A Keresztapa kiskáté


A Keresztapa2001: Űrodüsszeia és a Volt egyszer egy vadnyugat után egy újabb filmtörténeti klasszikus tér vissza a mozivászonra: a gengszterfilmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású mozgóképe: A Keresztapa (1972). Francis Ford Coppola három Oscar-díjjal jutalmazott kultuszfilmjét március 10-től vetítik hazai filmszínházak, digitálisan felújítva, angol nyelven, magyar felirattal. 

Budapesten a Corvin Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz műsoron, emellett országszerte számos további helyszínen (Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét, Szombathely, Szolnok, Miskolcon). A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/KeresztapaMozi címen olvasható.

640 thegodfather francis ford coppola paramountAz író

Mario Puzo dél-olasz – Nápoly környéki, nem szicíliai! – bevándorlók gyermekeként született szegény családban New York mellett 1920-ban. Tanulmányai végeztével belépett a seregbe, de rossz látása miatt nem engedték harcolni, katonai tudósítóként Németországban szolgált. Első írása 1950-ben, első könyve 1955-ben jelent meg. Az ’50-es években és a ’60-as évek elején főleg férfimagazinokba írt. A Keresztapa először 1969-ben jelent meg, mint később nyilatkozta, hivatali alkalmazottként öt gyerekkel elsődleges célja a pénzszerzés volt. A mű hónapokig vezette a New York Times best seller listáját, Puzo megtalálta a célközönségét. 1999-ben halt meg szívszélhűdésben. Utolsó regényének, az  Omertànak 2000-esmegjelenését már nem érte meg, a 2001-ben kiadott The Family-t pedig barátnője, Carol Gino fejezte be. Nagy hatással volt rá Dosztojevszkij, A Karamazov testvérek több írásában is visszaköszön, Luca Brasi figuráját pedig Raszkolnyikov ihlette.

A regény

Az 1969-ben megjelent regény egy New Yorkban tevékenykedő maffiacsalád történetét meséli el az 1945-1955. közötti időszakot felölelve. Don Vito Corleone, a család feje emlékszik vissza gyerekkorára, korábbi életére. A regényben számos olasz kifejezést használnak. A borítót S. Neil Fujita tervezte.

A keresztapa kifejezést 1963-ban használták először Joe Valachi kongresszusi meghallgatásán, ahonnan Puzo is tudósított.

Corleone – melynek jelentése oroszlánszívű – egy település Szicíliában. A Donnak négy gyermeke van: Santino „Sonny” Corleone, Frederico „Fredo” Corleone, Michael „Mike” Corleone és Constanzia „Connie” Corleone. Fogadott fia Tom Hagen, aki egyben consigliere. Vito Corleone az énekes és filmcsillag Fohnny Fontane – Frank Sinatráról mintázva – keresztapja. A történet középpontjában valójában Michael áll, akinek az a sorsa, hogy átvegye apja helyét és a család feje legyen. A Corleone család egy bűnszervezetet irányít, ami védelmi pénzekből, szerencsejátékból és zsarolásból tartja fenn magát. A boss Don Vito, az underboss a legidősebb fiú Sonny, a caporegimek – Don Vito barátja és Sonny keresztapja – Peter Clemenza, valamint – szintén régi barát – Salvatore Tessio.

A regény egy Balzac idézettel kezdődik, de a “visszautasíthatatlan ajánlat” is Balzac Goriot apójából való.

A regényből, mely az amerikai kultúra szerves része, film, számítógépes játék és számos folytatás is készült.


Forgatókönyvek

Puzo mindhárom résznél együtt dolgozott Coppolával. Első önálló forgatókönyvét 1974-ben írta a Földrengés című katasztrófafilmhez. Közreműködött a Superman I. és II. forgatókönyvének megírásában is.

a keresztapaA film

A regényből készült filmet 1972-ben mutatták be Francis Ford Coppola rendezésében Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan főszereplésével. A szervezett alvilág bemutatásával sokan megpróbálkoztak, de mind közül ez a legmeghatározóbb. Coppola a cselekmény közegére helyezi a hangsúlyt, melynek világát Gordon Willis kitűnő érzékkel megválasztott színei, fényei és kamera beállításai keltik életre. Ami még megkülönbözteti ezt a filmet a többitől, hogy Coppolánál nincsenek kifejezetten negatív vagy pozitív szereplők, hiányoznak a pólusok és a sztereotípiák.

A középpontban a családfő helyezkedik el, a keresztapa a New York-i olasz közösség tejhatalmú ura, tudta és beleegyezése nélkül semmi nem történhet. Az érdekek érvényesítéséért cserébe feltéten hűséget vár el. A megfontolt Don ahogy öregszik, mind fizikailag, mind szellemileg egyre kevésbé képes ellátni feladatát, ezért utódjául az eddig a család piszkos ügyeitől gondosan távol tartott Michaelt választja. Michael háborús hős és mintapolgár, de amikor apját megpróbálják megölni, rájön, hogy nem szemlélheti tovább kívülállóként az eseményeket.

A történet a második világháború után játszódik. Don Vito Corleone lányának esküvőjét tartják, a násznép az udvaron ünnepel, a dolgozószobában a családfő bizalmas beszélgetést folytat a barátokkal kevésbé törvényes dolgokról. Az esküvőre hazaérkeznek a fiúk is.

pacino godfather

Folytatás

A siker elhozta a folytatást is, bár ettől Coppola a kezdetben ódzkodott, mondván, a csúcson kell abbahagyni. Mint később kiderült, félelme alaptalannak bizonyult. A film 1974-ben került a mozikba, a fiatal Vito Corleonét Robert de Niro alakította. A történet részint Kubában játszódik, de történnek utalások az amerikai maffia korai éveire is.

1990-ben került a mozikba a harmadik rész, mely 1978-ban játszódik. A film a maffia és a Vatikán kapcsolatát mutatja be, utalva I. János Pál pápa rejtélyes halálára is. A megöregedett Al Pacino utódot keres magának és továbbra sem tesz le arról a tervéről, hogy családját jó útra térítse.

Michael elhagyja birtokát és visszaköltözik New Yorkba. Alapítványt hoz létre, hogy jó útra térítse családját, jótékonykodását a katolikus egyház is értékeli. Ebben a részben leszámolások sorozatára kerül sor, Michael Corleone szicíliai kertjében magányosan hal meg.

Zene

Nino Rota Grammy-díjat kapott a legendássá vált zenéért. Csengőhangnak ma már csak a legelszántabbak választják.

Marlon Brando getting his make up done for The Godfather
Szereplők

Vito Corleone szerepére Coppola Marlon Brandot választotta. Az addig mindössze két filmben játszó Al Pacino Michael Corleone szerepére való kiválasztása ugyancsak jó ötletnek bizonyult.

Az ifjú Vito Corleone szerepére sokáig nem volt senki, aztán visszanézték az első résznél készített próbafelvételeket De Niroval, akit nagyon meggyőzőnek találtak.

 

Érdekességek

I.

Brando az arcát megtöltötte vattával, hogy úgy nézzen ki a meghallgatáson, mint egy bulldog. A filmben már egy fogorvos által készített kütyüt visel a szájában.

A nyitójelenetben a macska annyira dorombolt Brando kezében, hogy a szöveget újra kellett venni.

Brando a szövegét kártyáról olvasta, nem jegyezte meg.

Coppola a saját rokonait is becsempészte a filmbe.

Az éttermi jelenetben Sollozzo olyan gyorsan beszél szicíliai nyelvjárásban Michaelhez, hogy azt a felirat nem tudta követni.

Pacino anyai nagyszülei a szicíliai Corleonéból vándoroltak ki Amerikába.

Brando többször improvizált a filmben.

Brando és Keaton csak egy jelenetben vannak együtt, akkor is egy fényképen.

Sergo Leone nem találta elég érdekesnek a filmet, ezért nem vállalta a rendezést.

Lenny Montana (Luca Brasi) nagyon ideges volt, hogy Brandoval kell játszania, ezért össze-vissza habogott. Coppola ezt a jelenetet végül benne hagyta a filmben.

James Caan is improvizált, a meglepetés a többiek arcán valódi.

A forgatáshoz használt autókon sok a fa, a fém a háborúhoz kellett.
godfatherc 01 g2f 1209 014 1713

A fiatal Sylvester Stallone többször bepróbálkozott, de végül nem kapott szerepet.

Gordon Willis olyan sötét világot teremtett, hogy először azt hitték, rossz felvételeket küldött be a laborba.

A filmben játszó négy színészpárnak van ugyanakkor a születésnapja.

Orson Welles is pályázott Vito Corleone szerepére.

Ez a film egyike azoknak, melynek szereplőit ugyanabban a kategóriában jelölték Oscarra.

Nino Rotát is jelölték Oscarra a zenéért, de a jelölést visszavonták, mert egy korábbi munkáját dolgozta át.

Brando csak 35 napot forgatott, mert közben az Utolsó tangó Párizsban-on is dolgozott.

A Brando fiait játszó színészek 6 és 16 év között fiatalabbak, Caan és Pacino ráadásul egyidősek, csak egy hónap van közöttük.

Caan és Pacino csak 10 évvel fiatalabbak, mint az anyjukat alakító Morgana King.

Rengeteg híres színészt és más hírességet szerettek volna látni a filmben, Charles Bronsont pl. Michael szerepére szánták.

II.

A Paramount a századelői New York jeleneteit stúdióban akarta leforgatni, de Coppola ragaszkodott az eredeti helyszínhez.

Fredo kivégzése megosztotta Coppolát és Puzot.

Azt, hogy De Niro viseljen-e bajuszt, végül pénzfeldobással döntötték el.

A színészkedéstől visszavonult Lee Strasberg Pacino kérésére vállalta el Hyman Roth szerepét. A karaktert Meyer Lanskiról mintáztál.

De Niro Szicíliába költözött, hogy minél autentikusabb legyen az alakítása.

A múltidéző jelenetekben a színészek zippzáras nadrágot hordanak, ami akkoriban még nem létezett. A jeleneteket gombos nadrágokkal újra felvették.

De Niro egy azon színészek közül, akik nem angol nyelvet beszélve kapták meg az Oscart.

De Niro és Brando az egyetlenek, akik ugyanazon karakter eljátszásáért kapták meg az Oscart.

Az első részben a maffia szó nem hangzik el, ebben a részben is csak háromszor.

III.

Sofia Coppola szerepét eredetileg Winona Ryder kapta meg, de ő végül az Ollókezű Edwardot választotta. Ez ezért nem nevezhető rossz döntésnek..

Rebecca Schaeffer ugyancsak pályázott szerepre, de mielőtt még tényleges egyeztetésre került volna sor, lelőtték.

Pénzügyi viták és halálesetek miatt több csere és változtatás is történt, de már a szereplők kiválogatása sem ment könnyen.

Coppolának egy éve volt megírnia, rendeznie és vágnia a filmet.

shooting 1202573i

A narancs

Mint mediterrán gyümölcs sok helyen feltűnik a filmben. Vito Corleone narancsot vásárol, mikor rálőnek és narancshéjat vesz a szájába, miközben unokáját kergeti.

De Niro narancsot akar vásárolni, de az árus ajándékként adja.

Az Atlantic Citybeli mészárlásnál egy narancs gurul Michael felé.

Mikor Michaelnek rohama lesz, Vincent narancsot eszik.

Vincent Szicíliában is narancsot eszik, amikor az udvaron tárgyalnak a Vatikánról.

Michael cukorbetegségére hivatkozva iszik narancslevet. Michael halálakor egy narancs gurul ki az öléből.


A tökéletes sem tökéletes 

Fogadtatás

I.

A 6 millióból forgatott film százmilliós bevételt hozott. 11 Oscarra jelölték, ebből 3-at meg is kapott (legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb film, legjobb férfi főszereplő). Emellett számos más jelölést és díjat is bezsebelt (BAFTA, Grammy, Golden Globe).

II.

A 13 millióból forgatott második rész szintén százmilliós bevételt hozott. A 11 Oscar jelölésből 6-ot el is hozott, de máshol is szépen teljesített.

III.

Ezt a részt 54 millióból forgatták, így a százmilliós bevétel már kisebb durranás. 7 Oscarra jelölték, de ezúttal egyetlen szobrot sem kapott meg. Máshol is főleg a jelölésekből jutott ki.

Sophia Coppola alakítását ellenben Arany Málnával jutalmazták.

és egy kis ráadás, amit jeggyel sem fogtok látni:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Zootropolis - Állati nagy balhé - kritika
Következő cikk Egy háború

1 Comment

  1. 2016. március 4. péntek

    […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]