EUShorts Likes: Fashion & Poetry


EUShorts Likes: Fashion & Poetry

EUShorts Likes: Fashion & Poetry

Tematikus vetítések a Toldi moziban. Az EUShorts Fesztivál szervezői áprilisban megint házasítanak. Horror és pornó, sci-fi és musical sikeres frigye után most divat és költészet párosa a kiválasztott.

Miért?

Mert jók együtt. Ne feledjük, hogy a nagy írók és költők is mindig népszerűek voltak a divatikonok és szexszimbólumok körében és viszont. Marylin Monroe és Arthur Miller, Marlene Dietrich és Remarque, Ava Gardner és Hemingway vagy Jean Marais és Cocteau – csak hogy párat említsünk a klasszikus nagy szerelmek közül. Történetük hol vad és szenvedélyes, hol sötét és melankólikus, de mindig intenzív és sosem unalmas. Így van ez a rövidfilmeknél is, mindkét témában szárnyal a kreativitás és dübörög a bipolaritás. Steril szépség keveredik depresszív naplórészlettel, pátosz a röhejjel és abszurd kreációk a helyzetkomikummal. Mindez úgy, hogy közben nincs lehetőség a szemek pihentetésére, mert még a fehérre mázolt divatikonok stilizált haláltáncában is van valami vizuálisan eufórikus.

Mindkét téma nagy népszerűségnek örvend a sztárok körében, így zavarbaejtően sok a nagy név: Denis Villeneuve, Kathy Bates, Tilda Swinton, és Marion Cotillard – csak hogy az Oscar díjasokkal kezdjük – de Karl Lagerfeld, Tavi Gevinson, Xavier Dolan, John Cameron Mitchell, Martin Grauds, Theodore Ushev is csak a nézőkre vár a programban. Éppen ezért érdemes kiválasztani a kedvenc ruhákat és kiegészítőket és jambusokban ellépkedni a Toldi moziig a húsvét előtt két napban.

Részletek a programból:

Lipsett naplója
rendezte: Theodor Ushev
Az ismert kanadai kísérleti filmes naplórészletei elevenednek animált rajzokká, betekintést nyújtva az úttörő művész magányos gyermekkori emlékeibe, alkotói szárnyalásába és széditő zuhanásába a depresszió és az őrület örvényébe.
narrátor: Xavier Dolan

Csak a vágy
rendezte: Martins Grauds
Szürreális utazás, ahol a környezet praktikus és dekoratív elemei ruhakreációkként nyernek új jelentést.

Leányka
rendezte: Badits Ákos
Ha ezt Csokonai Vitéz Mihály látná! A Lillához hű adaptációja, rizsporos parókákkal és lángszórós pisztollyal körítve.

Hulla
rendezte: Jonah D. Ansell
Egy halott életre kel, hogy végső búcsút vehessen feleségétől, s a halálban az élet új értelmet nyer. A 21. századi filmes szonett a legcinikusabbakban is reményteljes romantikust hivatott felébreszteni. Tavi Gevinson még dalra is fakad.
szereplők: Cathy Bates, Tavi Gevinson, Christopher Lloyd

Hobbiállat
rendezte: Klement Csaba László
Film egy magányos férfiról, aki egy állatkereskedésben keresi a boldogságot. A kérdés csak az, hogy milyen kedvencet válasszon magának, hiszen ez az egész életét megváltoztathatja.

Égi szilva
rendezte: Dean Yamada
Tamotsu egy idős, haldokló költőről gondoskodik, aki nem hajlando enni. Egy napon a szomszéd gyerek megajandekozza egy égiszilvával. Tamotsu elhatározza, hogy megaszalja, de a szilva nem hajlando kiszáradni.

A következő emelet
rendezte: Denis Villeneuve
Egy titokzatos társaság fényűző és sötét vacsorára hivatalos. A tizenegy vendég helyet foglal, a zene megszólal és kezdetét veszi az abszurd bőség.

http://vimeo.com/4667226

A teljes, részletes program hamarosan az esemény Facebook oldalán>>

Április 6 – Poetry nap
20.00 – EUSHORTS LIKES POETRY vetítés
22.00 – Slam Poetry – Bounce és Ponza

Április 7. – Fashion nap
20.00 – EUSHORTS LIKES FASHION vetítés
22.00 – Demon Superior, Zagar DJ-szett

info@eushorts.eu

www.facebook.com/eushorts

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az éhezők viadala - könyvkritika
Következő cikk Élet a Harry Potter után

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .