Átjáró 01. – Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!


Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!
Ebben a sorozatban a filmekben elrejtett utalásokkal, érdekes (talán mások előtt ismeretlen) tényekkel, összefüggésekkel, esetleg titkokkal szeretnék foglalkozni, rövid cikkek, jegyzetek formájában.

 Az első film a méltán híres/hírhedt Nagisa Oshima „Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!”-e.

Boldog karácsonyt Mr.Lawrence! (Merry Christmas, Mr. Lawrence), rendező: Nagisa Oshima, szereplők: David Bowie, Tom Conti, Takeshi Kitano, Ryuichi Sakamoto, színes, angol-japán-új-zélandi dráma, 118 perc, 1983 (16)

Ebben a filmben a rendező (aki olyan filmekről híres, mint a Szenvedélyek birodalma, a betiltott Érzékek birodalma vagy mint a jelen filmünk párdarabjának tekinthető Tabu) illusztris főszereplő-gárdát vonultatott fel.

Először is David Bowie élete egyik (ha nem a) legjobb alakítását nyújtja benne, a japán kultrendező Takeshi Kitano Gengo Hara őrmesterként remekül hozza a későbbi, saját rendezésű filmjeiben alakított, néhol erőszakosra, cinikusra vagy kedvesre megformált kissé pszichotikus karaktert. A másik telitalálat a filmben a híres japán klasszikus és elektronikus zeneszerző Ryuichi Sakamoto szerepeltetése, aki a film egyébként BAFTA díjjal honorált, fülbemászó betétdalának elkészítéséért is felelős.

A film tartalmáról spoiler nélkül annyit, hogy 1942-ben egy japán hadifogolytábor mindennapi életéről szól, így a néző háborús körülmények között vizsgálhatja a viszonyokat ellenfelek között, férfiak között és emberek között, nem mellőzve a homoerotikus felhangokat sem.

 A filmet Cannesban ’83-ban Arany Pálmára jelölték.

A végére érkeztem el a kis titokhoz, ami miatt az egészet elkezdtem, miszerint Sakamoto dala a bemutató óta sok-sok zeneszerzőt megihletett, többek között az egyik leghíresebb számítógépes játék-zeneszerzőt, Rob Hubbard-t (nem összekeverendő a szcientológus L. Ron Hubbarddal), aki 1986-ban megalkotta a ma 30-40 éves korosztály egyik legismertebb játékának, az  International Karate című Commodore 64-es játéknak a soundtrackjét.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy ágyban a kamerával
Következő cikk Madison megye hídjai - könyvkritika