Portugál könyv és DVD ajánló


portugal__jelenet_az_elpadasbolHa egy színházi darab közel két évtizeden át fut, az az alkotóknak és a színészeknek minden kritikánál többet mond. Hiszen a kritikus kötelességből csinálja, amit csinál, a néző viszont önszántából megy be az előadásra. Újra és újra. A Katona József Színház műsoráról ezért nem tudták az elmúlt 16 évben levenni Egressy Zoltán művét, a Portugált, amit most már könyv+DVD kiadásban (Parlando Kiadó), a saját otthonában is élvezhet a nagyérdemű.

A titok a téma aktualitásában rejlik: érvényes volt akkor is, és még a mostani viszonyokra is.

10177911_619117838174425_4039004320941670166_nMindenki számára ismerős a falu (Irgács), ahol megállt az élet. Mindenki ismeri a kocsmárost, akivel az egész falu jóban van. Mindenhol van egy valaki, aki már a kocsma nyitásakor részeg. Mindenki ismeri a helyi mókamestert. Azt, aki mindenkinek tartozik. Azt a lányt, akinek kevés esélye van rá, hogy ebből a közegből kiszabaduljon. És azt az idegent (pestit), aki felbolygatja ennek a falunak a megszokott hétköznapjait.

 A Portugál nem csak azért örvend töretlen népszerűségnek, mert egy ilyen témát dolgoz fel, hanem mert emellett nem válik száraz és unalmas okítássá vagy politizálássá. Remek helyzetkomikummal oldja a darabban rejlő feszültséget, amihez a díszlet (sörös rekeszek) is tökéletes hátteret adnak. Habár a poénok nagy része jól megírt, sokszor csak a színészi játékon múlik, hogy eléri-e a kívánt hatást, (Csuja Imre zseniális a konfrontálódni nem akaró kocsmáros szerepében).

1999-ben Lukáts Andor filmet is rendezhetett belőle.

Az évforduló alkalmából kiadott csomagban megtalálható a darab eredeti szövegkönyve, képekkel illusztrálva, valamint a DVD, amin az előadás 7 kameraállásból rögzített verziója látható. Habár a felvétel nem helyettesíti az eredeti színházélményt, azért sokkal kiegészíti azt, és olyan dolgokat adhat hozzá, amit élőben nem élhetnénk át/nem láthatnánk.(Egy-két felvétel azonban nem teljesen értelmezhető és kicsit kapkodásnak tűnik a jelenet miatta.) És amit egyiken sem találunk, az a könyvben van benne.

A Parlando Kiadónak köszönhetően az alkalomhoz méltón ünnepelhette meg a Katona József Színház ennek a méltán népszerű darabnak a szülinapját. Reméljük, még sokáig élvezhetjük élőben is!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (46.)
Következő cikk Disney evolúció, avagy a herceg tündöklése és bukása (1.rész)