Turbó


turbo
Turbó (Turbo), rendező: David Soren, szereplők: Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Michael Pena, amerikai animációs vígjáték, 96 perc, 2013. (6)

Nyálka huszár

A versenyszabályzatban sehol nincs leírva, hogy egy csiga nem indulhat az Indy 500-on. A film megtekintése után a szervezők változást ígértek. 

Roger a vakond arról álmodik, hogy egyszer ő lesz a legjobb mesterlövész az egész Vadnyugaton. A film akár erről is szólhatna, de nem. Van egy Theo nevű csigánk, aki (ami?) egy kertben él. Ez a hely a legtöbb csiga számára maga a Paradicsom. Szó szerint. A csigák ugyanis egész nap paradicsomot gyűjtenek. Theo azonban nem éri be ennyivel, esténként a garázsban autóversenyt néz és bajnoknak képzeli magát. Egy véletlen baleset folytán a vérébe (igen, a csigának van vére, csak vas helyett réz van benne, azért olyan sárgás) dinitrogén-oxid kerül. Innentől akár vicces is lehetne a film, hiszen nem véletlenül hívják a dinitrogén-oxidot kéjgáznak, de Theora úgy hat, mint a belső égésű motorokra, vagyis gyors lesz tőle. A dinitrogén-oxidnak ezen kívül üvegházhatása van, vagyis nagyban felelős a globális felmelegedésért. Theo immáron Turbóként elhagyja a kertet és új barátaival elindul Indianapolisba, hogy ott megnyerje az Indy 500-ast.

http://youtu.be/6S4FCagd8HE

A DreamWorksnél ismerik a kötelező elemeket. Van benne egy kedves, aranyos főhős, akivel könnyű azonosulni, van benne erkölcsi mondanivaló, hogy a végén a lurkók lélekben megerősödve másszanak le a magasító párnáról. Van benne gonosz, aki már megint francia (na jó, kanadai) és furcsán beszél, vannak benne bénán megrajzolt emberfigurák. És természetesen vannak benne gyors mozgások, szőr, bőr, eső, fű, fa, fény, árnyék, tűz, víz és hasonlók, csak hogy a konkurenciát megegye a fene. A nagy igyekezetben viszont kihagyták az eredetiséget és a humort. Mert történet az nem nagyon van. Az eredeti változathoz nagy neveket nyertek meg maguknak a készítők, de a magyar szinkron „Másnaposai” is jó választás. Persze csodára még ők sem képesek.
A moziból kijövet fel is vetődött bennem a kérdés, hogy Guy Gagné mi a francért nem dobta Turbót egy fazék forró vízbe, amikor annyiszor megtehette volna. Azt ott körözzön. Tényleg, kell rá fedő?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Híres ételek és italok híres filmekből
Következő cikk A hét röhögései (6.)