Boldogok a sajtkészítők


Robert-Pattinson-in-Cosmopolis

Robert-Pattinson-in-CosmopolisÁllítólag tényleg megtörtént egy Magyar Filmszemlén, hogy a szokásos zagyvaságot összehozó filmrendező látva az elégedetlen közönséget addig ki sem akarta engedni a nézőket a teremből, míg azok meg nem értik, mit akart itt közvetíteni. Viccesek az ilyen formák, és mindig meglesz az a holdudvaruk, amely fényesre nyalja a seggüket, hogy már megint hogy megmondták a mindent és a semmit és a semmit, ami a minden. Összegyűjtöttük a kedvenc filmjeinket, amelyek baromi magvas filozófiát próbáltak transzponálni a népek felé, de csak nevetséges blődségekig jutottak. Igen, sajnos a Cosmopolis az aktualitás…

Huncut felhőcske (Tian bian yi duo yun) 2005

Ming-liang Tsai taiwani rendező szekérderéknyi díjat nyert, mégis kevés kritikus tudja fejből a nevét. A filmjei újranézését pedig csak időmilliomosoknak javasolnánk. Az ellenszenv vele kapcsolatban A folyó című filmjénél kezdődött, ahol a főszereplő fiúcskának majd két órán keresztül fájt a nyaka, miközben zavaros szexuális kapcsolatot ápolt apjával. A Huncut felhőcske még nagyobb erőpróba. A sztori szerint Tajvant ijesztő vízhiány sújtja, ezért a hatóság az tanácsolja a lakosságnak, igyanak dinnyelevet :-O Ettől elvileg nem teljesen függetlenül találkozik Shiang  és Hsiao, akik közül az egyik pornószínész. Fennakadhatnánk azon, ahogy megdugnak egy dinnyét, ha a figyelmünk nem ragadt volna le a legváratlanabb pillanatokban előtőrő musical-betéteken.

http://youtu.be/GLw4HrD0Bh4

Zűrzavar (Hurlyburly) 1998

Anthony Drazan új filmes műfajt teremtett: a szófosásos szociodrámát. Sean Penn, Kevin Spacey, Robin Wright Penn, Meg Ryan, Chazz Palminteri, Anna Paquin, Garry Shandling a hét főbűnős egy olyan misszióban, amely a mozik elnéptelenedését szolgálja. Hollywood lankáin terül el egy csilli-villi apartman, melyben férfiak és három nő tűnnek fel és el. Alagúttá duzzadt orrlikaikon át fehér aranyat porszívóznak fel, májbarát mennyiségű alkoholt juttatnak véráramba. Nyugodnának békében, de nem, ők beszélnek. Közel két órán át teregetnek sekélyes gondolatfoszlányokat az értelem láthatatlan szárítókötelére. Ordítoznak, sírnak, röfögnek, böfögnek, szexuális éhségüket csillapítják. Ez a színdarabból vászonra erőszakolt öncélú opus, érdektelen, értelmetlen, emészthetetlen, elemzésre méltatlan.

Szemből telibe (Full Frontal) 2002

Steven Soderbergh két Ocean’s eleven között mindig erőltetten megpróbál tartalmat közvetíteni.  Nem merte kimondani (szerencsére), de a kritikusok tudni vélték, hogy ez amúgy a Szex, hazugság, video folytatása. Anno vígjátéként hirdették, ám a műfaját ma is keresi. Hét barát különböző kapcsolati nyavalyáit követi nyomon egy napba sűrítve. Teljességgel hiteltelen, zavaros dögunalom, amiből annyi marad meg az emberben, hogy ebben a filmben hal meg David Duchovny pucéran egy nejlonzacskóval a fején.

Így hazudják róla, hogy milyen érdekes:

Gerry 2002

Ismerjük azt a viccet, hogy két Gerry megy a sivatagban? 2002 óta ismerjük. Az egyébként nagy dolgokra is képes Gus Van Sant annyira szerette-szereti Tarr Gerry-t, ööööö… Tarr Bélát, hogy elküldte Matt Gerry Damont és Casey Gerry Damont egy kis kiszáradásos császkálásra. Kulacs nem nagyon volt náluk, na meg olló sem, így maradt a vágatlan dögunalom. Ami nagyon mély és gondolatgazdag – már ha persze van abban valami mély és gondolatgazdag, ahogy ez a két Gerry megy a sivatagban.

9 dal (9 Songs) 2004

Persze édesem, mondd meg nyugodtan anyukádnak, hogy ez olyan művészi film lesz. Rendezője Michael Winterbottom, aki nagyon nagy angol művész. Hogyne aranyom, a nettó pornójelenetek mögött nem a dugás van – hanem az élet. Ami zene. Meg dugás. Csak itten elhesegettük róla azt a ronda lila ködöt. Jól csinálod drágám, jól csinálod… Igen, persze, popkultúra, meg milyen nyomot hagyunk a világba’ ja, ja. Na most már akkor vetkőzzél, de hirtelen.

http://www.youtube.com/watch?v=z9K_6Z05rtc

Cosmopolis 2012

Az ember szíve megszakad, de akkor is ki kell mondani, ez egy világraszóló mellényúlás David Cronenbergtől. Sokszor, sokfelől közelítve akar kritikát mondani a fogyasztói társadalomról, a gazdasági mechanizmusokról, a kapitalizmusról, de az is lehet, hogy csak a sajtkészítőkről, igazából nem lehetünk benne egészen biztosak. De akárhogy is hunyorítunk, sehogy nem jelentenek a komoly hangon elregélt frázisok semmit. Abszolút semmit.

Norvég erdő (Noruwei no mori) 2010

Haruki Murakami regényének feldolgozásában a lét annyira fájdalmas és benne a szexualitás is inkább a szenvedésnek egy fajtája, hogy ezzel simán beférne az átlag magyar művészfilmes mezőnybe. Igazi távol-keleti giccs, de a burjánzó hatások valamiért egy rituális kasztrálás eseményét idézik fel a nézőben, mintsem egy hangulatos mozizásét. Tízpercenként öngyilkos is lesz benne valaki, mondjuk ezt nem csodálom. A tengerparti sziklán viharban taknyát-nyálát széllel szemben folyatva zokogó főhős képe pedig még sokáig kísért.

+1

Inland Empire 2006

Inkább csak tiszteletbeli +1 David Lynch remeke, mert valójában mindannyian imádjuk! Mégis elmondható róla, ez az a film, amivel a rendező szopatja azokat, akik mindenbe bele akarnak látni valamit.

Egyébként pedig majdnem biztos, hogy az összes fenti film mondanivalója összefoglalható ebben a videóban:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szombaton Sátántangó a Toldiban
Következő cikk A 2 néha 1 avagy dublőrök nélkül a filmsztárok is kevesek

2 hozzászólás

  1. 2012. június 1. péntek

    ne viccelj már! a 9 dal egy bármennyiszer beváltható jegy. egyértelmű utalás; hazaviszed a nőt, és ezt rakod be a lejátszóba. működik, többszörösen teszteltem. ; )

  2. 2012. június 1. péntek

    Mr. Nobody. Bár 7.8-on van az imdb-n, én legszívesebben felgyújtottam volna tőle a mozit.

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .