Keresik a jövő forgatókönyvíróit!


mentorprogram_senior irok-001Másodízben keresik a legtehetségesebb magyar írókat

mentorprogram_senior irok csapataCsupán egyetlen napjuk lesz a jelentkezőknek, hogy bizonyítsák tehetségüket és bekerüljenek abba a mentorprogramba, amelynek célja, hogy fiatal forgatókönyvíróknak teremtsen lehetőséget az érvényesüléshez.
A TV sorozat szektor kiemelkedő sztárjai között ma már elvitathatatlan helyük van a vezető íróknak és a showrunnereknek, ám ez egy zárt világ, ahová nem egyszerű bejutni. Ebben segít az egyedülálló kezdeményezés, amelynek köszönhetően a legígéretesebb 12 pályázó neves amerikai és magyar filmes szakemberektől tanulhat.

A forgatókönyvíró mentorprogram célja felfedezni az írói tehetséget, az újító gondolkodásmódot, és létrehozni egy nemzetközi piacon is helytálló csapatot.  Az első „osztály” februárban indult, akkor 714 jelentkező közül választották ki a legjobb 12-t, közülük 4 írót a ContentLAB mára állandósított, ők ősztől forgatókönyvíróként dolgoznak hazai és külföldi projekteken.

 „Az első programunk eredményeként két sorozat egy-egy évada is megszületett. A Láthatatlan seb a 19. századi Osztrák-Magyar Monarchia területén játszódó krimi sorozat. A Wannabes pedig egy mai, budapesti menedzsment ügynökség mindennapjain keresztül mutatja be a sztárok életét. A sorozat pilotját most ősszel forgatjuk. A produkció egyik alkotója egyébként az az amerikai John Vorhaus, aki többek között a Sentinel – az Őrszem és a Rém rendes család vezető írójaként vált ismertté, és aki ezúttal is a program egyik mentora lesz”– mondta el Hámori Barbara, a ContentLAB and Factory fejlesztésekért felelős nemzetközi vezetője. A magyar startup egyébként az utóbbi hónapokban nyitotta meg zágrábi és ljubljanai irodáját, megkezdte a munkát a szerb, szlovén és horvát televíziókkal, és a magyarországi kezdeményezés alapján ősszel az ex-jugoszláv területeken is elindítja tehetséggondozó programját.wannabes_plakat

Az amerikai mintára épülő ösztöndíjprogram egyik különlegessége, hogy a felvételi feladat elkészítésére csupán 24 óra áll a jelentkezők rendelkezésére. A feladat leírása és a kritériumok 2015. szeptember 3-án reggel 9 órakor kerülnek ki a www.contentlabfactory.com oldalára, az elkészült írásokat pedig másnap reggelig lehet beküldeni.
A 30 legjobbnak ítélt pályázót szóbeli meghallgatásra hívják, közülük kerül majd ki a végső 12 mentorált, akik esti képzésen, tehát akár egyetem vagy munka mellett díjmentesen tanulhatnak, valódi projekteken dolgozhatnak, sőt havi 80.000 forint fizetést is kapnak. A szervezők a korábbi programhoz képest több újítást is bevezettek:egyrészt ezúttal 6 költségtérítéses helyet is biztosítanak, másrészt pedig a képzés egyből egy kétnapos workshoppal kezdődik, majd a következő napokban a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy prezentálják saját koncepcióikat a mentorcsapat előtt. A már korábban említett John Vorhaus mellett, mentorok között szerepel majd a Comment:com kritikus írója Sixx, és  Sorozatjunkie egyik alapítója Winnie is.  

„Egyértelműen megállapítható, hogy a fikciós sorozatokra egyre nagyobb az igény itthon is. A sorozatokra specializálódott forgatókönyvírásnak azonban nemigen vannak intézményes keretei. A programunk célja az, hogy egy teljesen új írói nemzedék nevelődjön ki, amely képes a jelenlegi televíziós trendeknek megfelelő fikciós tartalomigény helyi és nemzetközi kiszolgálására” – mondta el a program kitalálója és szakmai vezetője, Hámori Barbara.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dismaland
Következő cikk Taylor Swift & Lisa Kudrow - Büdös macska