Tessék mosolyogni!


tessek-mosolyogni


Tessék mosolyogni! (Gaigimet/Keep Smiling), rendező: Rusudan Chkonia, szereplők: Ia Sukhitashvili, Gia Roinishvili, Olga Babluani, Tamar Bukhnikashvili, Nana Shonia, francia filmdráma, 90 perc, 2012. (16)

Mosoly és bilincs

Szépségverseny Grúziában sokgyermekes anyáknak. Egy elszegényedett társadalomban a fődíjért való harcban sikerül-e nőnek maradni?

Tessék mosolyogni!A 2012-ben készült Tessék mosolyogni! kis késéssel, a világ fesztiváljait bejárva jutott el a magyar mozikba. A történet szerint 80 nőből választják ki azt a 10-et, aki 3 hét alatt 5 kategóriában méri össze tudását. A fődíj 25 ezer dollár és egy lakás. A részvétel feltétele három, vagy annál több gyerek, ezen felül a győztes büszkén viselheti majd a Grúz Anya 2010 címet.
A résztvevők különböznek egymástól, de csak annyira, amennyire ma egy grúz nő különbözhet a másiktól. 7-en közülük kifejezetten szegények, számukra a győzelem létkérdés. Ahogy haladunk az eredményhirdetés felé, megismerkedhetünk néhányukkal. Van olyan, akit éppen most tesznek ki az utcára és olyan is, aki 16 éve él egy kórházi kórteremben a családjával. A parlamenti képviselő fiatal és csinos nője önerőből, protekció nélkül akarja megnyerni a versenyt. Részletkérdés, hogy nincs három gyereke és a politikus a verseny egyik szponzora. A színpadot elhagyó hegedűművész szeretne ismét reflektorfénybe kerülni.
A szovjet érát idéző miliő keveredik a Nyugatot majmoló, olcsó bulvárral. A nézettség növelése érdekében a versenyzők személyes tragédiáját meglovagolva használják ki a nőket a végletekig. Az egész szánalomra méltó. Az ember azt sem tudja, sírjon, vagy nevessen, amikor a legjobb szakácsnő megmérettetést egy menekülttáborban rendezik, vagy amikor kiderül, hogy a döntőben viselt estélyi ruhákat elárverezik a menekült családok javára. A nők csak eszközök, a filmben valamennyi férfi negatív, ellenszenves figura. Bár ellenfelek és egyesek közülük bármire képesek a győzelemért, van bennük annyi önbecsülés, hogy közösen lépjenek fel a megaláztatásokkal szemben.
Rusudan Chkonia rendezőnő diplomamunkája számos nemzetközi díjat elnyert, a Tessék mosolyogni! szintén erős alkotás. Ez a film a válaszút előtt álló Grúziáról szól, mely nem is olyan régen megtapasztalhatta a még mindig félelmetes Orosz Medve erejét, ugyanakkor nyitna Uncle Sam felé is. Egy háborúk sújtotta ország Európa és Ázsia határán, szegény, de büszke és harcos néppel, konzervatív értékekkel, ugyanakkor tele reménnyel és vágyakozással. Ötletes, művészi társadalomkritika.
9/10
http://youtu.be/8VS3otW-h2c

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A csodálatos Pókember 2. - kritika
Következő cikk Richard Ayoade legjobb videoklipjei