A Hangya – kritika


A HangyaA Hangya (Ant-Man), rendező: Peyton Redd, szereplők: Paul Rudd, Michael Douglas, Anthony Mackie, Evangeline Lilly, amerikai akciófilm, 118 perc, 2015. (12)

Kicsi a boly, de erős!

Megjött a legújabb szuperhős filmünk, ami a Marvel-moziuniverzum második fázisát hivatott lezárni. Bár várakozási szinten elég balszerencsésnek mondható a darab, a meglepő fordulat az, hogy igazán élvezhető eredet (és egyben fázis záró) sztorit kaptunk. Elsőre nagyon bután hangzik az, hogy valaki képes legyen, hangyákat is csatasorba állítani, és háborúba küldeni őket. Mégis sikerült úgy vászonra vinni, hogy ne tűnjön az egész röhejesnek.

A Hangya - plakatScott Lang (Paul Rudd) elsőre csak egy pitiáner tolvaj, aki frissen szabadult a börtönből, és éppen próbálja helyrepofozni életét. Ahogy az lenni szokott a visszaesés elkerülhetetlen, habár azt még ő sem tudja, hogy ezt Dr. Hank Pym (Michael Douglas) intézte így, ezúton ajánlva új munkát hősünknek. A feladat a technológiai központban lévő jelmez ellopása, ezzel meggátolva annak gonosz kezekbe való jutását. A világ megmentéséhez Scott is megkapja a doktor egyik eltitkolt maskaráját és kezdetét veszi a tanulás. A Pym-féle részecskével képes a zsugorodásra, és a megsokszorozott erő kihasználására, amit nem egyszerű kordában tartani. Tudjátok, a nagy erő, … .

Első hallásra elég nagy bugyutaságnak hat az egész. Tényleg egy ruháért megy a harc, hangyákkal besegítve? Ám mivel nem veszi magát túl komolyan, így végül meglepően jól szórakoztat. A humor Scott kislányától, Cassie Lang-től (Abby Ryder Fortson) kiindulva, egészen az óriás rovarig és onnan vissza az aprókig remekül működnek. A méretváltoztatásos poénok és akciójelenetek rendesen kidolgozottak.
Ráadásul a filmből megtanultam, hogyan kell valaki ujjlenyomatát levenni. Mégis ami a legszemetgyönyörködtetőbb (Evangeline Lily mellett) az első átalakulás, a tesztkör. A cselekmény legnagyobb húzóereje Hank és lánya, Hope (említett főszereplőnőnk) közötti érzelmi kapcsolat és a doktor mentorálása. Darren Cross (alias Fullánk) főgonoszunk karakterépítésére, nem sok időt szántak, de efölött most igazán el lehet siklani. Motivációja kimerül annyiban, hogy volt mentorától elszeretné tulajdonítani a kicsinyítő löttyöt.

Nem is lenne magához hű az Univerzum, ha nem hozna be olyan szereplőket egy-két jelenet erejéig, mint Peggy Cartert (Hayley Atwell), Amerika Kapitány egykori szerelmét. Carter ügynök a fejesek fantáziáját is megragadta. Egy egész különálló sorozatot szenteltek neki, aminek már a második évados munkálatai folynak. Lesznek még meglepetés felbukkanások köztük Vasember apukája, Howard Stark és egy Bosszúállók karakter.
A stáblista szerelmesei két bónusz credittel lesznek megajándékozva, egy új bosszúálló bemutatásával, és a következő fázis nyitófilm nagyon rövid felvezetésével az Amerika Kapitány: Polgárháború-val (amerikai bemutató: 2016. május 6.).

A legkisebb Bosszúállót számos külföldi netes hírportál bukásnak jósolta, ám az 58 millió dolláros nyitóhétvégéjét azonban nem feltétlen kell a bukási ráta közé sorolni. Még lehet azon rágódni, hogy Edgar Wright mennyivel többet hozott volna ki az alapanyagból, de azt azért őszintén kijelenthetem, hogy hangyányit (sorry) sem fogtok unatkozni!
10_8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Spectre előzetes
Következő cikk A Bélier család - kritika