Frankenweenie nem kel életre a magyar mozikban


art frankenweenie

Az utóbbi években egyre csalódottabb Tim Burton rajongóknak végre itt volt a lehetőség az örömre, mikor jött a hír, hogy kedvenc rendezőjük Alice-t, egy bosszúszomjas éneklő borbélyt és egy éjsötét árnyékot maga után hagyva visszatér ahhoz, amiben a legjobb: a stop-motion technikához. Teszi mindezt egy pályája kezdetén készült rövidfilmje, az 1984-es Frankenweenie egészestés újragondolásával, amit ráadásul a magyar mozik is bemutatnak.

Illetve bemutattak volna. Burton 2012-es Frankenweenie-jének októberről január 3-ára tolt bemutatóját is törölte a Fórum Hungary, mivel financiálisan veszteségesnek ítéleték annak magyarországi forgalmazását. Az ok nem is olyan meglepő, hiszen Amerikában is a bukottak még kategóriába tartozik, mivel nem hozta (még) vissza a forgatási költségeket, és az itthon bemutatott, szintén a Disney égisze alatt készült Rontó Ralph, és a 3D-sített Némó nyomában se volt kedvelt a közönség részéről.

A dolog plusz iróniája, hogy épp a ’84-es Frankenweenie után döntött úgy a Disney, hogy nem kíván többet együttdolgozni a rendezővel az eltérő nézeteik miatt (Burton később azt mondta, ha Walt Disney volna Dr. Jekyll, akkor ő Mr. Hyde), ám most mégis közös munka eredménye lett ez az alkotás.

Az 1984-es rövidfilm a klasszikus Frankenstein-mesét és a Kedvencek temetőjét mossa össze gyermekien kedvesen, sokszor viccesen, rengeteg utalással és személyes tisztelgéssel a rendező kedvencei előtt. Ebben is ott van a Burtont különösen foglalkoztató különc kívülálló, akit a közösség nem, vagy csak egy ideig fogad be maga közé.

frankenweenie site

A tíz éves Victor a biológia órán látott magasfeszültséggel életre keltett béka eredményes kísérletét alapul véve próbálja meg nemrég elvesztett kutyáját, Sparky-t visszahozni a halálból. Az ötlet hatékonynak bizonyul, Sparky életre kel, de új külseje miatt a szomszédok félnek tőle, ez pedig paranoiát szül a város lakói között. A lincselni vágyó tömeg hajszája folytán a kutyáját védő Victor életveszélybe kerül, hűséges barátja pedig akár az élete árán is megmenti…

A rövidfilm szereplőgárdájában ott van a Végtelen történetet olvasó Barret Oliver, a Jack Nicholson elől menekülő Shelley Duvall és a reszkető betörő, Daniel Stern, de még a 13 éves Sofia Coppola is feltűnik a gyerekszínészek közt.

Mivel valószínűleg csak DVD-n vagy BD-en találkozhatunk majd a 3D-sített, egészestésre nyújtott Frankenweenie-vel, addig itt az eredeti. A ’84-es változat amúgy már elérhető DVD-n, a 2008-ban megjelent dupla lemezes Karácsonyi lidércnyomás második korongjának extrái közt. Igaz ugyan, hogy a Karácsonyi lidércnyomás ötlete és figurái Burton fejéből pattantak ki, de nem ő, hanem egyik tanítványa, az akkor a Disney-nél dolgozó Henry Selick rendezte a filmet (aki később a Coraline és a titkos ajtót is).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A szürkemarha 365 árnyalata avagy kis magyar Gagman-style Közröhejtársaságunkból
Következő cikk 2013 a punk film éve lesz

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .