Amerikai szépség kiskáté


Amerikai szépség
Amerikai szépség címmel több regény és lemez is megjelent, de ugyanezt a nevet viseli egy rózsa és egy tésztaétel is. Filmből kettő is van, az egyik 1927-ben készült és néma, a másik pedig 1999-ben és hangos. Beszélgessünk az utóbbiról.

Az eredeti sztori és szereplők

Alan Ball a kilencvenes évek elején kezdett el írni egy színdarabot, amit az Amy Fisher körül 1992-ben kirobbant botrány ihletett. Az akkor 17 éves lány arcon lőtte és többször megsebesítette szeretője, a 35 éves Joey Buttafuoco feleségét, aki az esetet túlélte és könyvet írt róla. Mary Joe az egyik fülére megsüketült és az arca részlegesen lebénult. Több műtéten esett át, ma már újra tud mosolyogni. Amy tettéért 15 évet kapott, a férj pedig 6 hónapot, mivel kiskorúval létesített szexuális viszonyt. 4 hónap után szabadult, a médiaszereplés mellett több dolga is volt a rendőrséggel. Mary Jotól 2003-ban vált el. A börtönből szabadulva Fisher újságírással kezdett foglalkozni, 2003-ban férjhez ment és három gyereket szült. Férje, Lou Bellera a házi szexvideójuk forgalmazási jogait eladta. Amy szép pornókarriert futott be, jelenleg Elisabeth Bellera néven fut és a hálószobájának történéseit nézhetjük webkamerán keresztül. Amyt és Mary Joet két nőt több showműsorban is szembesítették egymással.

Amerikai szépség

A film

Ball rájött, hogy a dolog nem fog működni színpadon, ezért 1997-ben a történetet átírta filmre. A DreamWorks 250 ezret fizetett a forgatókönyvért és 15 milliót szánt a forgatásra. A rendezéssel a színházi rendezőt, Sam Mendest bízták meg, miután több neves rendező elutasította az ajánlatot pl. Terry Gilliam. Mendes Lester szerepére kezdettől fogva Spaceyt akarta, annak ellenére, hogy a stúdió ismertebb színészt szeretett volna, mint pl. Bruce Willis, Woody Harrelson, Kevin Costner, Jeff Daniels vagy John Travolta. Spaceyt Walter Matthau korai alakításai inspirálták. Beningnek már a stúdió tudta nélkül ajánlotta fel Carolyn szerepét, amit Helen Huntnak vagy Holly Hunternek szántak. Mendes egyéni látásmódját az operatőr, Conrad Hall munkája egészítette ki. A rendező számos változtatást eszközölt a forgatókönyvön, a film sokkal kevésbé cinikus hangnemet üt meg. A filmet 1998. december és 1999. február között forgatták Los Angelesben, Burbankben. A légi felvételek Sacramento városában készültek. Eredetileg San Joset akarták, de a helikopter nem ereszkedhetett 300 láb alá a zaj miatt. Mint később kiderült, Sacramentoban sem.

A fogadtatás

1999 szeptemberében debütált a film, nálunk a következő év februárig kellett várni. 350 milliót kaszált világszerte és 8 Oscar-jelölésből 5-öt váltott aranyszoborra. A filmkritikusokat sem annak minősége, sokkal inkább a mondanivalója osztotta meg, a filmet sokan és sokféleképpen értelmezték. Hatása vitathatatlan.

2000. óta VHS-en DVD-n is megnézhetjük.

Amerikai szépség

Érdekességek

Az eredeti forgatókönyv szerint a Chris Cooper alakította Frank Fittsnek volt egy meleg szeretője, aki Vietnamban életét vesztette.

Eredetileg Lester és Angela is messzebb mennek, Rickyt és Janet pedig letartóztatják és Lester megölésével vádolják. A legfőbb bizonyíték Ricky videója, amit Jane-ről készített és amiben a lány 3 ezer dollárt ajánl fel, ha megöli az apját. Lester a country zenéért rajong.

Kevin Spacey rengeteget improvizál a filmben.

Thora Birch kiskorúnak számított a forgatáskor, így a félmeztelen jelenetet szülői beleegyezéssel és gyermekvédelmisek jelenlétében vették fel.

A filmplakáton nem Mena Suvari, hanem Chloe Hunter hasa és keze látható.Kevin-Spacey-and-Sam-Mend-006

Ricky szerepére Jake Gyllenhallt is meghallgatták.

Mendest a film executive producere, Spielberg ajánlotta.

Angela szerepére Kirsten Dunst, Sarah Michelle Gellar, Britanny Murphy, Katie Holmes és Tiffani Thiessen is esélyes volt. Majandra Delfino és Kate Hudson is.

Carolyn dr. Alan Ball kazettáját hallgatja; Allan Ball a forgatókönyvíró.

Jessica Biel elutasította Jane Burnham szerepét, mert a film producerével, Aaron Spellinggel konfliktusba került korábbi filmje forgatásán. Leelee Sobieskit is meghallgatták.

Lester aggódik, hogy lemarad a James Bond-maratonról. Mendes rendezte később a Skyfallt.

De mi lett Mena Suvarival?

A 35 éves színésznőt az Amerikai pite filmekben láthattuk és a mai napig évente 2-3 filmet vállal, de ezeknek kisebb a visszhangja. A Lancôme kozmetikai cég modellje, jótékonyságból sálat árul és pókerezik, fellép a nők elleni erőszak, a mellrák és a tinédzserek dohányzása ellen. Kétszer ment férjhez (Robert Brinkmann operatőr és Simone Sestio koncertszervező), mindkettőtől elvált, gyermeke nincs.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (51.)
Következő cikk Szuper - Hipochonder - kritika