Oscar nyomában (1961-1999)


1961-ben Az ABC először közvetítette az eseményt. A legjobb filmért járó Oscart a Legénylakásnak osztották ki.

http://youtu.be/jdzqZDPoAXw

1962-ben a West Side Story volt a sztár. Sophia Loren volt az első, akit idegen nyelvű filmben nyújtott alakításért jelöltek. A legjobb színésznő kategóriában nyert Oscart (Two Women).

1965-ben a legjobb film kategóriában két musical is jelölést kapott, a My Fair Lady és a Mary Poppins. A legjobb film végül a My Fair Lady lett, de Julie Andrews megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscart a Mary Poppinsban nyújtott alakításáért. Andrews ugyanakkor a My Fair Lady színpadi változatában Eliza Doolittle szerepében játszott.

1966-ban A muzsika hangja több kategóriában is elhozta az Oscart. Ebben az évben közvetítették először színesben az eseményt. Shelley Winters volt az első, aki ugyanabban a kategóriában kétszer nyert Oscart (legjobb férfi mellékszereplő 1959. Anna Frank naplója, 1966. Fekete-fehér).

1967-ben a díjátadón részt vett az egykori színész Ronald Reagan, Kalifornia kormányzója, aki a Filmakadémiának tagja és lelkes támogatója is volt. A közvetítést a televíziós és rádiós dolgozók sztrájkja sodorta veszélybe. Vanessa Redgrave és Lynn Redgrave is jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában, legutoljára 1941-ben jelöltek testvérpárt.

1968-ban már nem indultak külön kategóriában a színes és a fekete-fehér filmek.

1969-ben Katharine Hepburn a 3. Oscarját nyerte és 11 addigi jelölésével is rekordot döntött.

1969-ben és 1970-ben nem volt külön műsorvezető, a gálát az „Oscar barátai” nevű 17 fős társaság vezényelte le.

1970-ben John Wayne megkapta élete egyetlen Oscarját a Félszemű seriffért. A Z, avagy egy politikai gyilkosság története volt az első idegen nyelvű film, amelyik a legjobb idegen nyelvű (algériai) film kategóriában (nyert) és a legjobb film kategóriában is jelöltek.

1971-ben a Pattont szerette legjobban a Filmakadémia. A Pattont alakító George C. Scott visszautasította a jelölést, amit a Filmakadémia úgy kommentált, hogy egy jelölést nem lehet csak úgy visszautasítani és azt különben sem George C. Scott kapta, hanem az általa megformált Patton. Helen Hayes az Airportért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot. Ő volt az első, aki két külön kategóriában is nyert (The Sin of Madelon Claudet 1931. legjobb színésznő). A Beatles a Let it be-ért kapott Oscart.

1973-ban A keresztapa vitt mindent. Marlon Brando a legjobb színésznek járó Oscart nem vette át személyesen, ezzel tiltakozva az Egyesült Államok őslakosokkal szemben tanúsított politikája ellen. A Disney stúdió ebben az évben az ötvenedik születésnapját ünnepelte.

1975-ben A keresztapa 2-t ünnepelhette a közönség.

1976-ban a Száll a kakukk fészkére elhozta a legjobb film, a legjobb színész, a legjobb színésznő, a legjobb rendezés és a legjobb adaptált forgatókönyv díját. Ez 41 évvel korábban az Ez történt egy éjszakának sikerült utoljára. A 80 éves George Burns elhozta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart, ezzel Ő lett a legidősebb nyertes.

1977-ben a legjobb filmnek a Rockyt választotta a szakma. Sylvester Stallone volt a harmadik, akit ugyanabban az évben színészként és forgatókönyv íróként is jelöltek (Charlie Chaplin, Orson Welles). Peter Finch volt ez első, aki a legjobb színésznek járó Oscar díjat posztumusz kapta meg. A szobrot az özvegye vette át. Barbra Streisand volt az első, aki színésznőként és zeneszerzőként is Oscart kapott. Lina Wertmüller volt az első női rendező, akit jelöltek a díjra.

1978-ban bár az Annie Hall lett a legjobb film, a Csillagok háborúja 6 Oscart hozott el. Bob Hope utoljára vett részt az eseményen ceremóniamesterként.

1979-ben A szarvasvadász lett a legjobb film, mely tüntetésekhez vezetett. A filmet rasszistának bélyegezték és sokak szerint nem a valós képet mutatta Vietnamról. Warren Beatty négy jelölést kapott. Ez volt az első alkalom, hogy mind az öt jelölt legjobb dalt a szereplők adták elő a filmben.

1980-ban a legjobb film díját a Kramer kontra Kramer-nek ítélték. A 8 éves Justin Henry lett a legfiatalabb jelölt.

1981-ben három olyan főszereplő kapott jelölést, akik valós személyt alakítottak.

1982-ben Katharine Hepburn megkapta negyedik Oscarját. A legjobb film a Tűzszekerek lett, Vangelis a zenéért Oscart kapott. Az Oscar történetében csak öt alkalommal fordult elő, hogy a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ugyanabban a filmben nyújtott alakításért adták oda. Az aranytó (Henry Fonda, Katharine Hepburn) volt a negyedik ilyen film. Először adtak Oscart a maszkmesternek (Egy amerikai farkasember Londonban).

1983-ban Gandhi robbantott bankot. A 11 jelölésből 8-at sikerült aranyszoborra váltani. Az ET 9 jelölésből 4-szer nyert. Jessica Lange a legjobb színésznő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is indult, az utóbbiban nyert. Ez volt a negyedik alkalom, hogy valakit ugyanabban az évben két különböző – acting – kategóriában is jelöltek.

1984-ben a Fanny és Alexander a legjobb idegen nyelvű (svéd) film díja mellett további három Oscart kapott, ezzel a legeredményesebb idegen nyelvű film azóta is. A legjobb női mellékszereplő díját Linda Hunt kapta. Ez volt az első, hogy egy színésznő férfit alakítva nyert Oscart (A veszélyes élet éve: Billy Kwan).

1985-ben az Amadeus a 11 jelölésből 8-at váltott Oscarra. Sally Field második Oscarját nyerte.

1986-ban a Távol Afrikától lett a legjobb film. A Bíborszín 11 jelölés ellenére egyetlen egyszer sem nyert, ez csak a Fordulópontnak „sikerült” 1977-ben. Geraldine Page elhozta a legjobb színésznőnek járó Oscar díjat. Ez volt a nyolcadik, egyben utolsó jelölése. Egyszer nyert.

1987-ben Paul Newman távol maradt az eseménytől. Addig hatszor jelölték és egyszer sem nyert. Azt mondta, ha most nem jön el, akkor talán nyerni fog. És így lett. A legjobb film A szakasz lett. Oliver Stone a rendezésért Oscart kapott. Jelölték még A szakasz és a Salvador forgatókönyvéért is. Marlee Matlin volt az első siket Oscar jelölt.

1988-ban a legjobb filmnek járó Oscart Az utolsó császár kapta. A filmet 9 Oscarra jelölték és mind 9-et el is hozta. Ez a maga nemében egyedülálló. A 9 Oscarral pedig az egyik legjobban teljesítő film lett, csak néhány előzi meg.

1989-ben Az esőembert szerették a legtöbben. Sigourney Weavert a legjobb színésznő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is jelölték, de egyikben sem nyert. Ez első alkalommal fordult elő. Ez volt Lucille Ball utolsó nyilvános szereplése, egy hónapra rá 77 éves korában elhunyt.

1990-ben a legjobb filmnek járó Oscart a Miss Daisy sofőrje kapta. A legjobb férfi, női főszereplő és férfi, női mellékszereplő kategória valamennyi nyertesének ez volt az első jelölése. Jessica Tendy 80 éves és 292 napos volt, így Ő lett a legidősebb nyertes.

1991-ben a Farkasokkal táncoló tarolt a gálán. 1930/31. óta ez volt az első legjobb film Oscarral díjazott western. Joe Pesci 6 szóból álló beszéde a mai napig az egyik legrövidebb (It was my privilege. Thank you.).

1992-ben a legjobb film, A bárányok hallgatnak, ugyanazokban a kategóriákban nyert, mint 1975-ben a Száll a kakukk fészkére. Jodie Foster 4 éven belül a második Oscarjat kapta.

1993-ban Clin Eastwood volt a negyedik, aki ugyanannak a filmnek a rendezéséért kapott Oscart, mint amelyikben szerepelt (1977. Woody Allen – Annie Hall, 1981. Warren Beatty – Vörösök, 1990. Kevin Costner – Farkasokkal táncoló). Al Pacino 6 jelölés után végre megkapta az Oscart (Egy asszony illata).

1994-ben a Schindler listája bizonyult a legjobbnak. A legjobb férfi, női főszereplő és férfi, női mellékszereplő kategória valamennyi nyertesének ez volt az első Oscarja (köztük volt a 11 éves Anna Paquin). Steven Spielberg filmjei 10 Oscart kaptak, 7-et a Schindler listája, 3-at a Jurassic Park.  Tom Hanks a Philadelphiaért kapott Oscart hosszú beszédben köszönte meg. Bruce Springsteen Streets of Philadelphiaja lett a legjobb dal.

1995. nyertese a Forrest Gump. Tom Hanks zsinórban másodszor nyert, legutoljára ez Spencer Tracynek sikerült (1937., 1938.).

1996-ban a legjobb film A rettenthetetlen. A legjobb férfi, női főszereplő és férfi, női mellékszereplő kategória valamennyi nyertesének ez volt az első Oscarja.

1997-ben Az angol beteg tarolt. A legjobb férfi, női mellékszereplő és a legjobb női főszereplő kategória nyertesének ez volt az első jelölése. Saul Zaents, Az angol beteg producere harmadszorra kapta meg a legjobb filmnek járó Oscart (Száll a kakukk fészkére 1975., Amadeus 1984.).

1998. abszolút győztese a Titanic. 14 jelölést kapott, ezt csak a Beszéljünk Éváról! (1951.) mondhatja el magáról. A 14 jelölésből végül 11 Oscar lett, ami csak a Ben Hurnak (1959.) sikerült. Mindössze harmadjára fordult elő, hogy a legjobb dal díját a legjobb film kapja.

1999-ben a legjobb film a Szerelmes Shakespeare. Cate Blanchett az Elisabethért kapott jelölést, Judi Dench a Szerelmes Shakespeare-ért. Mindketten II. Erzsébetet alakították. Ilyen csak 1997-ben történt, amikor Kate Winslet és Gloria Stuart is jelölést kapott „Rose” megformálásáért a Titanicban. Az Élet szép volt a második film, amit a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is jelöltek (a másik a Z). Roberto Begnini megkapta a legjobb színésznek járó Oscart. Ő volt a második nyertes, aki saját magát rendezte (1948. Laurence Olivier – Hamlet).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Texas hercege
Következő cikk Csajkeverők