Mi lesz veled, Angie?


Angelina-Jolie
Meg merném kockáztatni, hogy Angelina Jolie a világ legesleghíresebb embere. A Magyar nyelvű wikipédia bejegyzés így ír róla: “A világ legszebb női között tartják számon, és a média minden lépését követi … az egyik legjobban fizetett és legismertebb színésznők egyike”. Nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk valami újdonságot akár a színésznő, akár családja felől, vagy éppen arról, hogy hol és mit vett fel a jó ízléséről is ismert híresség. Múlt héten éppen egy 1999-es videó tartotta lázban az internet népét, melyen a csont és bőr Jolie feltehetően heroin hatása alatt apjával telefonál, és a napokban mutatták be legújabb rendezésének, az Unbroken című történelmi dráma trailerét is.

Legyünk azonban őszinték: ha megkérnének, hogy mondjunk 3 tényt Angelina Jolieról, legalább kettő nem filmes vonatkozású lenne. Angelina Jolie lenyúlta Brad Pittet Jennifer Anistontól, 6 gyermeket nevel, sokat jótékonykodik, forgatott Magyarországon, lábat villantott (és ezzel mémmé vált) a 2012-es Oscar gálán és vitathatatlanul a világ egyik legszebb nője (igazából szerintem még azon a videón is gyönyörű).

angelina_jolie_black_dress_wi

Ugyan legutolsó kasszasikere, a Demóna május 30-i bemutatója óta rendületlenül a top 5 jegyeladások között szerepel, sokan megkérdőjelezik művészi képességeit és inkább tartják jelenségnek, semmint tehetséges színésznőnek, vagy rendezőnek. Jolie utolsó emlékezetes alakítását a 2008-as, Clint Eastwood rendezte Elcserélt életekben nyújtotta és bár több kasszasikerben is közreműködött azóta, igazán pozitív kritikát sem azok, sem saját rendezése, a Vér és méz földjén nem kapott.

Pedig Angelina Jolie a 90-es évek legígéretesebb színésznője volt, két Golden Globe és egy Oscar-díj nyertese. Már 11 évesen a new york-i Lee Strasberg Theater Institutban tanulta a method actinget, 14 éves korától pedig több videoklipben, kisebb szerepekben is feltűnt. Az akkoriban meglehetősen sötét lelkivilágú Jolie kamaszként vált azzá a lázadó, züllött szépséggé, akiként később híressé vált és aki legnagyobb alakításaiban is visszaköszön. Első nagy sikere az 1997-es George Wallace című film volt, melyben kitűnően alakította a déli akcentussal beszélő Cornelia Wallacet és amelyért egy Emmy-jelölést és első Golden Globe-díját is bezsebelte. Jolie mondja
A következő, Gia című HBO produkció máris meghozta a második díjat és valószínűleg a drogfüggő szupermodell sikeres megformálásának köszönhető, hogy Joliera ezután szinte kizárólag hozzá hasonló különc, kissé zakkant lányok szerepét bízták. Szívesen néztük őt kék hajjal a Szeress, ha tudsz!-ban, méltósággal teljesített az eléggé gyenge Vakrepülésben és élete legzseniálisabb alakítását hozta az Észvesztőben. Érdekes, hogy bár utóbbiért Oscart kapott, igazán híressé és keresetté ezután, pontosabban a Lara Croft: Tom Raider sikerével vált.

Angelina-Jolie szamaritánusKarrierje szakmailag innentől került leszálló ágba – vagy sikeres, de kritikailag gyenge filmekben, vagy óriási bukásokban szerepelt. Magánéletében is sokáig kereste önmagát: 27 évesen már kétszer elvált, házas életét nőkkel való szexuális kalandokkal gazdagította, botrányos, kicsapongó életet élt, bántotta magát és az Észvesztő utáni Oscar-gálán saját bátyjával csókolózott . Ennek szöges ellentéte a mai józan életű, 6 gyermeket nevelő, mintakapcsolatban élő ENSZ nagykövet Jolie. Sokan persze ebben is reklámot látnak és valóban elgondolkodtató, mennyire önzetlen cselekedet luxus magángéppel adományt vinni szegény országokba, jóllehet, ebben a műfajban még mindig ő a leghitelesebb celeb.
A szinte mindig feketét hordó, rémisztően vékony színésznő éteri szépségével és példaértékű életvitelével többek szemében egy megközelíthetetlen, hideg dáma képét kelti, sokan még akkor is kritizálták, mikor tavaly bejelentette: a családjában már előfordult mellrákot kivédendő dupla maszektómiát hajtatott végre magán.Angelina-Jolie

Bár az interneten százával terjengenek azok a képek, melyek Jolie-t egyszerű, hétköznapi emberként ábrázolják, vagy amiken éppen smink nélkül, kinyúlt pólóban segít a rászorulókon, neve mégis egyet jelent a minőséggel, a tökéletességgel. Angelina Jolie branddé vált, melyet mind a film,- mind a divatszakma előszeretettel reklámoz és használ. Kérdés mennyire tesz ez jót filmes karrierjének. A Jolie-nak annyira jól álló tébolyodott nő szerep többé aligha egyeztethető össze személyével, más, drámai szerepeket pedig valamilyen oknál fogva nem bíznak rá a producerek. Nem csoda tehát, hogy az egyébként rendkívül igényes és komoly gondolkodású színésznő a mostanság neki szánt sablonos kasszasikerfilm szerepeket levetkőzendő a rendezés felé fordult.
Első filmje nem hozott osztatlan sikert és trailerje alapján egyelőre úgy tűnik legújabb rendezése sem mutat túl a történelmi drámák kötelező elemei és a brutális látványvilág hollywoodi kettősségénél. Ugyan mostanában utalgatott rá, hogy a színészkedéstől elfordulva a jövőben kizárólag a rendezésre szeretne koncentrálni, az imdb máris két készülő produkcióval hozza összefüggésbe színészként, illetve Jolie maga jelentette be, hogy ő fogja játszani a főszerepet James Cameron következő, Kleopátra életét feldolgozó szuperprodukciójában.

jolie-pitt-familyEgyszer azt nyilatkozta, mivel olyan kiváltságos helyzetben van, hogy rengeteg pénzt keres, elvei szerint vagyonának felét automatikusan szegényeknek adja. Nos, amennyi rászorulón és amilyen mértékben Jolie ezeknek az embereknek segített és jelenleg is segít szüksége is van a Demónához hasonló filmek bevételeire. Valószínűleg ő sem tekint ezekre a filmekre másként, mint pénzkereseti lehetőség, fontos neki viszont, hogy az emberek ne csak egy jótékony pénzcsináló gépezetet lássanak benne, hanem elsősorban művészt. Legutóbbi munkáinak minősége, illetve nyilvános-magánéletének alakulása tekintetében azt mondhatjuk, hogy Jolie a személye körül kialakult (vagy kialakított?) kultusz és saját filmes ambíciói között ragadt valahol fél úton és valójában ő sincs teljesen tisztában azzal, hogy melyik a fontosabb számára.
Mindenesetre mi drukkolunk neki, hogy sikerüljön kitörnie ebből a félig-meddig ráaggatott szerepből és régi pompájában ragyogva láthassuk őt viszont a vásznon!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Vertigo Filmhét
Következő cikk A majmok bolygója - Forradalom