Kovács kadét kalandjai, avagy a pilótakekszből nyert élet


will smith jaden after earth tnc 650 sony
A Föld után (After Earth), rendező: M. Night Shyamalan, főszereplők: Will Smith, Jaden Smith, Sophie Okonedo, Zoë Kravitz, Ursa a vak komondor, amerikai sci-fi, 100 perc, 2013 (12)

Megvan mindenkinek, amikor Will Smith szülői tanácsokkal látja el Ben Afflecket az Apja lánya (Jersey Girl) című filmben? Nos, 2004 óta sokat változott a világ, a kis Jaden Christopher Syre Smithnek ez már a második közös filmje apuval, két évvel fiatalabb húga, Willow Camille Reign Smith (nesze neked, Fásy Zsülike) pedig beköltözött a zenecsatornákra. Egy ideje már Affleck-Garner házaspár gyerekeire is lehet fogadni, bár elég alacsony szorzóval. Jaden eszméletlen szorgalmas és vitán felül tehetséges, ezt már jó ideje tudjuk. Ebben a történetben Kitait, a kadétjelöltet játssza, akinek édesapja (apu), Cypher Raige tábornok egy igazi háborús hős. Az emberiség miután lenullázta a Föld nevű bolygót, cserepes virágostól átköltözik a Nova Primera, ahol a fogyasztói társadalom kifejezés új értelmet nyer, ugyanis egy másik létforma kezd el fogyasztani minket. Az ursák nem látnak, viszont akin megérzik a félelmet, azt húsipari feldolgozásnak vetik alá.

will smith and son premiere after earth trailer 0Cyphernek van egy különleges tulajdonsága, az ún. kísértés, ami azt jelenti, hogy képes legyőzni a félelmet, ezáltal az ursák számára láthatatlanná válik. Cypher ezt a képességét otthon is gyakorolja, így fiával való kapcsolata meglehetősen hűvös. Kitai hiába legjobb diák a zűrakadémián, kiképzője úgy dönt, még egy évet az iskola falai között kell töltenie.  Hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, anyu (Sophie Okonedo) azt javasolja apunak, vigye el magával Kitait a következő útjára. A Makovecz-iroda által tervezett organikus űrhajó útközben meteorzáporba kerül, intenzív zuhanásba kezd és az ezer éve elhagyott Földön köt ki több darabban. Mivel a meteorok által ütött réseken a legénység akarata ellenére elhagyja a fedélzetet, a becsapódásnak három túlélője marad, Kitai, Sypher és egy ursa, akit (amit?) kiképzési célokkal vittek magukkal. A náluk lévő jeladó tönkremegy, a másik a száz kilométerrel arrébb lezuhant farokrészben található, ahol az ursa is utazott a turistaosztályon. Cypher súlyos sérülést szenved, így Kitaira vár a feladat, hogy a dzsungelen keresztülvágva megtalálja az űrhajó másik darabját, benne a jeladóval. Cypher az űrhajót a lezuhanás előtt szándékosan nem egykor emberlakta vidékre kormányozza, hiszen azt már egyszer eljátszotta a Legenda vagyokban. Az elmúlt ezer évben sok minden megváltozott a Földön, a dzsungelben éjszaka fagypont alá megy le a hőmérséklet, a vulkánok aktívan működnek, a levegő belélegezhetetlen (napi egy pilótakeksz!), ugyanakkor békésen élnek egymás mellett a mutáns majmok, oroszlánok, sasok és bálnák. Az ember itt már nem más, mint gyorskaja. Ja, és nem mellékesen az ursa is szabadon kóborol valahol.

After Earth Jaden Smith Zoe KravitzBár Kitai 10 perccel gyorsabban futja a 10 kilométert, mint apu, a 100 kilométeres táv még neki is nagy kihívás ebben az idegen környezetben. A tábornoki kinevezést nem adják ingyen, a combcsonttörés és artériás vérzés ellenére Cypher napokig kitart és Kitait hasznos tanácsokkal látja el. Ezek a tanácsok nagyjából olyanok, mintha Coelhot olvasna fel, de valahogy mégis végig működnek. Kiderül, hogy Kitai nővérét, Senshit (a gyönyörű Zoë Kravitz nem tévedés, Lenny lánya, anyu pedig a Pop, csajok, satöbbiből ismert Lisa Bonet) annak idején egy ursa küldte át a másvilágra, amiért a fiú még mindig magát okolja. Kitainak ezt az emléket kell magában feldolgoznia, hogy egyenlő esélyekkel induljon harcba az ursával szemben.

A történet Will Smith agyából pattant ki, aki nejével együtt meg is csinálta a mozit. A forgatókönyvet az Éli könyvét (úúú…mennyivel jobb) is elkövető Gary Whitta jegyzi, de Will és a rendező székbe is beülő, egykoron szebb napokat látott M. Night Shyamalan is besegített (?). A látványvilág meggyőző, bár Kitai és környezete gyakran elvesztik az egymáshoz viszonyított arányaikat. Valószínűleg a szigorú költségvetésnek köszönhető, hogy a szereplők intelligens ruhájában már nem jutott hely a fűtésnek. A történet nagyjából annyira csavaros, mint a Titanic és az egész olyan, mintha Antal Nimród egy apa-fiú kapcsolatra hegyezte volna ki annak idején a Predatort. Egyszernézős „családi mozi” a szó legszorosabb értelmében. A 12-es besorolást ne tessék komolyan venni, egy 13 évest csak akkor vinnék magammal, ha Generátor Rex és Ben 10 a kedvenc rajzfilmhősei. Ahogy a Vészhelyzetben mondanák, elvesztettük Mr. Shyamalant.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Galliba
Következő cikk A lényeg ugyanaz

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .