Oscar nyomában (1961-1999)


article 2278046 178DFEDB000005DC

1961-ben Az ABC először közvetítette az eseményt. A legjobb filmért járó Oscart a Legénylakásnak osztották ki.

http://youtu.be/jdzqZDPoAXw

1962-ben a West Side Story volt a sztár. Sophia Loren volt az első, akit idegen nyelvű filmben nyújtott alakításért jelöltek. A legjobb színésznő kategóriában nyert Oscart (Two Women).

1965-ben a legjobb film kategóriában két musical is jelölést kapott, a My Fair Lady és a Mary Poppins. A legjobb film végül a My Fair Lady lett, de Julie Andrews megkapta a legjobb west side story 1961színésznőnek járó Oscart a Mary Poppinsban nyújtott alakításáért. Andrews ugyanakkor a My Fair Lady színpadi változatában Eliza Doolittle szerepében játszott.

1966-ban A muzsika hangja több kategóriában is elhozta az Oscart. Ebben az évben közvetítették először színesben az eseményt. Shelley Winters volt az első, aki ugyanabban a kategóriában kétszer nyert Oscart (legjobb férfi mellékszereplő 1959. Anna Frank naplója, 1966. Fekete-fehér).

1967-ben a díjátadón részt vett az egykori színész Ronald Reagan, Kalifornia kormányzója, aki a Filmakadémiának tagja és lelkes támogatója is volt. A közvetítést a televíziós és rádiós dolgozók sztrájkja sodorta veszélybe. Vanessa Redgrave és Lynn Redgrave is jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában, legutoljára 1941-ben jelöltek testvérpárt.

1968-ban már nem indultak külön kategóriában a színes és a fekete-fehér filmek.

1969-ben Katharine Hepburn a 3. Oscarját nyerte és 11 addigi jelölésével is rekordot döntött.

1969-ben és 1970-ben nem volt külön műsorvezető, a gálát az „Oscar barátai” nevű 17 fős társaság vezényelte le.

1970-ben John Wayne megkapta élete egyetlen Oscarját a Félszemű seriffért. A Z, avagy egy politikai gyilkosság története volt az első idegen nyelvű film, amelyik a legjobb idegen nyelvű (algériai) film kategóriában (nyert) és a legjobb film kategóriában is jelöltek.

1971-ben a Pattont szerette legjobban a Filmakadémia. A Pattont alakító George C. Scott visszautasította a jelölést, amit a Filmakadémia úgy kommentált, hogy egy jelölést nem lehet csak úgy visszautasítani és azt különben sem George C. Scott kapta, hanem az általa megformált Patton. Helen Hayes az Airportért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot. Ő volt az első, aki két külön kategóriában is nyert (The Sin of Madelon Claudet 1931. legjobb színésznő). A Beatles a Let it be-ért kapott Oscart.

1973-ban A keresztapa vitt mindent. Marlon Brando a legjobb színésznek járó Oscart nem vette át személyesen, ezzel tiltakozva az Egyesült Államok őslakosokkal szemben tanúsított politikája ellen. A Disney stúdió ebben az évben az ötvenedik születésnapját ünnepelte.

1975-ben A keresztapa 2-t ünnepelhette a közönség.

1976-ban a Száll a kakukk fészkére elhozta a legjobb film, a legjobb színész, a legjobb színésznő, a legjobb rendezés és a legjobb adaptált forgatókönyv díját. Ez 41 évvel korábban az Ez történt egy éjszakának sikerült utoljára. A 80 éves George Burns elhozta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart, ezzel Ő lett a legidősebb nyertes.

Rocky 11977-ben a legjobb filmnek a Rockyt választotta a szakma. Sylvester Stallone volt a harmadik, akit ugyanabban az évben színészként és forgatókönyv íróként is jelöltek (Charlie Chaplin, Orson Welles). Peter Finch volt ez első, aki a legjobb színésznek járó Oscar díjat posztumusz kapta meg. A szobrot az özvegye vette át. Barbra Streisand volt az első, aki színésznőként és zeneszerzőként is Oscart kapott. Lina Wertmüller volt az első női rendező, akit jelöltek a díjra.

1978-ban bár az Annie Hall lett a legjobb film, a Csillagok háborúja 6 Oscart hozott el. Bob Hope utoljára vett részt az eseményen ceremóniamesterként.

1979-ben A szarvasvadász lett a legjobb film, mely tüntetésekhez vezetett. A filmet rasszistának bélyegezték és sokak szerint nem a valós képet mutatta Vietnamról. Warren Beatty négy jelölést kapott. Ez volt az első alkalom, hogy mind az öt jelölt legjobb dalt a szereplők adták elő a filmben.

1980-ban a legjobb film díját a Kramer kontra Kramer-nek ítélték. A 8 éves Justin Henry lett a legfiatalabb jelölt.

1981-ben három olyan főszereplő kapott jelölést, akik valós személyt alakítottak.

1982-ben Katharine Hepburn megkapta negyedik Oscarját. A legjobb film a Tűzszekerek lett, Vangelis a zenéért Oscart kapott. Az Oscar történetében csak öt alkalommal fordult elő, hogy a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ugyanabban a filmben nyújtott alakításért adták oda. Az aranytó (Henry Fonda, Katharine Hepburn) volt a negyedik ilyen film. Először adtak Oscart a maszkmesternek (Egy amerikai farkasember Londonban).

katharine hepburn montage

1983-ban Gandhi robbantott bankot. A 11 jelölésből 8-at sikerült aranyszoborra váltani. Az ET 9 jelölésből 4-szer nyert. Jessica Lange a legjobb színésznő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is indult, az utóbbiban nyert. Ez volt a negyedik alkalom, hogy valakit ugyanabban az évben két különböző – acting – kategóriában is jelöltek.

1984-ben a Fanny és Alexander a legjobb idegen nyelvű (svéd) film díja mellett további három Oscart kapott, ezzel a legeredményesebb idegen nyelvű film azóta is. A legjobb női mellékszereplő díját Linda Hunt kapta. Ez volt az első, hogy egy színésznő férfit alakítva nyert Oscart (A veszélyes élet éve: Billy Kwan).

1985-ben az Amadeus a 11 jelölésből 8-at váltott Oscarra. Sally Field második Oscarját nyerte.

1986-ban a Távol Afrikától lett a legjobb film. A Bíborszín 11 jelölés ellenére egyetlen egyszer sem nyert, ez csak a Fordulópontnak „sikerült” 1977-ben. Geraldine Page elhozta a legjobb színésznőnek járó Oscar díjat. Ez volt a nyolcadik, egyben utolsó jelölése. Egyszer nyert.

1987-ben Paul Newman távol maradt az eseménytől. Addig hatszor jelölték és egyszer sem nyert. Azt mondta, ha most nem jön el, akkor talán nyerni fog. És így lett. A legjobb film A szakasz lett. Oliver Stone a rendezésért Oscart kapott. Jelölték még A szakasz és a Salvador forgatókönyvéért is. Marlee Matlin volt az első siket Oscar jelölt.

1988-ban a legjobb filmnek járó Oscart Az utolsó császár kapta. A filmet 9 Oscarra jelölték és mind 9-et el is hozta. Ez a maga nemében egyedülálló. A 9 Oscarral pedig az egyik legjobban teljesítő film lett, csak néhány előzi meg.

1989-ben Az esőembert szerették a legtöbben. Sigourney Weavert a legjobb színésznő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is jelölték, de egyikben sem nyert. Ez első alkalommal fordult elő. Ez volt Lucille Ball utolsó nyilvános szereplése, egy hónapra rá 77 éves korában elhunyt.tumblr lzxyxdsW7W1r8gwc5o1 500

1990-ben a legjobb filmnek járó Oscart a Miss Daisy sofőrje kapta. A legjobb férfi, női főszereplő és férfi, női mellékszereplő kategória valamennyi nyertesének ez volt az első jelölése. Jessica Tendy 80 éves és 292 napos volt, így Ő lett a legidősebb nyertes.

1991-ben a Farkasokkal táncoló tarolt a gálán. 1930/31. óta ez volt az első legjobb film Oscarral díjazott western. Joe Pesci 6 szóból álló beszéde a mai napig az egyik legrövidebb (It was my privilege. Thank you.).

1992-ben a legjobb film, A bárányok hallgatnak, ugyanazokban a kategóriákban nyert, mint 1975-ben a Száll a kakukk fészkére. Jodie Foster 4 éven belül a második Oscarjat kapta.KevinCostner1

1993-ban Clin Eastwood volt a negyedik, aki ugyanannak a filmnek a rendezéséért kapott Oscart, mint amelyikben szerepelt (1977. Woody Allen – Annie Hall, 1981. Warren Beatty – Vörösök, 1990. Kevin Costner – Farkasokkal táncoló). Al Pacino 6 jelölés után végre megkapta az Oscart (Egy asszony illata).

1994-ben a Schindler listája bizonyult a legjobbnak. A legjobb férfi, női főszereplő és férfi, női mellékszereplő kategória valamennyi nyertesének ez volt az első Oscarja (köztük volt a 11 éves Anna Paquin). Steven Spielberg filmjei 10 Oscart kaptak, 7-et a Schindler listája, 3-at a Jurassic Park.  Tom Hanks a Philadelphiaért kapott Oscart hosszú beszédben köszönte meg. Bruce Springsteen Streets of Philadelphiaja lett a legjobb dal.

1995. nyertese a Forrest Gump. Tom Hanks zsinórban másodszor nyert, legutoljára ez Spencer Tracynek sikerült (1937., 1938.).

1996-ban a legjobb film A rettenthetetlen. A legjobb férfi, női főszereplő és férfi, női mellékszereplő kategória valamennyi nyertesének ez volt az első Oscarja.

1997-ben Az angol beteg tarolt. A legjobb férfi, női mellékszereplő és a legjobb női főszereplő kategória nyertesének ez volt az első jelölése. Saul Zaents, Az angol beteg producere harmadszorra kapta meg a legjobb filmnek járó Oscart (Száll a kakukk fészkére 1975., Amadeus 1984.).

1998. abszolút győztese a Titanic. 14 jelölést kapott, ezt csak a Beszéljünk Éváról! (1951.) mondhatja el magáról. A 14 jelölésből végül 11 Oscar lett, ami csak a Ben Hurnak (1959.) sikerült. Mindössze harmadjára fordult elő, hogy a legjobb dal díját a legjobb film kapja.

1999-ben a legjobb film a Szerelmes Shakespeare. Cate Blanchett az Elisabethért kapott jelölést, Judi Dench a Szerelmes Shakespeare-ért. Mindketten II. Erzsébetet alakították. Ilyen csak 1997-ben történt, amikor Kate Winslet és Gloria Stuart is jelölést kapott „Rose” megformálásáért a Titanicban. Az Élet szép volt a második film, amit a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is jelöltek (a másik a Z). Roberto Begnini megkapta a legjobb színésznek járó Oscart. Ő volt a második nyertes, aki saját magát rendezte (1948. Laurence Olivier – Hamlet).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Texas hercege - kritika
Következő cikk Csajkeverők