Oscarra várva


oscars

A december közeledte nem csak szállingózó hópelyheket és ünnepi piros Starbucks-poharakat jelent. Az év végi hajrá Hollywoodban sem ismeretlen, hisz nyakunkon a díjszezon. A Golden Globe jelölésekig már csak párat kell aludni (s micsoda jubileumi show lesz idén, 7o éves az arany földgolyó!), ám az Oscar hajsza élmezőnye már most egyértelműen kirajzolódott.  Íme egy gyors körkép így november végén a jelenlegi állásról és esélyesekről.

argo ben affleckLegjobb film: Roger Ebert már egyszeptemberi filmkritikájában bejelentette, hogy az Argo-akció nyeri idén az Oscart. Jelenlegi állás szerint még mindig a Ben Affleck rendezte politikai thriller vezet, s ha a pozitív nézői visszajelzések és az ügyes marketing a karácsonyi filmdömping hullámain képes tartani a filmet, Affleck harmadik rendezése potenciálisan be is söpörheti az idei fődíjat. Az Argo egyszerre “komoly” film (értsd politika, Közel-Kelet), közönségsiker és még ráadásul jó film is, ami sosem árt. S hát a “Hollywood, mint a megmentő”fordulatot valószínűleg nagy kanállal nyeli majd be az Akadémia, pláne mivel igaz a történet.  Az Argo monopol-helyzetét több film is veszélybe sodorhatja még persze, hiszen a következő néhány hétbe rengeteg díjesőre termesztett alkotást szuszakoltak be a stúdiók.

Ang Lee Pi életéről (Life of Pi – hazai bemutató: december 20.) azt rebesgetik, az első komolyan Oscar-esélyes 3D-s film. Spielberg Lincoln-ja és a David O. Russell rendezte Napos oldal (Silver Linings Playbook – hazai bemutató: január 10.) című keserédes komédia szintén könnyen bezsebelhet egy-egy jelölést hála az erős színészi alakításoknak. Kathryn Bigelow Zero Dark Thirty-je, amely Osama Bin Laden felkutatásának történetét dolgozza fel szintén készítheti a szmokingot. A nyomorultak (Les Miserables – hazai bemutató: december 27.) persze a Chicago sikersztoriját szeretné megismételni (múlt hétvégén a New York-i és LA-i vetítéseken az akadémiatagok állva tapsoltak a filmnek), s mivel a világ egyik legnépszerűbb musicaljéről van szó epikus kivitelben, feltehetőleg ez is kikönyököl majd egy legjobb film jelölést.

lincoln daniel day lewisLegjobb férfialakítás: Azt rebesgetik, Daniel Day-Lewistól senki sem veheti el a harmadik Oscarját a Lincoln-ért (hazai bemutató: január 31.); a kritikusok szerint “lincolnabb Lincolnál is”. Bár DD-Lewis szokásos módon szinte ijesztő teljességgel tűnik el Lincoln szakálla mögött, mégis kár lenne, ha a verseny már most lezáródna, mielőtt igazán elkezdődött, hisz jó pár erős alakítás maradna küzdelemre esélytelenül. A legkomolyabb sansza talán John Hawkes-nak van, hogy megkavarja Daniel Day-Lewis köszönőbeszéd írását. Hawkes egyszerre könnyfacsaróan szerethető és vicces a fekvésre kényszerülő rokkant szerepében, aki egy szexuálterapeuta segítségével fedezi fel a szexet a The Sessions című tragikomédiában.


jennifer lawrence

Bradley Cooper szintén meggyőző a bipoláris udvarló szerepében a Napos oldalban (Silver Linings Playbook – hazai bemutató: január 10.) és Joaquin Phoenix neve is minden valószínűség szerint a legjobb alakítások listáján mosolyog majd a Paul Thomas Anderson rendezte The Master-ért.  Anthony Hopkins Hitchcock-ja a fantasztikusan élethű latex ellenére is egyelőre kevésbé tűnik esélyesnek a “döntőbe” jutásra.

Legjobb női alakítás: Tavaly még mellékszereplőként jelölték Jessica Chastain-t A segítségért, idén már főszereplőként vehet majd részt a vakuvillogásban a Zero Dark Thirty-ben alakított CIA ügynöknőszerepéért. 2012 egyértelműen Jennifer Lawrence éve volt (lásd Az éhezők viadala), s mi tehetné fel a koronát erre az évre, ha nem egy megérdemelt jelölés a Napos oldal vad, neurotikus vágy tárgyának szerepéért? Naomi Watts legutoljára a 21 grammért volt jelölve, de a The Impossible című tsunamis igaz történetben életéért és családjáért küzdő hős anyaként könnyen az élmezőnyben találhatja magát. Helen Hunt a The Sessions-ben 40 felett is vállalta a meztelenséget, Helen Mirren pedig Hitchcock csendestárs-feleségének megformálásáért reménykedhet elismerésben.

A díjszezon december 3-án a New York-i filmkritikusok díjával teljes sebességre kapcsol. Hogy ki nyer végül, nagyjából mindegy. A néző számára az ajándék maga a következő két hónapnyi ünnepi mazsolázás az amerikai filmipar idei legtartalmasabb filmjei között.

A legfontosabbdíjak

2012 December

3 – New York Filmkritikusok díja

9 – Brit Independent Film Díj

11 – Los Angeles-i Filmkritikusok díja

13 – Golden Globe jelölések bejelentése

2013 Január

  10 –Oscar jelölések bejelentése

 10 – Critics Choice Awards

 13 – Golden Globe-díjkiosztó

 26 – Producers Guild Awards – Producerek szövetségének díja

 27 – Screen Actors Guild Awards- Színészek szövetségének díja

2013 Február

 2 – Directors Guild Awards- Rendezők szövetségének díja

23 – Independent Spirit Awards

 24 – Oscar díjkiosztó

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fehér Balázs arcai
Következő cikk A trailerek nem azok, amiknek látszanak (12.)

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .