Műkincsvadászok – kritika


monuments menMűkincsvadászok (The Monuments Men); rendező: George Clooney; főszereplők: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Cate Blanchett, Jean Dujardin; amerikai-német háborús kalandfilm; 118 perc; 2014 (12)

Műkincs, ami nincs 

Adott egy Oscar-jelölt rendező, egy igazi all-star szereplőgárda és egy izgalmasnak tűnő téma. Ilyen kombóval lehetetlen hibázni, gondolhatták a stúdiófőnökök, a film mégis körülbelül annyi izgalmat tartogat, mint egy késői Derrick-epizód, a még a korábbi önmagához képest is belassult Horst Tapperttel.

Sokszor azért szidja az ember a hollywoodi filmkészítőket, mert kiszínezik a valóságot, és a történelmi hűség ellenében a gátlástalan szórakoztatás mellett teszik le a voksot. George Clooney viszont nem az a csávó, aki behódol az ilyen trendeknek, amivel persze nem is lenne semmi baj, de ha az ember megnézi korábbi rendezéseit (Egy veszedelmes elme vallomásai, Good Night and Good Luck, Bőrfejek, A hatalom árnyékában), akkor az tűnik fel, hogy neki a hű korrajz és miliőábrázolás mindig is fontosabb volt, mint a történet. A II. világháborúban valóban létező, nem éppen katonaalkat tagokból verbuvált műkincsmentő kommandó történetét is úgy ábrázolja Clooney, hogy hitelesek a helyszínek, viszont nem történik szinte semmi, és feszültségnek nyoma sincs.

monuments men damon charact 001A színészek biztos jól érezték magukat a forgatáson, a kamera előtt viszont látványosan unatkoznak, és vicces zrikálások helyett halálbéna mondatokat kénytelenek kinyögni. Némely karakter motivációja pedig teljesen érthetetlen, főleg a Cate Blanchett alakította francia nőé, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból vonakodik Matt Damonnak segíteni. A jelenetek sokszor egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, és nehéz értelmezni az olyan pillanatokat, amikor egy német katona sakkban tartja Bill Murrayt és Bob Balabant, de aztán egy cigaretta hatására megenyhül. Szintén a cigit használja fel Clooney egy másik német megenyhítésére, szóval legalább azt megtudjuk, hogy a dohányzás, amellett, hogy káros az egészségre, nácipuhításra is kiválóan alkalmas.

Az előzetes alapján az ember egy amolyan Ocean’s 11 találkozik Kelly hőseivel típusú, szerethető háborús kalandfilmet várt, helyette viszont megkapta az év egyik legunalmasabb filmjét. Éjjeliőröknek és álmatlanságban szenvedőknek kötelező darab, de valószínűleg ők is hőbörögni fognak.

10_5

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Londonból jelentik (2.)
Következő cikk A titokzatos szerető - kritika