Kötelező filmek: Egy nehéz nap éjszakája


Starr Lennon McCartney HarrisonEgy nehéz nap éjszakája (A Hard Day’s Night), rendező: Richard Lester, szereplők: John Lennon, Sir Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Wilfrid Brambell, angol zenés film, 85 perc, 1964. (12)

 Gombamód

50 éves a film, ideje volt leporolni. Új kép, új hang, de a srácok a régiek. A négy liverpooli zenész egy napját követhetjük nyomon ebben a fekete-fehér klasszikusban.

hard_days_nightA Beatles nevet 1960-ban választották maguknak a zenekar akkori tagjai Hamburgban. Az 1963-as londoni koncert után már Beatlemániáról beszélt mindenki az öreg kontinensen, egy évvel később az újvilágot is sikerült bevenni. Ekkortájt a top 100-as listából 5 számot a magukénak tudhattak.
Az Egy nehéz nap éjszakája áldokumentumfilm, John, Paul, George és Ringo egy napját követi végig. A rendező, Richard Lester igazi csodagyerek volt, 19 évesen már klinikai pszichológusnak mondhatta magát. Már az egyetemen – értsd: tinédzserként – a filmezés felé fordult. Bár a „rock and roll-vígjáték” főleg a zenéről szól és az egész egy nagy őrültködés, ahol le kell rázni a visítozó csajokat, a firkászokat és pesztrálni kell Paul kissé bogaras nagypapáját, Lester nem tagadja meg eredeti szakmáját, így a siker mögé is bepillantást nyerünk. Alun Owen forgatókönyvíró a franciaországi turné során több napot töltött a zenekar tagjaival, hogy a személyiségüknek megfelelően kidolgozza az egyes karaktereket: Lennon így lett igazi okostojás, McCartney cuki és érzékeny, Harrison csendes és félénk, Starr pedig egy szomorú seggfej.

A filmet két kategóriában Oscarra jelölték, az MTV zenei csatorna Lestert a zenés videók atyjának nevezte, ami nem túlzás, mert a filmben alkalmazott technikai megoldások később ebben a műfajban köszöntek vissza. Azt a jelenetet, melyben feltűnik a fiatal Phil Collins, meggondolatlanságból kivágták. Az 50. évforduló alkalmából újranézhetjük a filmet a moziban felturbózott hanggal és képpel.10 9

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sírok között - kritika
Következő cikk Piszkos pénz - kritika