Melyik alkoholista írónak öltözöl szerdán?


THE RUM DIARY2

Mint tudjuk, író az, aki legalább száz éve meghalt, kortársaknak csak akkor van esélyük, ha minimum alkoholisták. Ennek a legtöbben meg is felelnek, hovatovább munkásságuk, mint Bajor Imrének, eleve erre épül. A nagy “nem vagyok megértve” siránkozást az utókor viszont kétpofára zabálja! Gyertek el a jövő szerdai Hetediksor.hu filmklubba, ami ezúttal Karácsonyi Buli is egyben, előbb Hunter S. Thompsonra isszuk magunkat Bacardival, aztán megnézzük a Rumnaplót!

“Nem állhatunk meg, ez Denevérország!”

Ahol a bölény dübörög
karakter: Hunter S. Thompson
színész: Bill Murray
A nagy komikus jóval a Félelem és reszketés Las Vegasban (klikk egy kis meglepetésért!) előtt eljátszotta már az ikonikus Thompson-karaktert (pedig a regényben nem is saját nevén, hanem Raoul Duke-ként szerepel), amit Johnny Depp egy az egyben levett a későbbi Terry Gilliam-változatban! Ha nem hiszed, csak nézd meg a trailert! Az újságírás doktora és ügyvédje tudósítani érkeznek, de a sok tudatmódosítótól azt se tudják, melyik bolygón vannak. Totális lapzárta.

Rumnapló
karakter: Paul Kemp
színész: Johnny Depp
Aki egy Félelem és reszketés Las Vegasban 2.-t várt, az csalódott, pedig csak arról van szó, hogy Hunter S. Thompson egy korábbi, pszichedelikus betétekkel kevésbé tarkított elbeszéléséről van szó. Ettől még főhőse minősített alkoholista, egyúttal zseniális újságíró, valamint kiadatlan kéziratok kissé keserű tulajdonosa. Ha olvastál valaha huszadik századi amerikai irodalmat, akkor nem szabad kihagynod ezt az adaptációt, amely Johnny Depp egyik szívügye lett az elmúlt években! A december 21-i filmklubbunkban megnézzük, hogy miért!

http://www.youtube.com/watch?v=0YUx36yLLug

Wonder Boys
karakter: Grady Trip
színész: Michael Douglas
Tripp az egyetemen irodalmat tanít, a kiadója hét éve várja a második regényét, harmadik felesége hagyja el éppen, fiatal férjezett nőt kurogat, illetve fiatal meleg írópalánta tanítványával (Tobey Maguire) szívja a füvet és vedel. Én mondom, zseniális 🙂 Tulajdonképpen a megszokott kép, csak siránkozás helyett ironikusan, sok poénnal. A filmet Robert Downey Jr. teszi kerekké.

Bukowski háromszor

Tótumfaktum
karakter: Henry Chinanski
színész: Matt Dillon
A Bukowski-alteregó Chinanski kapcsán szoktunk elgondolkodni, nagy ciki, ha már eleve példaképnek félig hajléktalan, totál alkoholista írókat választunk magunknak. Még csak az sem igaz, hogy csuda dolgok történnek a kollégával utazásai során, valójában két órán át igyekszik minél olcsóbb albérletet találni, hogy több pénz maradjon piára. Illetőleg novellákat körmöl. Ez az élet, Babolcsai néni!

Törzsvendég
karakter: Henry Chinansky
színész: Mickey Rourke
Bukowski nagyjából a Tótumfaktumból írta forgatókönyvét, bár kábé minden elbeszélése arról szól, hogy részeg. A Törzsvendégben viszont még cameózik is.

http://www.youtube.com/watch?v=8lYkk2dD3lA&feature=related

Hétköznapi őrület meséi
karakter: Charles Serking
színész: Ben Gazzara
Ornella Muti sem menti meg a beszédes című Erections, Ejaculation, Exhibitions, and General Tales of Ordinary Madness könyv hősét. Igazi depresszív olasz film, amelyben az író szokás szerint térdig gázol az üres üvegekben. Marco Ferreri munkája itthon ritkaság, legalább is a többi Bukowski-feldolgozáshoz képest, ha valakinek megvan, nagyon vigyázzon rá!

Meleg sör, forróvérű latin csajok

A halál kilovagolt Perzsiából
karakter: Hajnóczy Péter
színész: Melis László, Schneider Zoltán
Hajnóczy Péter kicsit magyar Bukowski, csak a Kárpátok bércei kevesebb romantikus töltetet kínálnak, a LA-i dús színek és napsütés helyett itt a szocializmus idején minden szürke és szerintem a sör sem lehetett valami minőségi. Az író lóg a strandon, felszed egy lányt, de gondolatai rendre a körül járnak, milyen indokkal húzzon el a büfébe inni egy fröccsöt. Speciel ez elég tipikus egy magyar házasságban, ha író az ember, ha géplakatos.

a halal kilovagolt perzsiabol

Kárhozott szeretők
szerep: Arturo Bandini
színész: Colin Farrell
Bukowski egyik nagy példaképe, John Fante önéletrajzi (szerű) regénye alapján készült filmben a mexikói pincérlány és az olasz írójelölt igyekszik amerikanizálódni a 30-as évek Los Angelesében, ahol kurva meleg van és a művész képtelen kiizzadni magából pár értelmes sort. A legtöbb kritika szerint a forgatókönyvíró volt még így ezzel, így a film legfőbb érdemei között azt szokás számon tartani, hogy látható benne Salma Hayek melle és Colin Farrell segge.

karhozott szeretok

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Pénzcsináló - kritika
Következő cikk A mozi, az igazi Randiterminator

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .