Vadon – kritika


vadonVadon (Wild); rendező: Jean-Marc Vallée; szereplők: Reese Witherspoon , Gaby Hoffmann, Laura Dern, Michiel Huisman; színes, feliratos, amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014 (16)

Tévút a vadonba

Cheryl egyedülálló fiatal nő. Egy szakítás után eldönti, hogy elindul a Pacific Crest gyalogtúrán. Utazása során felrémlenek előtte a fájdalmas múlt képei. Azt reméli, a túra segíti majd a változásban.

Vadon_online_16-001A film tulajdonképpen az Út a vandonba c. kultfilm utánérzése szeretne lenni, gondolom azok számára, akiket elkerült a fent említett alapmű. Szép képek, tájak, reality és emlékek. Csak mindez egy kliséarénába költöztetve: hiszen persze, hogy drogfüggő volt mielőtt elindult, persze, hogy szörnyű betegségben veszítette el az anyját, akit persze, hogy vert az apja, persze, hogy főszereplőnk végig tudja csinálni azt, amit a jóképű, felkészült férfiak sem, persze, hogy a végén minden megoldódik, most már jöhet a család a szerelem a gyerekek.

Igazi tündérmese. A tanulságos fajtából. Ahol a tékozló leánynak szépen borotvált, gyönyörű bőre van, aranyhajjal keretezve, amit a smink-fodrász szekció ugyan néha összefest/összekuszál, azért mégsem lesz kevésbé luxury.

A film végén persze meglátjuk az „igaz történet” írójának képét, végre össze is áll a fejünkben, milyen ember lehetett ez a Cheryl Strayed. Nem csak a karakterábrázolás marad el, hanem a korrajz is, nemcsak az önkeresésről, a nyolcvanas évekről sem tudunk meg semmit, amit eddig ne tudtunk volna.

Persze akad jól megírt jelenet, mint amikor egy kedves vidéki munkásházaspár befogadja Cherylt egy éjszakára, megetetik és megfürdetik, kiderül, hogy a lány előítéletei alaptalanok az idegenekkel szemben, de sajnos a filmben nagyítóval kell keresni az ehhez hasonló igaz pillanatokat. A filmet nézve eszünkbe se jut, hogy a sablonos életútfilmes-alapkoncepción kívül bármi köze is lehet Jean-Marc Vallée, a Mielőtt meghaltam rendezőjének nevéhez.

Összefoglalva: a Vadon csak még egy bőrlehúzás az el camino-féle önmegtalálásról. Reese Witherspoonnak igazi one-woman-show, a nagy filmvesztiválokon pedig, ahogyan mondani szokták, ennél csak egy meleg nácikód-fejtő zseni karaktere lehet esélyesebb a díjesőre.
10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk DeLorean és Batmobil iPhone tokok
Következő cikk Amerikai mesterlövész - kritika