Filmhét 2014


filmhét_montázs
Formagyakorlat – Filmhét 2014

Izgalmas dolog három nehéz év filmgyártását végigkövetni. A Filmhét szervezőinek hála, egy hét alatt nézhettük végig ezt a három évet, mint egy tömör összefoglalást arról, hogy a Nagy Magyar Filmválság után hol tart ma a magyar film.

szabadesés-001Nem kell megijedni. Nincs semmi baj. Még mindig sokszor eszünkbe jut a sokat idézett Bacsó idézet, a kicsit-sárgább-kicsit-savanyúbb-de-a-miénk, de büszkén mondhatjuk, hogy egyre kevesebbszer.

Láttunk magyar vígjátékot, sci-fit, lélektani drámát, háborús- és ifjúsági filmet is. A paletta arról tanúskodik, hogy sok minden történt három év alatt, készült új Csukás István és új Móricz Zsigmond feldolgozás, rengeteg kisjátékfilm, vizsgafilm és első-játékfilm.

A legtöbb esetben az járt a fejünkben, hogy a filmek nagy része talán csak puszta formatanulmány, bólogattunk is, igen, lehet csinálni Magyarországon sci-fit, háborús filmet, vígjátékot. Vannak itthon olyan színészek is, akiket nem dob le magáról a vászon, olyan dramaturgok, akik egészen gatyába tudnak rázni egy történetet.

Általában viszont úgy éreztük, hogy hát igen, ez azért egy kicsit még mindig sántít, nem működnek a dialógusok, a színészek vagy a fényképezés. De más baja nincs. Tényleg.

A kisfilmekre a tanulmány-jelleg fokozottan igaz, nem arról szólnak, mit akarunk mesélni, inkább az, hogy hogyan. Eszközök kerülnek előtérbe, ugyanaz a 8-10 középkorú szíész a Pesti Színház társulatából, ami megnyerő történet híján, a legtöbb esetben 20 percre is alig köti le a figyelmünket.

senki szigeteA közönség nagy része még mindig vagy szakmabeli, vagy barát. Örülünk egymás munkájának, nincs olyan ismerős, aki ne szerepelt volna ezen a héten a stáblistákon. A statisztikák szerint átlagosan 80 néző ült be vetítésenként, ami mondhatni szép teljesítmény, ahhoz képest, hogy rengeteg dokumentumfilm is szerepelt a programban. Voltak olyan nagyjátékfilmek is, amik alig pár mozinapot bírtak ki a forgalmazásban,most mindenki minden lemaradását pótolhatta.

Emellett remek alkalom volt ez a hét az összehasonlításhoz is. A Filmhét hivatalos katalógusa a Filmalap szemléletes összehasonlításával kezdődik, melyik film mennyit kapott, mekkora volt a teljes költségvetés. A számok háborúja ez, amit végül a közvélemény dönt el: tetszett-e nekünk annyira ez a film, mint az a másik, ami fele annyiból készült?

Nem könnyű ez. A legtöbb esetben azt mondhatjuk, a kevesebb pénzből készült filmek tényleg nem lettek annyira erősek, az a kevés vígjáték, ami elkészült viszont talán tényleg színvonalasabb, mint a Filmalap előtt.

És akkor pár millió forintból elkészült egy olyan film, mint a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, ami társadalompolitikai töltet nélkül is, már most osztatlan sikert aratott a kritikusok és az eddigi nézők körében is, pedig a mozikban még be sem mutatták. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy ha jövőre is megrendezésre kerül a program, vajon hány alkotás kerül majd bemutatásra, hányan jönnek el megnézni az egy éves termést. Reméljük, hogy a szervező bizottság legközelebb majd el meri engedni az olyan időkitöltő gyártási hulladékok vetítését, mint a CAFÉ KÖR c. kisjátékfilm. Mi az első napon láttuk. Csak azért adtunk esélyt egy következő vetítésnek is, mert profik vagyunk.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Martin Scorsese filmjeiről így illik megemlékezni
Következő cikk Harag - kritika