Erőnek erejével – kritika


erőnek

Erőnek erejével (The Last Stand), amerikai akcióthriller, 107 perc, 2013, rendező: Jee-woon Kim, szereplők: Arnold Schwarzenegger, Eduardo Noriega, Johnny Knoxville, Forest Whitaker. kh: 16

A seriff és az idegenek

Mi adja a történet eredetiségét?

Egy álmos kisváros a mexikói határnál. A bűn és mocsok elöl az unalomba menekülő ex-szuperzsaru. Egy szigorúan titkos rendőri akció. Egy korrupt FBI-ügynök. Egy gondosan megtervezett szökés. Egy drogbáró. Egy ezer lőerős sportautó. Egy Közel-Keletet megjárt katona, akinek kicsúszott a lába alól a talaj. Gyanús külsejű alakok. Egy rejtélyes haláleset a közeli farmon. Beképzelt szövetségiek. Béna SWAT-osok. Egy fegyverbuzi. Néhány lelkes kolléga. Egyenként és különböző konfigurációkban már láttuk ezt, de így együtt különösen jó mozinak ígérkezik. Megnézzük? Meg.

Mit látunk?

the last stand 0Egy álmos kisváros a mexikói határnál, melynek szinte valamennyi lakója egy sporteseményre utazik szurkolni a kollaterál demidzs elkerülése végett.  A bűn és mocsok elöl az unalomba menekülő ex-szuperzsaru, aki esténként papucsban ül a teraszon egy üveg sörrel a kezében, de ha kell, előveszi régi énjét és megesküszünk arra, hogy ezt láttuk már valahol.  Egy szigorúan titkos rendőri akció, melyről így is éppen elegen tudnak. Egy korrupt FBI-ügynök, aki inkább szép, mint elővigyázatos. Egy gondosan megtervezett szökés, ami a hátralévő idővel fordítottan arányosan lesz egyre kiszámíthatóbb. Egy drogbáró, aki nem mellesleg autóversenyző is. Egy ezer lóerős sportautó, amelyet az erőviszonyok kiegyenlítése végett egy kukoricaföldre száműznek, hogy ott – jééé – ugyanezen gyártó egy másik modelljével kergetőzzön. Egy Közel-Keletet megjárt katona, akinek kicsúszott a lába alól a talaj, de nem elítélhető módon katonáskodni még tud. Gyanús külsejű alakok, akik vélhetően valahol, valamikor kaptak valamilyen katonai kiképzést, de mivel gonoszok, ezért meg kell halniuk. Egy rejtélyes haláleset a közeli farmon, melynek kiderítését követően jelentősen felgyorsulnak a történések. Beképzelt szövetségiek, akik miután kicsit visszavesznek az arcukból, a film végére meg is érkeznek a helyszínre, hogy mindenkivel kezet foghassanak. Béna SWAT-osok, akiknek ebben a filmben nem sok szerep jut. Egy fegyverbuzi, aki a film végéig következetesen adja az idiótát, de legalább van egy fegyvermúzeuma, ami kifejezetten jól jön az ilyen helyzetekre. Néhány lelkes kolléga, akik közül értelemszerűen az hal meg, aki éppen elvágyik ebből az unalomból.

Nos igen, a készítők a film végéig nem tudták eldönteni, hogy ez most akciófilm vagy vígjáték. De nem baj. A dél-koreai rendezőnek hála az eddigi Schwarzenegger-filmektől eltérően a fegyverekből pont annyi lőszert lehet kilőni, amennyi a tárba belefér és akit meglőnek, az meghal, de legalább is megsebesül. Az akciójelenetek ezáltal nagyon meggyőzőek, de Arnold beszólásai, melyben életkorára, korábbi filmjeire és származására utal az egészet viccessé teszik, mint ahogy Luis Guzmán és Johnny Knoxville karaktere sem a komoly vonalat erősíti. Arnoldot tíz éve láttuk utoljára a filmvásznon, de a Terminator 3. megnézése után nem csak a gépek lázadtak, hanem én is. Miután kormányzóként sikerült Kalifornia adósságát megháromszoroznia és a Kennedy-klánba beházasodva is félrekacsintania sok választása nem maradt, mint a filmezés. Közel a 70-hez hál istennek nem olyan filmben láthatjuk viszont, mint az Amit még mindig tudni akarsz a szexről. Eduardo Noriega gonosz. Ha Arnie-t nem akarná megvesztegetni és nem nevezné nagypapának, talán kevésbé összetörve úszná meg az egészet. Forest Whitaker azért került be a filmbe, mert életre szóló szerződése van FBI-ügynökök alakítására. Most mit mondjak? Persze, hogy jól játssza. Valószínűleg egy igazi FBI-ügynök egyáltalán nem ilyen, de kit érdekel? Peter Stormare bármilyen nemzetiségű gonoszt el tud játszani, talán a svédet is.
A film az USA-ban elég gyengén muzsikál, én azonban adtam egy esélyt az ex-kormányzónak és nem bántam meg.  A filmből azt is megtudhatjuk, a tej a farmról jön. Ha van tehén, ha nincs.65

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jön az Astryd
Következő cikk Kvartett - A nagy négyes - kritika

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .