Bazi nagy francia interjú


Philippe de ChauveronA hazájában nézettségi csúcsot döntő, 100 millió eurós bevételt produkáló Bazi nagy francia lagzik érkezett meg hozzánk. Philippe de Chauveron rendezővel és a legkisebb lány kérőjét alakító Noom Diawarával beszélgettem az ötletről, a forgatásról, a fogadtatásról és a jövőbeni tervekről az MTVA székházának kertjében egy napos szombat délelőtt.

A film ötlete egy, a vegyes házasságokról szóló újságcikkből jött. Franciaország ezen a téren világelső, ma minden negyedik házasság vegyes házasság. A rendező szüleinek idejében egyáltalán nem voltak még bevándorlók, nem volt keveredés. Úgy gondolta, hogy jó ötlet bemutatni ezt a megváltozott Franciaországot, ahol a jelen generáció már egy multikulturális közegben él.  Ma már kevesebb a Claude-hoz hasonlító gaulle-ista, de azért még vannak. Ehhez a komoly témához jobban illet a könnyedebb hangvétel, különben egy nehéz és fárasztó film lett volna.
Chauveron először egy nővel szeretett volna együtt dolgozni a forgatókönyvön, ám ez valamiért nem működött, ezért felhívta korábbi szerzőtársát, aki már nagyon hiányzott neki és Guy Laurent azonnal igent mondott. Innentől kezdve nagyon gyorsan ment minden. Christian Clavier-vel mindenáron együtt akart dolgozni már régóta, úgy gondolta, jó lenne egy ismert színész, akinek van egy bizonyos kiállása és hitelesen adja a családapát. A fiatal színészek is eléggé ismertek már Franciaországban (színház, stand up comedy), amikor írta a filmet, már eleve rájuk gondolt. (Ők egyébként itt is születtek vagy nevelkedtek, Noom Diawara pl. az Eiffel-torony mellett.) A négy fiú már ismerte egymást korábbról, újdonságot nem nagyon tudtak egymásnak mutatni, merthogy együtt nőttek fel ebben a multikulturális közegben.  Folyamatosan mentek a „jóindulatú rasszista” viccek és fricskázták egymást („Every day, every minutes.”), de ők már nem sértődnek meg ezen, mindenekelőtt franciának érzik magukat. Bazi-nagy-francia-lagzik
Amit látunk az mind fikció, de a rendező persze a saját környezetéből, saját családjából is inspirálódott. Nagyon fontos volt, hogy minden hihető legyen – „ez egy realista film” -, ezért megkereste saját barátait ezekben a közösségekben és elolvastatta velük a forgatókönyvet és maguk is beleszólhattak. A filmben látottakhoz hasonlóan vannak előítéletek a franciákkal szemben, Noom szülei is azt szeretnék, ha afrikai lányokat vennének feleségül, az öccse algériai származású lányt vett el. Az alkotók a siker titkát a humorban látják, a franciák szeretnek másokon, de saját magukon is nevetni, viccelődni és a téma is nagyon érdekelte az embereket. 30 éve együtt élnek ezzel, ebben nőttek fel, de külföldön is jól működött a film. Csak pár ember véleményét változtatta meg – éppen az előbb leírtak miatt -, a szélsőjobb képviselői is beültek a filmre, akik utána azt mondták, hogy valóban vicces, de nem tükrözi a valóságot, az azért más. Nincs konkrét mondanivalója, de ha mégis, akkor talán az, hogy lehetünk mindannyian mások, de ettől még élhetünk együtt. Fontos még azt is megemlíteni, hogy ezek mind szerelmi házasságok, nem érdekből, nem lázadásból történtek. Chauveron már a következő filmjén dolgozik, amiben szerepel két színész a Bazi nagy francia lagzikból is. Tervben van a folytatás is – Noom karakterének fog gyereke születni -, de még nincs kész a forgatókönyv. A stand up comedys Noom előtt kinyíltak az ajtók, érkeznek felkérések, ha a színház mellett tudja csinálni, mindenképpen vállalni fog filmszerepeket is. Nyáron az egyszemélyes showjával járja az országot.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Bazi nagy francia lagzik - kritika
Következő cikk Mindenki rohan valahová, pláne a kedvenc filmjeinkben - videó