Jobb, ha hallgatsz – kritika


Jobb, ha hallgatsz

Jobb, ha hallgatsz (Kill the Messenger); rendező: Michael Cuesta; szereplők: Jeremy Renner, Ray Liotta, Tim Blake Nelson, Mary Elizabeth Winstead; színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 112 perc, 2014 (16)

Jobb-ha-hallgatszGary Webb újságíró. Három szép gyermeke van és egy mindent megbocsátó felesége. Boldogan élnek San Jose kertvárosában, egészen addig, amíg Gary nem kap egy kihagyhatatlan fülest egy drog-per vádlottjának barátnőjétől. Nem bírja magát távol tartani a sztoritól, és ahogyan hamarosan kiderül, olyan dolgokra bukkan, amik egész hátralévő életében követni fogják…

Az előzetes alapján, akár azt is hihetnénk, hogy ez a film egy azok közül, amelyek a Wall Street farkasának vagy a Dallas Buyers Clubnak a hullámát szeretnék meglovagolni. Minden adott egy izgalmas életrajzi filmhez: kokain, 90-es évek, igaz történet.  Az első pár perc után persze rájövünk, ez egy klasszikus értelembe vett, életszagú életrajzi film. A cselekmény tehát kicsit lapos, a karakterek kicsit unalmasak, de minden tényleg úgy történt, ahogyan azt látni fogjuk.

A fentiek csakhamar beigazolódnak. Habár határozottan érezzük a feszültséget (főleg a bevágott archív felvételek miatt), és hogy ez egy fontos, hatalmas erejű alkotás, egy idő után azért elkezd cirkulálni a fejünkben, hogy  lehet, hogy a mi hibánk, de minket nem izgat ennyire az Egyesült Államok mocskos kultúrpolitikája a nyolcvanas-kilencvenes években.

Persze Jeremy Renner számára igazi lehetőség lehetne ez a szerep. Mindent beletehet (és bele is tesz) amit eddig nem mutathatott meg. Van itt sírás, monológ, megcsalás és bűnhődés, valahogy mégsem érezzük, hogy ez egy díjnyertes alakítás – bár nem az ő hibája, de ez az egész egy igazi katarzishoz nagyon kevés.  Ahogyan a  megoldás nélküli történet is az, amit valaki azért mesél el, hogy ne merüljön örökre feledésbe. Azért meséli el, mert így, 20 év elteltével már el lehet. A Jobb, ha hallgatsz remek illusztrációja a modern politikatörténetnek. Se több, se kevesebb.65

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Világok között
Következő cikk A hét röhögései (56.)