Indiana Jones kiskáté


trilogy 1024x768 001

A karakter szülőatyja George Lucas, aki a ’30-as évek kalandorait vette alapul. A négy mozifilm mellett számos képregény, regény és videojáték készült, de Disneylandben is találkozhatunk Indyvel. 1992-1996. között került tévéképernyőre az Ifjú Indiana Jones kalandjai sorozat.

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

A hozzánk 1985-ben eljutó filmben (a Szovjetunióban ’81-ben lement) az amerikai kormány felbérli Indiana Jones (az első forgatási napig Indiana Smith) régészprofesszort, hogy a nácik előtt találja meg a Szövetség Ládáját.

A történet 1936-ban játszódik. Indy a dél-amerikai dzsungelben egy arany termékenységi szobor nyomában jár, azonban azt örök riválisa, Renee Belloq elorozza tőle.  Visszatérve az egyetemre barátja, a múzeum kurátora, Marcuy Brody azzal fogadja, hogy amerikai tisztek keresik a kormány megbízásából és azt szeretnék, hogy kutassa fel a Frigyládát. Indy Nepálba, majd Egyiptomba utazik, ahol ismét találkozik a náciknak dolgozó Belloq-kal.  A film legelején megismert, halált nem ismerő, bátor és leleményes kincsvadász karaktere szöges ellentétben áll az öltönyös, szemüveges és kissé unalmas egyetemi tanáréval, akinek előadásait főleg a lányok látogatják.

indiana jones still 700Jó tudni:

Spielberg a filmet 18 millió dollárból forgatta, 1981-ben ez volt a legnagyobb költségvetésű alkotás. Az afrikai jeleneteket Tunéziában vették fel

Alfred Molina ebben a filmben debütált és rögtön az első forgatási napon telerakták tarantulákkal. Nem szerette. A jelenet helyszínén egyébként sem élnek ilyenek. De nem hallgattak rá.

Az egyik oszlopon valóban látható Artu és Thripio.

Abban a jelenetben, ahol Indy lelövi a kardforgatót, eredetileg az ostort kellett volna használnia, ám a stáb ételmérgezést kapott, és a szintén beteg Ford improvizált egyet leegyszerűsítve az egészet

A teherautós részt 8 hétig forgatták. Ez a jelenet egy 1939-es filmnek állít emléket. A teherautó a filmben látotthoz képest lassabban megy és az alja a földtől a szokásosnál magasabban helyezkedik el, hogy biztonságosan elférjenek alatta. Az egyik kaszkadőr ezzel a mutatvánnyal egy évvel korábban egy másik filmben már megpróbálkozott, de kudarcot vallott, ezért komoly feltételeket szabott a Frigyláda készítőinek, hogy ismét elvállalja. A jelenetbe bevágták Fordot is. A bevágták jelen esetben nem a belökték szinonimája.

Lucas a filmjeinek premierjén mindig elutazott jó messzire a felhajtás elől. Amikor a Csillagok háborúja 1977-ben a mozikba került, éppen Hawaiin tartózkodott, ahol találkozott Spielberggel. Spielberg mindig is szeretett volna James Bond filmet rendezni, de Lucas jobb ötlettel állt elő, Indiana Jones kalandjaival. Lawrence Kasdanhoz már együtt mentek.

A majom náci köszöntéséhez egy szőlőszemet lógattak be horgászboton és a majom addig nyújtózkodott, amíg ez lett belőle. A majom igazoltan soha nem volt az NSDAP tagja.

Akár Jeff Bridges is lehetett volna Indiana Jones, de nem lett. Szóba került még Sam Neill, Chevy Chase, Nick Nolte, Bill Murray, Steve Martin, Jack Nicolson, Peter Coyote, Tim Matheson, Nick Mancuso neve is. Tom Selleck a Magnum forgatása után Hawaiin rágta a körmeit, de végül Ford csatlakozhatott a stábhoz 3 héttel a hivatalos fotók megjelenése előtt.

Tunéziában az egész stáb beteg lett, kivéve Spielberg, aki csak a magával vitt ételből volt hajlandó enni. Spagettit spagettivel. Rutinos.

A film végén a Frigyláda ceremónia a Bibliában leírtak szerint történt. Olvassatok utána.

A kígyókat egy londoni állatkereskedésből szerezték, azok a világ minden tájáról valók. Még így is kevésnek bizonyultak, ezért locsolótömlőket vágtak darabokra és azokat dobálták közéjük. Ford és a kobra között üveg van. A kígyók között sok a lábatlan gyík, de ezek csak annyira feltűnőek, mint a locsolótömlő.

harrison ford george lucas steven spielberg and kate capshaw in indiana jones and the temple of doom 1984 large picture
Spielberg és Ford felesége, Melissa Mathison a forgatás alatt már a következő film forgatókönyvén dolgoztak. Egy földönkívüli lekési az űrhajóját és összebarátkozik egy kisfiúval, aki segít neki hazajutni. Megvan?

IndyRaidersSMALLA frigyláda hangját Ben Burtt végül a saját WC-jében találta meg. A kritikusok mégsem húzták le.

A ’40-es évek klasszikusainak szereplői soha nem vesztették el a kalapjukat, mert egy igazi úriember soha nem tenne ilyet. Indy szakított a hagyományokkal. A szembe húzott kalap egyébként a kaszkadőröket hívatott megóvni a leleplezéstől és az erős naptól.

A film eleji templom a Kacsamesékből jött. Az egyébként fukar Dagobert bácsi mélyen a zsebébe nyúlt.

Indy bőrkabátja valójában vadonatúj, azt mesterségesen nyúzták el. A filmhez 10 darabot használtak el. Tarvisioban azóta is emlegetik őket.

A film egyes jeleneteit végül a következő részh(ek)ez használták fel.

A tengeralattjáró a Das Boot című filmből való.

Spielberg úgy vágta meg a páncéltörős jelentet, mintha a képbe berepült legyet Paul Freeman lenyelte volna. Úgy gondolta, vicces lesz. És tényleg.

A nácikat alakító színészek borzalmas akcentussal beszélték a németet, ezért ezeket a szövegeket végül a német szinkronból vették át. Gut.

Az angol bunyós, Pat Roach kétszer is meghal a filmben. Először mint serpa, majd mint repülőgép szerelő.

Spielberg eredetileg Danny DeVitot szerette volna Sallah szerepére, de ő akkor éppen a Taxi sorozatot forgatta. Később a Smaragd románcával kárpótolta magát. Manapság rengeteg taxist hívnak Sallahnak.

george lucas and steven spielberg in indiana jones and the temple of doom 1984 large pictureIndiana egy malamut volt, akiből egy szép napon Csubakka lett.

Belloq szerepét eredetileg Giancarlo Giannininek szánták. A bociszem végül nem jött be.

Egy korai koncepcióban Tohtnak műkeze lett volna beépített fegyverrel és a fejéből antenna jött volna ki. De lehet, hogy nem.

A forgatás közben az egyik pitont megharapta egy kobra és megdöglött.

Az eredeti ötlet szerint Indy nagy nőcsábász lett volna James Bondhoz hasonlóan. De nem lett.

Kathleen Kennedy Spielberg asszisztenseként van feltüntetve. De úgyis ismerhetjük, mint az Amblin Entertainment társalapítóját és a Lucasfilm elnökét.

Marion szerepére Sean Young is pályázott. A Szárnyas fejvadászban végre együtt játszhatott Forddal. Aztán ennyi.

A filmben látható német repülőt egy Horten Flying Wingje ihlette, de azt a Vickers építette Norman Reynolds tervei alapján.

Michael Bay számos ötletet adott a filmhez. A siker után már biztos volt benne, hogy rendező akar lenni. Köszönjük.

67-en halnak meg a filmben. Köztük a majom.

Jobb nem tudni:

Az aranyszobor tízszer nehezebb, mint a homokkal megtöltött bőrzacskó. De működött.

Thaiföldet akkoriban még Sziámnak hívták.

Az antennákat igyekeztek eltüntetni a házak tetejéről, de ez nem mindig sikerült maradéktalanul. Parabola különkiadás.

A filmben látott tengeralattjárót, a leggyakrabban használt fegyvereket és a németek DAK egyenruháit csak később rendszeresítették.

Katanga kapitány Jugoszláv sapkát visel, ami még nem is létezett. Tito nyomában.

A térképen látható Jordánia sem volt még akkor.

A dél-amerikai dzsungelben nem élnek ausztráliai madarak, csak ha megszöknek otthontól és elég kitartóak.

Az egyes jelenetek folytonosságát illetően is találni furcsaságokat, ezek felsorolása több oldalt kitenne.

Indiana Jones és a végzet temploma (1984)

Erre a filmre már nem kellett olyan sokat várni, nálunk 1986-ban mutatták be. Indy egy kínai gengszter elöl menekülve jut el Indiába, ahol egy faluból az összes gyereket és a szent köveket elhurcolják a gonosz erők.

A történet a Frigyláda előtt, 1935-ben játszódik. Hősünk Lao Che elöl menekülve megismerkedik az amerikai énekesnővel, Willievel (born Wilhelmina Scott) és Picurral (as known as Short Round). Repülőgépükből a legénység a Himalája felett kiugrik, ők pedig ejtőernyő híján ugyanezt teszik egy gumicsónakon. Egy indiai falucskában kötnek ki. A kezdetben kétkedő Indy a gyerekek és a három Shankara kő nyomába indul a pankoti palotába.

Jó tudni:

A filmet zömében Sri Lankán (és Makaón) forgatták 28 millió dollárból.

Spielbergnek tériszonya van, ezért soha nem kelt át a hídon, inkább körbeautózott. A jelenetet három kontinensen vették fel. A híd maga Sri Lankán volt, a szereplők a londoni stúdióban lógtak rajta, míg alattuk a krokodilokat Floridában filmezték.

Picur szerepét általános iskolákban hirdették meg. Jonathan Ke Quan csak a testvérét kísérte el, de végül mégis ő került a filmbe.

A hűtött majomagyvelő pudingból és málnaöntetből készült.

Amrish Puri leborotválta a fejét Mola Ram szerepéért és ennek köszönhetően vált India egyik legkeresettebb gonoszává.

Kate Capshaw különórákat vett sikításból. Megérte.

A sri lankai forgatás helyszínéhez közel brit mérnökök dolgoztak, akik aztán a film műtárgyainak elkészítésében is segédkeztek.

Az indiaiak nem szerették a sztorit, ezért választotta a stáb inkább Sri Lankát, ahol a Híd a Kwai-folyónt is forgatták.

A csillék hangját Disneyland hullámvasútja kölcsönözte a háttérzajok kiszűrése után. Senkit nem várnak az elveszett gyerekek sátránál.

Spielberg és Lucas közös döntése alapján Indy minden filmben új nőt kap maga mellé, azonban a negyedik részben mégis visszatér Marion. Úgy gondolták, már elég idő telt el az első rész óta.

A bánya jeleneteit ugyanott vették fel, a fényekkel játszva próbálták meg változatossá tenni a helyszínt. A falak festett alufóliából vannak.

A film eredeti címe Indiana Jones és a halál temploma, de ezt túl ijesztőnek találták. A németeket ez nem zavarta.

A hidat homokkal szórták le, hogy amikor összedől, még látványosabb legyen.

Spielberg a forgatást kevésbé élvezte, de itt találkozott későbbi feleségével (Capshaw). Már megérte.

Az indiai faluban mindenki szingalézül beszél, mivel Sri Lankán a hindi nem megszokott.

A Frigyládából átvett jeleneteknél itt-ott hallatszik annak zenéje is.

Az óriásdenevérek a valóságban gyümölcsökkel táplálkoznak, a vérszívók sokkal kisebbek, ezért kevésbé látványosak. Nem is szerepelnek a filmben.

Egyetlen jelenet sem játszódik Észak-Amerikában.

Sharon Stone majdnem játszott a filmben.

A külső felvételek a jaipuri palotáról készültek, de az indiai kormánnyal való összezördülést követően festményekre cserélték őket.

Ez volt az első THX film.

Lawrence Kasdan éppen máson dolgozott, ezért Lucas az American Graffiti íróit kérte fel, hogy a Birodalom visszavághoz hasonlóan írjanak egy sötétebb sztorit.

A repülős jelenet hangja egyben a Millenium Falcon hangja is.

A filmben feltűnik Dan Aykroyd is. Az arcáról nem lehet felismerni, de a hangjáról igen. Ezt írták.

Jobb nem tudni:

Bár Picur Sanghajban nőtt fel, mégis a kantoni dialektust beszéli.

A szerencsesütit Amerikában találták ki, máshol nem kapni.

A filmben látható fegyverek és egyes használati tárgyak csak későbbre datálhatóak.

A képbe egyszer csak berepül egy magángép. Majd ki.

A szereplők a szájuk mozgatása nélkül is tudtak beszélni.

A felsorolás itt nem ér véget, a filmet elég sokan látták már ahhoz, hogy teljesen szétcincálják, ettől most eltekintenék.


Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Már érezhető volt a változás szele, a film mindössze fél év késéssel került a magyar mozikba 1989 végén. A túl horrorisztikusra sikerült második rész után az alkotók visszatértek a Frigyláda hangulatához. Indy ezúttal a Szent Grál keresésére indul, a gonoszok ismét a nácik és újból láthatjuk Marcus és Sallah karakterét.

A történet 1938-ban játszódik. Indiana Jones az apja által hátrahagyott nyomokat követve ered a Szent Grál nyomába, amit régi-új ellenségei, Walter Donovan és a nácik is meg akarnak kaparintani. Ó Velence.

Jó tudni:

A filmet 48 millió dollárból forgatták Új-Mexikótól Spanyolországig.indyfans

A Hatay Köztársaság 1938-tól 1939-ig létezett, a terület függetlenné vált Francia Szíriától, majd Törökország része lett. A fővárosa 1938-ban Alexandretta volt.

20 éves korában Ford egy autóbalesetben megvágta az állát. A filmben ezt kihasználva az ifjú Indiana Jones egy ostorral megsérti magát.

Tom Stoppard 120 ezret kapott, hogy szedje ráncba a dialógusokat, majd a film bevételeiből további 1 milliót jófejségből.

Ez a rész Spielberg kedvence.

Connery nem sirályokat riaszt el az esernyőjével, hanem galambokat. Előbbiek buták, mint a tök.

A háttéranyagok alapján id. dr. Jones 1938-ban 75 éves. Connery a forgatás idején 58 éves volt és csak 12 évvel idősebb Fordnál. A negyedik részre a korkülönbség teljesen eltűnt.

József és Ford is ácsként dolgozott, utóbbi éppen Lucas házán.

Speilberg mindig is szeretett volna csinálni egy Bond filmet, de mivel erre nem került sor, magát Bondot szerződtette le és még egy csomó szereplőt a Bond-filmekből. Végül is.

1.000 patkány vett részt a film elkészítésében. Félve attól, hogy szakszervezetbe tömörülnek, valamennyire biztosítást kötöttek. Felhasználtak továbbá 1.000 mechanikus patkányt is, melyek hangját csirkéktől kölcsönözték, nem pedig az élő patkányoktól.
indiana jones and the last crusade1

A forgatás idejére megkapták a teljes Canal Grandét reggel 7-től délután 1-ig. Nincs gond, nincs gondola.

A berlini könyvégetésnél a náci egyenruhák eredetiek.

Ford javasolta, hogy River Phoenix alakítsa az ifjú Indiana Jonest.

A tankos jelenetet Chris Columbus írta.

Laurence Oliviert szerették volna a grál lovag szerepére, de ekkor már nagyon beteg volt.

1 DETAIL2Indy kalapja, kabátja és ostora a Smithsonian Múzeumba került, a filmhez használt két tank pedig a Disney Stúdióba.

A Hitlert alakító Michael Sheard és a Donovant alakító Julian Glover is játszott a Birodalom visszavágban (Ozzel admirális és Veers tábornok).

Az idősebb Jones 16-szor hívja Indyt „junior”-nak. Indy háromszor kéri, hogy ne nevezze így, a negyediknél félbeszakítja. Indy 54-szer nevezi apját „dad”-nek, 4-szer úgy, hogy az apja nincs is jelen.

Ford és Connery több alkalommal játszhattak volna együtt. A Vadászat a Vörös Októberre Jacky Ryanjét végül Alec Baldwin alakította. A Férfias játékokat már elvállalta Ford, viszont ebben meg Connery nem játszik. A Jurassic Parkba mindkettőjüket meghívták, de egyikük sem vállalta (Alan Grant és John Hammond szerepére), így együtt nem játszanak benne. Conneryt hívták a Kristálykoponya királyságába is, de elutasította a felkérést.

Connery a Marnieban (1964) együtt játszott Tippi Hedrennel. Ford a Dolgozó lányban (1988) játszott együtt Hedren lányával, aki nem más, mint Melanie Griffith. Banderas egyik Indiana Jones filmben sem játszott.15020 001

Jobb nem tudni:

A film elején látható vasútvonal a történet idején még nem épült meg.

A borítékon látható bélyegző Texas állam fennállásának 100. évfordulójára készült 1945-ben.

A fegyverek itt is későbbről valók.

Ebben az időben Berlinbe nem lehetett léghajóval utazni.

A nácik 1933-ban égettek könyveket Berlinben, nem pedig 1938-ban.

Az Afrika Korps csak 1941-ben állt fel.

Az SS-ben nem kaptak tisztséget nők.

A filmben látható Vaskeresztet 1939-től adományozták.

A reptéren 1918-as napilapot olvasnak.

Satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Mindhárom film sokszorosan visszahozta az árát, mindegyiket több Oscarra is jelölték, az első rész négyet, a második és harmadik rész pedig egyet-egyet el is nyert. A negyedik részre csaknem 10 évet kellett várni, ez azonban már inkább a felejthető kategóriába tartozik.

Forrás: Wiki, IMDB

Indiana Jones maraton a Corvin moziban! 2014. február 22. 12:30 – 22:05

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (22.)
Következő cikk Jön a Pókerarcok 2!