A család kicsi kincsei


Hollywoodban minden ebédlőasztal mellett ül egy színészdinasztia, igaz nem minden tagja jut el a desszertig. Beleszületni könnyebb, Apu akár még el is intézi, ám ha a tehetség csekély, akkor bizony hiába az egyező DNS. Douglas, Barrymore, Huston, Fonda, Bridges, Carradine, Baldwin, Arquette, Cusack megannyi família forgolódott az álomgyár díszletei között. Persze akadtak olyanok is, kiket az elkeseredett szülők löktek a reflektorfénybe, mondván ha már nekik sohasem sikerült. Aztán következik a kegyetlen szelekció, egyeseket menet közben kivégez a pubertás, másokat megrágcsálja és kiköpi a gépezet. A  Martha Marcy May Marlene kapcsán rendeztünk némi családlátogatást.

olsenék

Az Olsen-banda

Mary-Kate és Ashley Olsennek kizárólag az első sorozatuk a Bír-lak szerepéért kellett válogatóra menniük. Michelle szerepét ekkor még felváltva játszották. Hatéves korukra a történelem legfiatalabb producereivé nőtték ki magukat. Többnyire Mary-Kate a vagányt míg Ashley a jó kislányt testesítette meg a velük legyártott Iker-szériákban (Kettőn áll a vásár, Anya kerestetik, Csapatcsere… persze mindegyik szigorúan 6 év alattiaknak!). A New York-i bújócska volt az utolsó páros mozijuk. Mary-Kate még erőlködik karrierje életben tartásáért, Ashley leginkább bulimiájával küzd. Az éhenhalás nem fenyegeti őket, saját produkciós céggel, nevükkel fémjelzett bútor-, kozmetikai és divatkollekcióval bírnak.

Elizabeth Olsen vendégeskedett korábban nővéreinél (Ketten a nyeregben), de végül inkább az egészséges gyerekkort választotta, így 17 évig bulvárcsend övezte. Tavaly egy spanyol horror remake-jében ígéretes alakítást produkált, aztán következett a MMMM és a kiadós díjeső,  az Oscar-jelölésen sem fogunk csodálkozni. 2013-ig nehéz tőle randit kérni, mert betelt a határidőnaplója.

Nem cukik? Szüleik korán elváltak, a hat testvérből ketten féltesók.

Reszkessetek! Culkinok

culkinokA família, ahol szinte az összes lurkó legalább egyszer feltűnt a kis képernyőn.  A hét tesóból a harmadik Macaulay Carson Culkin sokáig a második helyet foglalta el Shirley Temple mögött a Minden idők 100 legnagyobb gyerek sztárja rangsorban. A papa Christopher Culkin neve jól csengett a Broadway-n, így nem volt meglepő, hogy a kis Mac balettozott, négyévesen színpadi produkcióban tüsténkedett. A Reszkessetek, betörők! részei és a My Girl jelentették pályája csúcsát. Azóta többnyire drogokkal bíbelődött, egyetlen kimagasló teljesítménye Mila Kunis, akivel nyolc esztendeig járt. Hosszú szünet után megint forgat, ám erősen megkérdőjelezhető, hogy a Service Man lesz a nagy visszatérése.

Kieran Culkin kezdetben a bátyó árnyékában szorgoskodott, mígnem 1998-ban Az óriás beindította önálló karrierjét. Főleg a független produkciókat részesítette előnyben (Árvák hercege, Oltári fiúk, Scott Pilgrim a világ ellen), de napjainkig aktív.

Rory Culkin ugyancsak családi koprodukciókban érkezett a filmiparba (Jófiú, Richie Rich), mígnem a Jelekben Mel Gibson fiát alakíthatta. Ha üstökösként nem is ível felfelé, de egyelőre eltartja Hollywood.

Jacko a jó barát, első gyermekének Mac a keresztapja.

dakota és elleA tejfogú Fanningek

Dakota Fanning egy mosópor reklámot követően számos sikersorozatban vendégeskedett (Jóbarátok, Kerge város, CSI), bevallása szerint a leukémiás lányét szerette leginkább a Vészhelyzetben. Állítólag kétévesen megtanult olvasni. A Nevem Samben mutatott játéka Sean Penn mellett maradandónak bizonyult, felkérés felkérést követett (Világok harca, Tűzben edzett férfi, Álmodó). Élvonalbeli rendezők (Spielberg, Tony Scott) dirigálták, “A” kategóriás sztárok oldalán (De Niro, Denzel Washington, Tom Cruise) állta meg a helyét. Babagyűjtő, imád kötögetni, minden eddigi kollégáját sállal lepte meg. Legutóbb a pénzautomata Alkonyat epizódjaiban domborított, és ha nem végez vele a Lindsay Lohan-kór, akkor a jövő is neki dolgozik.

Elle Fanning kezdésként rögtön példaképét testesíthette meg, ugyanis többször alakította nővére fiatalabb verzióját. A titkos ajtóban jelezte, tehetségből bőven csordogál az ereiben. Emlékezetes feltűnéseket produkált igényes mozikban (Bábel, Benjamin Button különös élete), tavaly a Super 8-ban nyújtott alakítása óta pedig még többet csörög a telefonja, már komoly konkurenciája Dakotának.

Gyllenhaaleluja

Ahol az ősök között Emmy-jelölt rendező és Golden Globe-nyertes forgatókönyvíró is akad, nem meglepő, hogy a büdös kölkök sem ragaszkodtak a normális hétköznapi hivatásokhoz. Maggie Gyllenhaal az első hat moziját a papájánál forgatta (Jake ebből hármat). Az áttörést A titkárnő jelentette, ahol szó szerint négykézláb kúszott a sikerért. 2010-ben Jeff Bridges jobbján majdnem szert tett az arany szobrocskára (Őrült szív), de piaci értékét mindenképp növelte a nomináció. Férje az ugyancsak színész Peter Sarsgaard, akivel már gondoskodott az utánpótlásról.

Jake Gyllenhaal keresztapja Paul Newman volt (első vezetési leckéjét tőle kapta), míg keresztanyja Jamie Lee Curtis, ezért sem dolgozhatott gyorsétkezdében. Tizenegy évesen Billy Crystal csemetéjét játszotta az Irány Colorádó!-ban, de a Donnie Darko sikere óta robog igazán a szekere, blockbusterektől (Holnapután, Zodiac) a drámákáig (Bizonyítás, Testvérek) elég széles a repertoárja. A Túl a barátságon szakmai elismerések garmadát, és Heath Ledger kislányának keresztapai teendőit hozta magával.  Egy ideig a stúdió őt akarta az Avatar főszerepére, azonban Cameron másképp gondolta.

XXI. században az első család melynek több tagját is Oscarra jelölték.

Ben Géza Affleck és öcsikéje Casey most kimaradtak, de hát Hollywoodban annyi a vérkötelék, hogy az egészen a pápáig vezet. Egyszer egy esős délutánon majd továbblapozzuk a születési anyakönyveket.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Beatrice archívok - Semmi nosztalgia
Következő cikk George és Max

2 hozzászólás

  1. 2012. január 16. hétfő

    a gylenhaalok és a fanningok azért jók ám.

  2. 2012. január 16. hétfő

    Bizony! Velük kapcsolatban ezért is kerülhetett elő az a szó, hogy jövő.:)

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .