Sinatra 100


sinatraFrancis Albert Sinatra 1915. december 12-én született Hobokenben olasz bevándorlók egyetlen gyermekeként. Az iskolát 16 évesen otthagyta, hogy énekelhessen. Megnyert egy tehetségkutató versenyt a Hobokeni Négyekkel, de mindig is szólókarrierről álmodott. Karrierje ’30-as évek végén indult be, igazán sikeres a ’40-es években lett. 1939-ben nősült először, Nancy Barbatótól 3 gyereke született. 1951-ben Ava Gardnert vette el. Az ’50-es évekre vesztett népszerűségéből, de amikor 1954-ben megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat (Most és Mindörökké), ismét reflektorfénybe került. A híres Capitol Records lemezkiadóval kötött szerződést, ahol számos lemeze jelent meg.
frank-sinatra1960-ban alapította meg saját lemezkiadó cégét, a Reprise Recordsot. Világkörüli turnéra indult, tv-showkban szerepelt, népszerűségét kihasználva John F. Kennedy elnök kampányát is segítette. Legnagyobb slágerei ekkor születtek, 2 lemezével 6 Grammy-díjat zsebelt be.
1966-ban, 51 évesen az akkor 21 éves Mia Farrow lett a felesége. 1971. június 14-én egy koncerttel búcsúzott el az iránta egyre kevésbé érdeklődő közönségétől, hogy aztán két év múlva újra visszatérjen egy új lemezzel.
Frank Marily A ’70-es és ’80-as éveket koncertezéssel töltötte, de lemezei is jelentek meg. Utolsó házasságát 1976-ban kötötte Barbara Marxszal, kapcsolatuk Sinatra haláláig tartott.
1994-ben életmű Grammy-díjat kapott, 1995-ben még megjelent a nyilvánosság előtt, 1998. május 14-én hunyt el szívrohamban.

Két jegyese is volt, az egyik Humphrey Bogart özvegye, Lauren Bacall színésznő, a másikuk Juliet Prowse dél-afrikai színésznő. Angie Dickinson színésznőhöz is gyengéd szálak fűzték.

Gyereke csak az első házasságából született, lányával, Nancy Sinatrával adta elő egyik leghíresebb dalát.

Bipoláris zavaráról az ’50-es években beszélt először.Frank-Sinatra-and-Mia-Far

“18 karátos mániás depressziósként, és heves érzelmi ellentétek közt élve az életem, hatalmas teherbírásom van a szomorúságra és az érzelmekre.”

Megszállottan gyűjtötte az autóritkaságokat.

1946-ban megosztva Honorary Awarddal (életműdíj) (The House I Live In), 1971-ben Jean Hersholt Humanitárius-díjjal jutalmazták.

1956-ban a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték (Az aranykezű férfi).

A Most és mindörökké-vel 1954-ben (legjobb főszereplő vígjáték/musical), a Fickós Joey-val 1958-ban Golden Globe-díjat nyert (legjobb mellékszereplő), 1971-ben megkapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat. A Come Blow Your Horn-nal 1964-ben jelölték a díjra (legjobb főszereplő vígjáték/musical).

4-szer jelölték Primetime Emmy (legjobb férfi énekes, legjobb varieté vagy musical), 2-szer BAFTA-díjra.

A Walk of Fame-n 1960-ban kapott csillagot.

1960. és 1994. között 8 Grammy-díjat nyert (legjobb album, legjobb popénekes, az év dala, Grammy Legenda díj).

70 lemezt adott ki életében, kislemezeinek száma 300 körül van.

“A legjobb bosszú az elsöprő siker.”

Az imdb szerint (ami mint tudjuk, nem a Szentírás) 349 filmzene, 64 filmszerep, 186 archív felvétel, 2 rendezés, 9 producerkedés, 1 zeneszerzés fűződik a nevéhez és 169 esetben alakította saját magát.

Csak városi legenda, hogy a Most és Mindörökké szerepéért a maffia visszautasíthatatlan ajánlatott tett a Columbia Picturesnek. Ehhez persze hozzájárult a Keresztapa is. A valóságban a szerepre akkori felesége, Ava Gardner ajánlotta. A Columbia Pictures feje, Harry Cohn ebbe beleegyezett, mert úgy gondolta, Sinatra a megcsappant népszerűsége miatt olcsón el fogja vállalni azt. Az viszont ma már nyílt titok, hogy az énekesnek kapcsolata volt az olasz-amerikai alvilággal.

FrankAz a jelenet, amelyikben Maggio találkozik Prew-val és Lorene-nel Sinatra próbajelenete volt Maggio szerepére, de a rendezőnek, Fred Zinnemann-nak annyira tetszett, hogy bennhagyta a filmben.

Sinatra Burt Lancastert és Montgomery Cliftet nevezte meg mentorának. Ezt megelőzően vígjátékokban és musicalekben szerepelt, így a drámai szerep megformálásához szüksége volt a nagy színészek támogatására.

Mikor Sinatra és Ava Gardner házassága zátonyra futott, azt mondta Montgomery Cliftnek, hogy végezni fog magával.

“Az igazat megvallva, doktori címem kéne, hogy legyen a nőkből, de a legtöbb férfihoz hasonlóan, egyáltalán nem értem őket.”

Woody Allen a most megjelent önéletrajzi könyvében azt állítja, hogy Mia Farrow meg akarta öletni őt adoptált lányuk, Soon-Yi-Previn miatt, amihez Sinatrától kért segítséget.

Lehet, hogy az alkohol az ember legnagyobb ellensége, de a Biblia azt mondja, szeresd az ellenségeidet.”

A legnagyobbak között tartják számon, életműve sokakat megihletett, rádióban, tévében, moziban, koncerteken, az utcán ma is rendszeresen hallani a dalait.


Utoljára a színpadon

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 2015 a moziban
Következő cikk Rendkívüli mesék - kritika

1 Comment

  1. […] Források: 1 2 3  […]