Alien kiskáté


Alien

… avagy az egész Dan O’Bannon gyomorproblémáival kezdődött

sigourney-weaver-and-ridley-scott-in-alien-(1979)-001Dan O’Bannon a horrort az anyatejjel szívta magába, ezért nincs abban semmi különös, hogy az 1974-es Sötét Csillag című sci-fi komédia után úgy döntött, a továbbiakban ezt a műfajt választja az önkifejezés eszközéül. A fejében kezdett körvonalazódni egy történet, melynek középpontjában egy űrhajó áll kis létszámú legénységgel és egy „valódi” idegennel. O’Bannon egy rövid európai kiruccanás (egy balul sikerült Dűne adaptáció) után fogott hozzá a Csillagközi bestiához, ami később az Idegen (A nyolcadik utas: a Halál) címet kapta. Szerzőtársa az a Ronald Shusett volt, akinek Az emlékmás (Philp K. Dick nyomán) és A bolygó neve: Halál sztoriját is köszönhetjük.

O’Bannon szerint az emberek jobban félnek attól, amit nem látnak. A hatást tovább lehet fokozni, ha „unalmas” jeleneteket iktatunk be. A szereplők beszélgetnek, terveznek és várnak valamire, ami egyszer csak előugrik a sötétből.

A forgatókönyvvel – A cápa az űrben (Jaws in space) szlogennel nyomultak – több helyen kopogtattak, végül a Brandywine produkciós cégen keresztül a 20th Century Fox stúdiónál kötöttek ki. A stúdió számtalan változtatást javasolt, és egyébként is vonakodott attól, hogy egy sci-fit finanszírozzon, végül azonban a Csillagok háborúja sikerén felbuzdulva 4.2 millióval járult hozzá a forgatás megkezdéséhez (ezt az összeget később megduplázták).

O’Bannon maga szerette volna rendezni a filmet, de a stúdió Walter Hillt akarta, akinek egyébként korábban már megmutatták a forgatókönyvet. Hill lepasszolta a kérést (a vizuális effektekkel nem tudott kibékülni és már amúgy is több filmhez elígérkezett), a később felkért rendezők pedig azért nem tetszettek a szerzőpárosnak, mert féltek, hogy B kategóriás mozit kapnak. Ridley Scott 1977-es Párbajhősök című filmje viszont akkora hatással volt rájuk, hogy megkeresték a rendezőt, aki azonnal igent mondott.
giger-alien-on-set

O’Bannon már korábban felfigyelt a nemrég elhunyt svájci szürrealista művészre, Hans Rudolf Gigerre, így annak Necronom IV című munkája jó alapot szolgáltatott az idegen megteremtéséhez. A vázlatokat többször visszadobták, mert a sci-fi horrornak is vannak határai. Az ötletelésbe bekapcsolódott Jean Giraud, akit a képregény fanatikusok csak úgy ismernek Moebius. Csak néhány napig volt a csapat tagja, de sok dolgot neki köszönhetünk.

A szereplők válogatása New Yorkban és Londonban történt. Meryl Streep is versenyben volt Ripley szerepére. Dallas kapitányt majdnem Harrison Ford játszotta, de aztán mégsem. A rendező egy bárban figyelt fel a nigériai származású Bolaji Badejora – aki egyébként a stáb tagja volt -, így a 218 centiméteres magasságával ő ölthette magára az idegen jelmezét Csubakka helyett.Alien dublőr

A forgatás 1978. július 5. és október 21. között folyt, 200-an dolgoztak a díszleteken, közülük többen a Csillagok háborúja forgatásán is megfordultak. Tonnaszámra fogyott a fa, a fém, a homok, a papír és az üvegszál. Rengeteg kicsinyített és életnagyságú makett készült, melyeket a vizuális effektek tettek még élethűbbé.

Hiába a 100 milliós bevétel, miután mindent és mindenkit kifizettek, a stúdió zsebében mindössze 4 millió dollár maradt. A rengeteg elismerés és díj, a szakma és a közönség kedvező fogadtatása, a megszámlálhatatlan mennyiségű Alien kegytárgy (melyek előállítása a mai napig az egyetlen megélhetési forrás számtalan kínai családnak) miatt sikerként könyvelték el és a film három folytatást ért meg, mind különböző íróval és rendezővel, egyedül Sigourney Weaver a közös kapocs.

A sikernek köszönhetően készülhettek el az Alien vs. Predator filmek is. Sokáig úgy volt, hogy elkészül az előzményfilm is, ám végül Ridley Scott a Prometheust adta nekünk, ami olyan, mintha David Attenborough és Paulo Coelho vitatkoznának a világ dolgairól egy üveg vegyes gyümölcspálinka mellett.

Házi használatra újból és újból kiadják, bár Beta lejátszója már csak Al Bundynak van. A 2003-as rendezői változat megér egy misét.  Az eredetileg leforgatott 3 óra 12 percből volt mit kicserélni.
Alien 1979

Érdekességek:

alienhurt-001Joseph Conrad 1904-es regényéből jött a Nostromo, 1897-es novellájából pedig a Narcissus elnevezés. A Nostromo kezdetben Snark volt, majd Leviathan.

Jones cicát egy németjuhásszal hergelték.

A szereplők közül mindössze egy volt beavatva, mi is fog történni a mellkasból kirobbanós jelenetnél. Senki nem szereti, ha minden előzetes bejelentés nélkül művért fröcskölnek az arcába. A meglepetés garantált volt.

A kék lézert a The Who zenekar tesztelte a szomszédban, onnan kérték kölcsön.

Ron Cobb találta ki, hogy az idegen savat spricceljen. Kérdésként merült fel ugyanis, hogy miért nem lőhetnek rá.

A forgatás során valódi szerveket használtak. A döglött arctámadó boncoláshoz egy pizzát rendeltek tenger gyümölcsei feltéttel. Ennek csak egy része igaz.

Az idegen állkapcsának inaihoz óvszereket vagdostak fel.

Giger eredeti rajzain az idegennek még vannak szemei. Később úgy gondolta, hogy azok nélkül még ijesztőbb. És tényleg.

Ridley-Scott-putting-condensed-milk-on-the-face-of-Ian-Holm-on-the-set-of-Alien-001Csak a magyar címben szerepel a halál szó. A nyolcadik utas több ország filmcímében szerepel, de a németek Rejtélyes teremtmény egy titokzatos világból névadása mindent visz.

A mélyalvásból ébredve a női szereplők mellbimbóját ragasztószalaggal takarták le, mert vannak országok, ahol nem mutogatják csak úgy a női szereplők mellbimbóját.

Az arctámadót a vámosok visszatartották, mert nem tudták, mi az. Ezzel nem voltak egyedül.

A Nostromon található kávéfőző típusa megegyezik azzal, amit Mr. Fusionként láthatunk a Vissza a jövőbe című filmben.

130 darab tojást láthatunk a filmben.

Bár rengeteg mindent felhasználtak repülőkből, a Nostromo rácsos padlója tejes ládákból készült.

Sok helyen látszik a Weyland-Yutani logó, de a céget ebben a részben még nem nevezik a nevén.

Dallas és Ripley a forgatókönyvben még szexualizáltak, a filmben aztán mégsem. Sőt, nagyon az elején Ripley még férfi volt. Az eredeti forgatókönyvből viszont Ash karaktere hiányzik, aki (ami) végül bekerült a filmbe.

A tesztközönség a rendezői változatot túl véresnek találta.

https://youtu.be/xBZu0X9Mbyc

A párbeszédek nagy része improvizálás útján jött létre.

Carlo Rambaldi (E.T., Harmadik típusú találkozások) három idegen fejet készített.

Jerry Goldsmith eredeti zenéjét alaposan átgyúrták, aki ezért nagyon megsértődött és haláláig sem bocsátott meg.

A Nostromo azonosítószáma 180924609.

Bakik:

Vannak szép számmal, de kit érdekelnek.

Különbségek a moziváltozat és a rendezői változat között szépen összeszedve:

http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=1385

http://avp.wikia.com/wiki/Alien_Director’s_Cut

A film hatása leírhatatlan. Éppen ezért nem is próbálkozom vele.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (49.)
Következő cikk Tom Cruise mint Vasember?