Ákos: Vissza a jövőbe


ÁkosZakatol  a VOLT fesztivál, ahol ma este ÁKOS mutatja be első alkalommal új, szintirockos repertoárját, amit kizárólag a három nagy hazai nyári fesztivál (VOLT, Balaton Sound, Sziget) színpadán látunk-hallunk 2012-ben. Új dal (Előkelő idegen) van, lemez majd csak ősszel, így egyelőre elég lutri, hogy mit is fogunk hallani. A legvalószínűbb persze, hogy a jól ismert dalok (köztük tutira pár Bonanza Banzai-klasszikkal) újrahangszerelt változatban szólal meg, ami egyébként amúgy teljesen megszokott Ákostól. A duplacsavar az egészben 2012-es elektronikus hangzással az, hogy az énekes tudvalevően épp ebben a műfajban indult útjára és váltott szólókarrierje kezdetén egy rockososabb, élőzenésebb irányba – most meg vissza. A koncertajánló spotból annyi kiderül, milyen is ez a hangzás ma:

Az alábbiakban mi is visszapörgetjük a filmtekercset! Előszedtünk a nagy buli tiszteletére pár korábbi Bonanza Banzai-, ill. Ákos-tracket, ha már hetediksor.hu, akkor a szerint válogatva, mely daloknak van valamilyen filmes vonatkozása:

Szárnyas fejvadász

Bizony, Ridley Scott sci-fije megihlette a mi Ákosunkat és még az 1984 lemezre írt róla dalt, egy rajongó pedig a filmből és koncertfelvételből összevágva készítette a z alábbiakban látható videóklipet a dalhoz. Ami egyébként sosem vált igazán slágerré. De hát nem azért vagyunk rajongók (elszólás…), hogy csak az Ilyenek voltunkat kántáljuk unos-untalan 🙂 Igaz, a Plazmabeat így is készített egy feldolgozást.

Apocalypse Now

Az 1991-es BS-bulin már hallani, hogy az ikon hadilábon áll a szerénységgel. Az Apokalipszis most c. film alapján (?) született dal valódi korai nyers Bonanza, ennek a felvételnek pedig külön bájt kölcsönöz a VHS alapanyag.

http://youtu.be/SoFvH4mjza4

1984

Nem tehetek róla, a mai napig elröhögöm magam, ha szembe jut, Ákos addig dobálózott George Orwell munkásságával, míg épp a haverjai hasznosítottak a legtöbbet az 1984-ben lefestett politikai rendszer ötleteiből 🙂 A zseniális regényhez készült ugyan a mozifilm John Hurt és Richard Burton főszereplésével, de nem igazán üti meg a mércét, kis túlzással még a Bonanza Banzai klipje is hűebben adja vissza Eurázsia hangulatát. Kidobott analóg Casio szinti legyek, ha nem hangzik el a koncerten!

Keresem az utam

A Keresem az utam érdekessége, hogy bár a dalszöveghez az égvilágon semmi köze nincs, a videóklipben mégis A lovakat lelövik, ugye? jelenetei elevenednek meg, és itt sokkal inkább Sidney Pollack filmjére, mint Horace McCoy regényére kell gondolni. Amúgy úgy láttam, most épp játssza a Vígszínház.

Idegen érzés (Tarzan)

Különös színfolt Ákos munkásságában, hogy felénekelte a Tarzan című Disney-rajzfilm dalait magyar szöveggel; az eredetieket Phil Collins tolta. Hazudnék, ha azt mondanám, rongyosra hallgattam ezt az albumot.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mindörökké rock (Rock of Ages) alternatív előzetes
Következő cikk Ó, te csodás Sorkinia!

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .