Oscar nyomában (2000-2013)


72000-ben a legjobb film Az amerikai szépség, 8 jelölésből 5 díjat szerzett meg. Kevin Spacey volt a tizedik, aki legjobb férfi főszereplőként és mellékszereplőként is Oscart kapott. Spacey a díjat Jack Lemonnak ajánlotta. Angelina Jolie élete első jelölését Oscarra váltotta. Édesapja, Jon Voight 1978-ban kapott Oscart. Ilyen apa-lány páros még egy volt, Jane Fonda 1971-ban és 1978-ban kapott Oscart, édesapja, Henry Fonda 1981-ben.

2001-ben a Galdiátor 12 jelölésből 5-öt váltott Oscarra, köztük a legjobb film kategóriában jeleskedett. 1949. óta a Gladiátor volt az első – legjobb – film, ami a legjobb rendező és/vagy író Oscart nem nyerte meg. Steven Soderberghet az Erin Brockovich és a Traffic rendezéséért is jelölték (mindkét filmet a legjobb kategóriában is). Ilyen azelőtt is csak egyszer fordult elő, 1938-ban. A tajvani Tigris és Sárkány 10 jelölésből 4 Oscart hozott el, köztük a legjobb idegen nyelvű filmért járót. Ezt csak a Fanny és Alexander (1983.) tudta utána csinálni.

2002-
ben a 8 Oscarra jelölt az Egy csodálatos elme 4 szobrot tudhatott a magáénak, köztük a legjobb filmért járót. Denzel Washington volt a második afro-amerikai színész, aki a legjobb férfi főszereplő díjat (Kiképzés) elhozta és Ő volt az első afro-amerikai, aki megkapta a legjobb férfi mellékszereplő díjat is. Halle Berry volt az első afro-amerikai, aki a legjobb női főszerepért járó Oscart megkapta (Szörnyek keringője). Randy Newman 15 jelölés után a Szörny Rt. zenéjéért végre megkapta az Oscart.

2003-ban a hetvenötödik díjátadóra került sor. A legjobb film a Chicago lett és 5 további kategóriában győzött. Az esemény előtt 5 nappal indította meg az Egyesült Államok a támadást Irak ellen, ezért azt fokozott biztonsági intézkedések és minden különösebb felhajtás nélkül tartották meg. A New York bandái 10 jelölést kapott, de üres kézzel távozott. Meryl Streep 13. jelölésével abszolút csúcstartó lett, Jack Nicholson a 12-ikkel pedig a legtöbbször jelölt férfi színész. Julianne Moore-t a legjobb női főszereplő és mellékszereplő kategóriában is jelölték ugyanabban az évben, ezt előtte csak nyolcan mondhatták el magukról. Ebben az évben smárolta le Adrien Brody (A zongorista) Halle Berryt.

2004-ben a Gyűrűk Ura: A király visszatért 11 kategóriában jelölték és mindegyikben nyert. 3 szobor Peter Jackson polcára került (rendező, társíró, forgatókönyvíró). A legjobb idegen nyelvű film nyertese külön megköszönte, hogy a Gyűrűk Ura nem indult abban a kategóriában. Sofia Coppola volt a harmadik nő, aki legjobb rendező jelölést kapott, egyben az első amerikai nő.

2005
-ben a 74 éves Clint Eastwood volt a legidősebb, akit legjobb rendezőnek jelöltek (nyert is a Millió dolláros bébivel). Martin Scorseset az Aviátorért jelölték. Ő volt az ötödik rendező, aki ötödszöri jelölésre sem nyert (Robert Altman, Clarence Brown, Alfred Hitchcock, King Vidor).

2006
-ban John Williams begyűjtötte a 44. és 45. jelölését, de még mindig Walt Disney vezetett 59-cel. A legjobb férfi főszereplő, mellékszereplő, legjobb női főszereplő, mellékszereplő kategória mind a négy nyertesének ez volt az első jelölése (Philip Seymour Hoffman, Reese Witherspoon, George Clooney, Rachel Weisz).

2007-
ben Martin Scorsesenek a hetedik jelölését végre sikerült aranyszoborra váltania (A tégla). Steven Sipelberg, George Lucas és Francis Ford Coppola adták át a díjat.



2008
-ban 1964 óta először fordult elő, hogy nem amerikai színészek nyertek. A brit-ír Daniel Day-Lewis lett a legjobb férfi főszereplő (Vérző olaj), a brit Tilda Swinton a legjobb női mellékszereplő (Michael Clayton), a francia Marion Cotillard a legjobb női főszereplő (Piaf) és a spanyol Javier Bardem a legjobb férfi mellékszereplő (Nem vénnek való vidék). Joel és Ehan Coen a Nem vénnek való vidék rendezéséért megosztva kapták a díjat, erre csak egyszer került sor eddig (1961. West Side Story – Robert Wise és Jerome Robbins).

Fox Searchlight Oscar Par 0012009
-ben a Gettómilliomost 10 Oscarra jelölték, ebből 8-at megnyert. Heath Ledger posztumusz kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart A sötét lovag Jokerjéért. A díjat szülei és testvére vették át.

2010-ben Kathryn Bigelow volt az első női rendező, aki díjat nyert (A bombák földjén). 1943. után első alkalommal indult 10 versenyző a legjobb film kategóriában. Az Avatar 3 Oscart nyert, további 6 kategóriában jelölték. A bombák földjén 6 Oscart nyert, további 3 kategóriában jelölték. A háziversenyt az ex-feleség nyerte (Kathryn Bigelow 1989-től 1991-ig James Cameron felesége volt). Sandra Bullock (legjobb női főszereplő – A szív bajnokai), Christoph Walz (legjobb férfi mellékszereplő – Becstelen brigantik) és Mo’Nique (legjobb női mellékszereplő – Precious – A boldogság ára) az első jelölését váltotta Oscarra. Jeff Bridges a legjobb férfi főszerepét (Őrült szív) kapott Oscart, de ez a negyedik jelölése volt már.

2011-ben A király beszéde lett a legjobb film. A király beszéde és az Eredet 4-4 szobrocskát kapott. A Hannah és nővérei 1986-os sikere után A harcos volt az első, mely a legjobb férfi és női mellékszereplő díját is elhozta. Az acting kategória mind a négy díjazottjának ez volt az első Oscarja. A Toy Story 3 lett a legjobb animációs film, az első és második rész csak a jelölésigcolin firth 440 jutott. A műsor házigazdái Anne Hathaway és James Franco voltak, ez volt az első „vegyespáros”. James Francot a 127 óráért Oscarra jelölték, 1973 óta ez volt az első alkalom, hogy a műsor házigazdája egyben jelölt is volt (Michael Kane – A mesterdetektív). Az 1959-es esemény házigazdája, David Niven nyert is (Külön asztalok). A maszkmester Rick Baker – aki az első ilyen díjat kapta az 1981-es Egy amerikai farkasember Londonbanért – ismét megkapta a díjat, ezúttal a Farkasemberért.

2012
-ben A némafilmesért kapott Oscart (legjobb férfi főszereplő) átvéve Jean Dujardin mondta minden idők legrövidebb beszédét, mely mindössze két szóból állt. A némafilmes volt az első fekete-fehér film 1960 (Legénylakás) óta, mely megszerezte a legjobb filmnek járó díjat. Christopher Plummer a Kezdőkért 82 évesen vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat, ezzel ő lett a legidősebb nyertes. Az Éjfélkor Párizsban forgatókönyvéért Woody Allen a harmadik Oscarját vehette át ebben a kategóriában. A Meryl Streepet Margaret Theacherré átváltoztató J. Roy Helland 37 évnyi közös munka után végre megkapta a jól megérdemelt Oscart.

2013
-ban Az Argo-akció lett a legjobb film. A film egyik producere, George Clooney az egyetlen, akit legjobb férfi főszerepért és mellékszerepért, eredeti és adaptált forgatókönyvért és legjobb film kategóriában is jelöltek. A Lincolnnal Daniel Day-Lewis háromszorosan díjazott legjobb férfi főszereplő lett. A Pi életéért Ang Lee megkapta második rendezői Oscarját. A Skyfall az első James Bond film, amelyik két Oscart is nyert.

Legek, magyarok

Walt Disney 26 alkalommal vehetett át díjat. A Hófehérke és a hét törpéért (1938.) 1 nagy és 7 kisebb Oscart kapott.

Kevin O’Connel 20 jelölésből egyet sem váltott aranyszoborra.3744790 546b8356e85e790032c4edebb7a8e234 wm

John Ford 4 Oscart kapott rendezésért.

Öt alkalommal ítélték oda megosztva a díjat.

David Niven 15 perc 38 másodpercnyi alakításért vehette át a legjobb színésznek járó díjat (1958.).

A Grand Hotel (1932.) úgy lett a legjobb film, hogy semmilyen más kategóriában nem jelölték.

Legjobb idegen nyelvű film kategóriában legtöbb alkalommal francia filmet jelöltek.

Kertész Mihály a Casablanca (1942.) rendezéséért vehetett át díjat.

Zsigmond Vilmos a Harmadik típusú találkozásokat (1978.) fényképezte.

Szabó István Mephistója (1982.) a legjobb külföldi film lett.

Rófusz Ferenc A légy (1981.) című alkotása a legjobb animációs film kategóriában nyert.

Rózsa Miklós zeneszerző 3 alkalommal kapott Oscart, William S. Darling látványtervező szintén 3 alkalommal, Trauner Sándor látványtervező 2 alkalommal, Geza Herczeg forgatókönyvíró 1 alkalommal, Paul Lukas színész, George Pal, Adolph Zukor szintén 1-1 alkalommal.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Csajkeverők
Következő cikk A hét röhögései (25.)