Leo 40


Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio 40 éve született Los Angelesben.

Nevét állítólag onnan kapta, hogy édesanyja éppen a Tini Nindzsa Teknőcöket nézte, amikor a kis poronty először rúgott egyet. Középső neve nem Di, hanem Wilhelm, amit saját jól felfogott érdekében nem használ. Édesapja képregényrajzoló, aki olyan hétköznapi dolgok után ad címet műveinek, mint pl. a kokain. Anyja titkárnő, később színész és producer. Ősei apai ágon olaszok és németek – utóbbiakat tekintve Leo abba a klubba tartozik, melynek tagja Meryl Streep és Kevin James is -, anyai ágon oroszok és németek.

http://www.youtube.com/watch?v=bDI60iPDZo0

A szülei korán elváltak, mostohatestvére reklámfilmekben szerepelt, innen jött az ötlet, hogy ő majd igaziakban fog. Los Angeles-i gyerek lévén az oviban filmtekercs volt a jele, később kosaras kártyákat gyűjtött és arról álmodozott, hogy egyszer eljátssza valamelyikük naplóját.

12 évesen ügynököt keresett magának, végül nem azt választotta, aki a Lenny Williams művésznevet ajánlotta neki.

Filmek

the-basketball-diaries-screenshot1989-ben a Vásott szülőkben tűnt fel, azóta is elválaszthatatlan barátjával ekkortájt egyeztek meg abban, hogy amennyiben úgy alakul, lemond a javára Pókember szerepéről.

A következő filmje az 1991-es Rémecskék 3, amiben Josh-t alakította.

Az 1993-as Ez a fiúk sorsa végre meghozta a sikert, mert bár díjat nem nyert – Toby szerepében -, a szakma figyelmét felhívta magára. Még ebben az évben, 19 évesen megkapta első Oscar-jelölését a Gilbert Grape-ért.

1995-ben négy filmet is forgatott, a Gyorsabb a halálnál westernt, a Teljes napfogyatkozás (ebben még nincsenek vámpírok, csak homoszexuálisok) és az Egy kosaras naplója című életrajzi filmeket és a Don kocsmája-t, ami olyan kevés pénzből készült, hogy még színekre sem futotta.

A következő évben a Rómeó + Júlia férfi főszerepét kapta, aki meghal, a Marvin szobája-ban pedig Hankét, aki deviáns viselkedése miatt elmegyógyintézetben köt ki. Mindkét film 1-1 Oscar-jelölést kapott. Rómeóért Ezüst Medvét kapott.

1997-ben aztán jött a Titanic, melynek folytatásáért akkora összeget kért, hogy azóta sem készült el. A film 11 Oscart kapott a 3 jelölés mellé.Titanic

Nagyjából innentől beszélhetünk Leo-mániáról. Az internetes keresőkben rákattintottak a legtöbbször, ezt csak jóval később előzte meg a pajkos nagyik.

1998-ban két filmben láthattuk, a Sztárral szemben-ben és a Vasálarcosban. Woody Allen filmjében a tinisztár paródiáját alakította, az utóbbiban pedig XIV. Lajos francia királyt és annak eltitkolt ikertestvérét, Fülöpöt.

Az 1999-es A part nem hozott sikert. A stáb a thai hatóságokkal összerúgta a port, így elmaradt a happy finish.

A Vasálarcosért és A partért Arany Málnát kapott.

Végre Spielberg és Scorsese is rendezhette. 2002-ben Tom Hanks partnere a Kapj el, ha tudsz-ban és Daniel Day-Lewis-é a New York bandái-ban. Előbbit 2, utóbbit 10 Oscarra jelölték.

toastScorsesevel tovább folytatta a munkát. 2004-ben elkészült az Aviátor Howard Hughes életéről, melyért megkapta második Oscar-jelölését, 2006-ban pedig A tégla. Előbbi a 6 jelölés mellett 5 Oscar-díjat kapott, utóbbi 4 Oscart nyert és Mark Wahlbergnek hozott 1 jelölést. Az Aviátorért Golden Globe-ot kapott.

A 2006-os Véres gyémántok főszerepével begyűjtötte a harmadik Oscar-jelölést. A filmet további 4 Oscarra jelölték.

2008-ban Ridley Scott elkészítette vele a Hazugságok hálója-t, Sam Mendes pedig A szabadság útjai-t. Utóbbit 3 Oscarra jelölték.

Ismét Scorsese, 2010-ben jött a Viharsziget. Ebben az évben került a mozikba a Christopher Nolan rendezte Eredet. Utóbbi 8 Oscar-jelölésből 4-et váltott aranyszoborra.

Új év, új rendező, 2011-ben Eastwood filmjében, a J. Edgar – Az FBI emberében magát a címadót alakította, míg 2012-ben, Tarantino Django elszabaduljában egy rabszolgatartó ültetvényest. Az FBI első emberének megformálásáért Golden Globe-ra jelölték, a Django 2 Oscart nyert.

2013 újabb Oscar-jelölést hozott, ezúttal A Wall Street farkasában nyújtott alakításért. A rendező Scorsese. A filmet további 4 Oscarra jelölték. Ebben az évben került a mozikba A nagy Gatsby, ahol a címadó szerepében láthattuk. Ez a második közös filmje Baz Luhrmann-nel a Rómeó + Júlia után. A Gatsby 2 Oscart nyert. A Wall Street Farkasáért Golden Globe-ot kap.

 

Társírója és narrátora a globális felmelegedésről szóló, 2011-ben készült, Az utolsó óra című dokumentumfilmnek.

Jelenleg Iñárrituval forgat (The Revenant), a film 2016. januárban kerül az amerikai mozikba.

Magánélet és egyéb paraméterek, érdekességek  

Elkötelezett környezetvédő, nincs magángépe és hibrid autót vezet. Bejegyzett kaliforniai demokrata, Obama támogatója. Nagy adományozó, de szívesen végez kétkezi munkát is humanitárius célból.

Általában színésznők és modellek közül válogatott, erős névsor: Gisele Bündchen, Kristen Zang, Vanessa Hayden, Bar Refaeli, Blake Lively és Erin Heatherton.THE WOLF OF WALL STREET

2005-ben Aretha Wilson egy törött üveggel arcon vágta, amiért 2 börtönt kapott. Wilson.

183 centi magas.

Rengeteg barátja van.

Tejreklámban szerepelt először.

Majdnem eljátszotta James Deant, de aztán mégsem.

A Mindörökké Batman Robinjának meghallgatására is elment, de végül Chris O’Donell kapta a szerepet.

Az Amerikai pszichót Chrsitian Bale nyúlta le előle.

A Boogie Nights helyett a Titanicot választotta.

Kicsit beszél németül.

Anakin Skywalker szerepére is beválogatták.

Baz Luhrmann Nagy Sándorját is eljátszotta volna.

A Taxisofőr és az Édentől keletre a kedvenc alakítása.


A hetedik
legfiatalabb színészként jelölték Oscarra.leonardo-dicaprio

A Willy Wonka és a csokoládégyár, a Gesztenye, a honalapító és az Ágygömb és seprűnyél voltak a kedvenc filmjei gyerekkorában.

A Közellenségek Dillingerét (Johnny Depp) is el akarta játszani.

A Becstelen Brigantykba hívta Tarantino, de végül Christoph Waltz kapta meg a szerepet.

A kedvenc színésznője Meryl Streep. Örökre.

A WWF oszlopos tagja.

31 különféle díjra jelölték eddig.

7 olyan alkotásban szerepelt, melyek elnyerték a legjobb filmnek járó Oscart.

A gázsija jelenleg 20 millió dollár, a Gilbert Grape-ért 75 ezret kapott.

Az Eredet után összesen 59 millió dollár ütötte a markát.

http://www.youtube.com/watch?v=tr3XK9FkNCY

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (60.)
Következő cikk St. Vincent