Freud kanapéja a moziban


veszelyes vagyk

 

Sigmund FreudDavid Cronenberg Veszélyes vágya a pszichoanalízis úttörőiről mesél, kikről törvényszerű, hogy kiderül, hogy legalább annyira frusztráltak, mint pácienseik. Freud önhitt és irigy mert nem utazhat első osztályon, míg Jung saját harmonikus házasságától depresszióba esve kezeli ágyába páciensét. Viggo Mortensen kontaktlencséje hamisan csillog, Kiera Knightley kiakasztott állkapcsa erőltetetten ijesztő, jóllehet Michael Fassbender sármját tomsellecki bajusza sem teszi tönkre, de összességében ez egy kiadós terápiának azért kevés.

Analizáltak és orvosaik témában a filmarchívum rejtett zugaiban turkáltunk.

Freud: a tikos szenvedély (1962) John Huston (Anjelica papája) készített Sigmund bácsiról egy életrajzi filmet, melynek eredeti forgatókönyvét maga Jean-Paul Sartre jegyezte. A gazdag pálya kezdetben hétórányi anyagot rejtett magában, ám végül karrierjének korai szakaszára fókuszáltak. A súlyos érzelmi problémákkal küzdő Montgomery Clift kiválóan formálta meg a pszichoanalízis atyját. Amikor akasztják a hóhért… a Doki rémálma:

 

Ópium – Egy elmebeteg nő naplója (2007) A morfinista Csáth Géza elmeorvosi tanulmányaiból Szász János rendezett egy jeges kádfürdővel felérő drámát. Az írói válságban szenvedő orvos és jó tollú páciense között beteg szenvedély szövődik. A főbb szerepekben importált színészek: Ulrich Thomsen és Kristi Stuboe brillíroznak.

http://youtu.be/hrNZYdHGgco

 

Csak egy kis pánik (1999) Egy pánikbeteg keresztapát (Robert De Niro) kénytelen kezelni a beszari pszichiáter (Billy Crystal), azonban minden újabb gyilkosságnál megnyugtatóbb egy agyonlőtt párna.

 

Maffiózók (The Sopranos) 1999-2007 Nem mehetünk el a hasonló kiindulóponttal bíró kis képernyős verzió mellett sem, melyben hat évadon áta teregette ki lelki szennyesét a bikanyakú Tony Soprano (James Gandolfini) szexi lábú analitikusának (Lorraine Bracco).

http://youtu.be/Kf20CxtW2ac

 

Intim vallomások (2004) Patrice Leconte érdekes alaphelyzetre épít, egy rosszul megválasztott ajtó a pénzügyi tanácsadóból hirtelen pszichiátert kreál. Anna (Sandrine Bonnaire) bőszen ecsetelni kezdi házassága problémáit, míg a lefagyott William (Fabrice Luchini) kezd lassan beleszeretni az abnormális helyzetbe.

http://youtu.be/RtLT_soXoWc

 

Első a szerelem (2005) Amikor a páciens (Uma Thurman) beleszeret a pszichiáter anyuka (Meryl Streep) fiacskájába. Meddig is köt az orvosi titoktartás?

http://youtu.be/2xqN0GRseZQ

 

Annie Hall

Agyament Harry (1997) Woody Allen állítólag egy ilyen kanapén született, és már a zsebpénzét is agyturkászokra költötte. A neurotikusok felszentelt pápája többször viccelődött azzal filmjeiben, hogy a rajta segíteni akarók is végül öngyilkosságot követtek el. Ez a jelenet például ezt támasztja alá:

http://youtu.be/t8o8OZuFwG0

 

Kanapé New Yorkban (1996) Óvatosan a nőkkel! Először csak a lakásod adod ki neki, de mire rájössz könnyen lehet, hogy lenyúlja a praxisod. Aztán nem marad más, mint bejelentkezni álnéven, mint egy mezei páciens.

Kanapé New Yorkban

 

De Dr. Bubó sem nem rettent vissza soha a mély tudati kezelés alkalmazásától. „Ma azt álmodtam például, hogy üres csigaház voltam, és belém költözött egy sündisznó család.”

http://youtu.be/5nqWcvHsAiE

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Final Cut az egész világ (2.)
Következő cikk Freud és Jung kielemzi Hófehérkét

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .