Reszkessetek betörők, mert itthon vagyunk és tévézünk!


Home Alone Boy1

Léteznek-e UFO-k, van-e élet a halál után, ki robbantott az Aranykéz utcában, hány falon lóg Kiszel Tünde naptár, Norbi szereti-e az update menüt vagy ki nézi a Győzikét? Csupa olyan dolog, amire valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a választ, ugyanakkor van valami, amit ugyan még soha senki nem erősített meg, mégis mindenki érzi – tudja -, hogy így van: a Reszkessetek betőrök!-et a magyar kereskedelmi csatornák rendelték meg, hogy eggyé kovácsolja a rendszerváltás utáni tévénéző lakosságot.

A film főszereplője, Kevin azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja, mi pedig minden Karácsonykor azt kívánjuk, bárcsak eltűnne Kevin. Neki bejön, nekünk nem.

Az 1990-ben forgatott filmet első alkalommal nem Karácsonykor, hanem 1991. márciusában mutatták be nálunk és csak később tolódott át az ünnepekre.

Aki esetleg nem látta volna, egy 8 éves kisfiút otthon felejtenek a szülei – ugye milyen vicces? -, aki először kétségbe esik – ugye milyen vicces? -, majd az egész lakást feldúlva kipróbál minden olyan dolgot, amit eddig tiltottak Neki – ugye milyen vicces? -, végezetül felveszi a harcot két idióta – ugye milyen vicces? – betörővel.

A filmet Oscarra is jelölték, de mielőtt bárki elkezdene értetlenkedni, a zenéjéről van szó. A zene mellett a legtöbb díjat természetesen a főszereplő, Macaulay Culkin zsebelte be, nem is beszélve a csúcsgázsiról, ami felett a szülei őrködtek nagykorúságáig. A filmet 15 millából forgatták, amiből az első hétvégén visszahozott 17-et, azóta pedig több mint 500-at.

A 103 perces filmet a XX. Századi Róka készítette és Winnetkában, Illinois államban forgatták, zömében a Lincoln Avenue 656-ban.

A filmstúdiót, az 1914-ben William Fox által alapított Fox Film Corporation és a Twentieth Century Pictures egyesüléséből jött létre 1934-ben. Innen került ki A muzsika hangja, a Pokoli torony, vagy éppen a Csillagok háborúja. Ugyanakkor a Gagyi lovag is. 1985-ben Rupert Murdoch megvásárolta és hozzácsapta a többi cégéhez, mert ilyen még nem volt Neki.

Winnetka 26 km-re fekszik Chicagotól és az USA 25 leggazdagabb települése közé tartozik, itt lakni igazi kiváltság. Erastus Patterson 1836-ban érkezett ide családjával Vermontból. Első iskolája 1859-ben épült, 1869-ben a már 450-en éltek itt. A legrégebbi házat 2003-ban odébb költöztették. Fejlődéséhez nagyban hozzájárult a vasút. Lakossága 12 és félezer fő, egy háztartás évi 200 ezer dollárból gazdálkodik. 1965-ben Martin Luther King is beszédet mondott itt. A film a Lincoln Avenuen játszódik, melyet a filmben Lincoln Boulevardnak hívnak. Az Ocean’s 12 egyes jeleneteit is Winnetkában forgatták.

A film főszereplője, Macaulay Carson Culkin 1980-ban született New Yorkban. Szülei katolikus iskolába és balettre járatták. 4 éves kora óta színészkedik. 6 testvére van. Folyamatosan foglalkoztatják, filmekben, sorozatokban játszik, showműsorokban lép fel, zenél a bandájával, könyvet ír, hangot kölcsönös rajzfilmszereplőknek, bár mégis inkább magánéleti problémáiról híres. A korán jött siker felemelte, majd a mélybe rántotta, házasság fiatalon, majd válás, drog, alkohol. Járt Mila Kunis színésznővel és Michael Jackson közeli barátja volt, Ő a popsztár első gyermekének keresztapja.

A betörők egyike, Joe Frank Pesci 1943-ban született Newarkban olasz-amerikai családban. Gyakran játszik bűnözőt, legismertebb filmjei a Nagymenők és a Casino. Legismertebb karaktere a betörőn kívül Leo Getz a Halálos fegyverből.

A másik betörő, Daniel Jacob Stern 1957-ben született Bethesdában. 17 éves kora óta színészkedik, számtalan vígjáték mellett láthattuk Őt a Kék Villámban is.

A rendezőnek, Christopher Columbusnak olasz és cseh ősei vannak. 15 éves korában látta a Keresztapát és akkor döntötte el, hogy filmezni akar. Innentől kezdve célirányosan készült a pályára és a kezdeti kudarcok után Spilelberg karolta fel. A Szörnyecskéket és a Harry Pottert senkinek nem kell bemutatni.

Visszatérve a film helyszíneihez, a család a chicagoi  O’Hare Nemzetközi Repülőtérről indul karácsonyi párizsi vakációjára. A repülőtér 27 km-re található a várostól. A legnagyobb légitársaság a United Airlines, mely az utasok 45 %-át repíti. A második világháborúban a Douglas repülőgépgyár használta. Az Orchard Field repülőtér 1949-ben kapta meg mai nevét. A repülőtér 182 kapuval rendelkezik. 2008-ig 1.057 baleset történt a repülőtéren. 2011-ben csaknem 67 millió utas látogatta.

A 2. részét 1992-ben készítették el az eredeti gárdával, ezt követően számos folytatás látott napvilágot kevés sikerrel. A 2. részben Kevin New Yorkban marad egyedül, ám a betörőktől itt sem szabadul meg.

A film mai napig töretlen hazai sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy átlagos óvodai csoportban legalább egy gyereket Kevinnek hívnak.

Kellemes Ünnepeket!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk „Kezdik megszokni, hogy létezem”
Következő cikk A hetedik sor közepe és az 5000 like

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .