Sziget 2012 – koncertajánló


snoop dogg

snoop dogg

Szerda:

16:30-kor kezd a Nagyszínpadon Glasvegas, ami kifejezetten jó bemelegítésnek. A skót banda bár néha már túlzásba viszi a szentimentalitást, olykor émelygőssé válva, alapvetően vannak kifejezetten erős szerzeményeik, amelyek inkább érzelmesek, mint túlcukrozottak. Több daluk is kiváló „együtténeklős” ballada, így picit kár is a korai időpont, mert így a levegőben lengetett gyújtók/telefonok nem fognak látszani, a Geraldine viszont minden bizonnyal jól fog működni a koncerten. Aztán amint vége, rohanhatunk is át az A38 színpadhoz, ahol a tavalyi év egyik legjobb új előadója, a karakteres, sötét hangzással operáló Anna Calvi lép fel, s a Sziget egyik legérdekesebb programjának ígérkezik. Bemutatkozó albuma egyike volt 2011 legjobbjainak, állítólag a dalok borzasztóan erős hangulata a fellépéseken is átjön. Így ha csak egy koncerten veszel részt a Szigeten, akkor az aprócska termetű lányé legyen, aki a színpadon erős, tekintélyt parancsoló nővé tud válni, és borzasztóan erős atmoszférát képes teremteni mély hangjával és gitárjával. Aztán amint lejárt, máris kezdődik ugyanott a belga dEUS, ami bár már idén volt Budapesten, dEUS-ból sosem elég, az új album pedig kifejezetten jó lett. Sajnos belefolyik a Placebo koncertjébe, akik szintén voltak már Pesten, szóval mérlegelni kell, hogy lemaradsz az elejéről, vagy eljössz a dEUS vége előtt. Egyébként az Anna Calvi és a dEUS sávjában fellép a Saint Etienne is, aminek Anna Calvi után el lehet csípni a végét, de akkor a dEUS elejéről maradsz le, szóval valamiről kénytelen leszel lemondani, annyit hozzátennék, hogy a Saint Etienne idei lemeze jobb volt szerintem, mint a belga bandáé, akik ráadásul már voltak is nálunk, szóval az elejéről simán le lehet maradni előbbi kedvéért.

Nap koncertje: Anna Calvi

Csütörtök:

Az idei Sziget egyik legnagyobb rejtélye, hogy a legendás The Roots hogy a viharba kerülhetett a délután 3-as idősávba, ami nem kicsit méltatlan a hip-hop legendákhoz, még ha a Nagyszínpadon is játszanak. Ráadásul egy sávban az A38 színpadon fellépő Citizens!-szel, akik az idei év egyik legjobb új zenekara, első albumuk pedig tele van csupa nagyon jó slágerrel, amik élőben is kiválóan működnének,. Szóval nehéz választás. Talán az dönthet, hogy a Citizens! még fiatal banda, így ők megfordulhatnak még a Szigeten. 18 órától kezd a Maximo Park, amit sokáig a Kaiser Chiefshez hasonlítottak, jelen állás szerint viszont jobbak, meg érdekesebbek is már, mint a Kaiser Chiefs, ráadásul új lemezükkel turnéznak, ami kifejezetten jól sikerült. Viszont belecsúszik az Arénában levő Crystal Fighters koncertbe, amit még simán tudunk ajánlani mint érdekes program. A Crystal Fighters meg az A38-on levő  Friendly Firesbe, szóval vagy kihagyjuk a príma első lemezt produkáló Crystal Fighterst, vagy mindhárom koncertből kihagyunk egy keveset. A Friendly Fires legutóbbi lemezével bár voltak gondok, koncerten a dalok simán működhetnek, hisz kifejezetten táncolós, experimentális zenét játszanak. Emir Kusturicát is megnézhetjük az OTP Bank színpadán életnagyságba, ha rajongunk a rendezőért, bár zenei pályája koránt sem annyira figyelemre méltó, mint a filmes. Végül 23:30-kor az A38-nál nagyot lehet bulizni a KiD CuDi remixszel ismerté váló, de egyébként príma dance slágerekkel rendelkező Crookers fellépésén.

Nap koncertje: The Roots

Péntek:

16:30-kor indul egy idősávban a Wild Beasts és a The Vaccines koncertje, előbbi az A38-on, utóbbi a Nagyszínpadon. Bár mindkettő jó program, mi utóbbit ajánljuk, a tavaly befutó brit The Vaccines idén már második lemezével fog érkezni. Az első igazi klassz, nyári lemez volt tele ugrálós, dúdolható rockdalokkal, nyári napsütéshez és lángoshoz kifejezetten ajánljuk, táncolni is kiválóan lehet a számaikra. 19:45-kor pedig a Nagyszínpad elé verhetünk cöveket, mivel a borzasztóan hangulatos, és kiváló dalokkal, illetve második lemezével turnézó The xx érkezik, amit a nemrég újjáalakult The Stone Roses követ. Szóval kifejezetten erős három órában lehet részünk, két olyan előadó koncertje alatt, akik a világ bármely fesztiválján erős headlinerek lennének. Aztán éjjel 1-től nézzünk el az A38-hoz is Tigara bulizni egyet, szigorúan napszemüvegben!

Nap koncertje: The xx

Szombat:

Elég korai időpontban, 16:30-tól kezd a Nagyszínpadon a brit The Horrors, akik tavaly jártak már Pesten, és egy kifejezetten jó klubkoncertet toltak, ha azt sikerül egy picit überelni, akkor egy fantasztikus show-ban lehet részünk. Az első lemez számait valószínűleg ezúttal sem fogják játszani a srácok (sajnos még a Sheena Is a Parasite-ot sem), viszont a Primary Colours és a tavalyi Skying dalai elég erősek, hogy ne maradjon hiányérzetünk. Őket a Two Door Cinema Club követi, akik az új lemezükről is fognak már dalokat játszani, ami ősszel jelenik csak meg. Az első lemez ugyanakkor tele van slágeres, táncolható, együtténeklős dalokkal, így valószínűleg jó bulit fognak tolni a srácok. Az A38-on 19:50-től kezdődik Fink, aki egyszerű, megkapó, kicsit folkos színezetű dalokat ír, nem túlkomplikálva a dolgokat. A tavalyi Perfect Darkness szikárabb, bluesosabb és sötétebb tónusú lett, mint az előzők, így pláne garantált egy atmoszférikus koncert. 21:30-tól a Nagyszínpadot beveszi Snoop Doggra, aki remélhetőleg nem az új, lagymatagnak ígérkező reggae anyagával készül, sokkal inkább a jó öreg füvezős rappel. Utóbbi esetén érdekes koncert is lehet. 23:30-tól pedig az A38-nál indul a buli, először az Azari & III, majd a francia Ed Banger Records üdvöskéje, SebastiAn jóvoltából, mindkettő tavalyi lemezét turnéztatja, ami bár messze áll a tökéletestől, kellemes hallgatni való volt, néhány kifejezetten fogós, táncolható dallal.

Nap koncertje: The Horrors

Vasárnap:

Bár az utóbbi években kezdett unalmas lenni, azért a The Subways még kellően energikus ahhoz, hogy a délután 3-kor beindítsa a napot a Nagyszínpadon. A régebbi lemezeken pedig van pár kifejezetten erős dal, élen a RockNRolla révén hatalmas slágerré váló Rock N Roll Queennel. Ugrálós, ordítós, együtt éneklős punkrock zene egy igen jó koncerteket toló zenekartól, szóval ne hagyjátok ki. Az utána érkező Paolo Nutini is érdekes lehet, a brit énekesnek akad egy-két jó száma, bár ha van valami dolgod, szkippelheted. 19:30-tól az Arénában kezd a brit club/dupstep elitet magába foglaló, három tagú Magnetic Man, ami Skream, Benga, és Artwork közös projektje, a viszonylag gyenge zárónapra ajánljuk, bár későbbi időpontban talán jobb lenne. A The Killers volt már, és annyira nem is érdekes, bár azért el tudjuk képzelni, hogy klassz koncertet fognak tolni, még ha túlértékelt bandának is tartom őket. 21:40-től viszont kezdődik a The Ting Tings az A38-nál, akik bár nagy csalódást okoztak idén megjelent második lemezükkel, az első lemez tele volt igazán fasza slágerekkel, szóval érdemes lesz rá átnézni. Talán a második, lagymatag lemez dalai is jobban működnek élőben, a That’s Not My Name-ről, a Great DJ-rő, vagy a Shut Up and Let Me Go-ról viszont semmiképpen nem érdemes lemaradni. Szóval ezt is eléggé ajánljuk, jobban, mint a The Killerst. Rögtön utána kezd a Sziget legjobb magyar előadója, Yonderboi, aki kiváló zárása lehet a 2012-es fesztiválnak.

Nap koncertje: Yonderboi

http://www.youtube.com/watch?v=5kl2C-NHu_E

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Augusztus legérdekesebb lemezmegjelenései
Következő cikk Amit még mindig tudni akarsz a szexről - kritika

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .