A Viszkis rablóról készülő film nem szuperhős mozi lesz


viszkisJúnius 11-én kezdődik meg Antal Nimród egyelőre csak A Viszkis rabló munkacímen futó filmjének összesen 138 helyszínen történő forgatása. A magyar viszonylatban minden eddiginél grandiózusabb és költségesebb moziról tisztázódott, hogy nem kíván hősteremtést végrehajtani, ezért a rendező attól sem tartott, hogy elmondja a projekttel kapcsolatos legnagyobb félelmeit. A sajtótájékoztatón mindemellett végre lehullt a lepel Ambrus Attila megformálójáról illetve a készítők reagáltak a filmet előkészületi fázisában övező negatív hangvételekre is.

A Napokban megkezdődik Antal Nimród, a Viszkis rabló történetét középpontba helyező új filmjének forgatása. A Magyar Nemzeti Filmalap kimagasló támogatását élvező produkció, összesen 1,1 milliárd forintból gazdálkodhat (egy átlagos magyar film büdzséjének több mint kétszeresével). „Bár a Filmalap által meghatározott támogatási összeg tényleg nem kevés a hazai viszonylatban, de fontos megjegyeznünk, hogy tulajdonképpen egy kosztümös filmről beszélünk, ami a kilencvenes években, illetve előtte fog játszódni. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az átlagos hazai alkotásoktól eltérően 70 napot fogunk forgatni, 50 szereplővel. Mi egy látványos mozit szeretnénk csinálni és ahhoz, hogy ezzel nemzetközi szinten is versenybe szállhassunk, egyszerűen nem köthetünk kompromisszumokat.”reagált a tájékoztatón elsőként a hónapok óta, leginkább a média által firtatott magas keretösszegre Hutlassa Tamás, a film producere.

antal nimród„Azon vagyunk, hogy egy nagyon látványos és ütős filmet adhassunk ki a kezünkből. Több komoly kaszkadőri jelenetet is bekalkuláltunk, amire szerintem magyar viszonylatokban még nem volt példa, a terveim szerint a film lesz olyan látványos, mint a külföldön forgatott mozijaim.”tette hozzá Antal Nimród, a film rendezője, hogy a költségvetés mértékét ezzel is érzékeltesse.

A producer tisztázta azt a kérdést is miszerint miért kell ezt a tetemes összeget egy közönséges bűnöző hőssé avatására fordítani a mozivásznon? Nekünk nem kellett hőssé tennünk őt, hiszen a korabeli sajtó ezt megtette helyettünk, amikor Rózsa Sándor szerű figurává változtatták. A filmben nem szeretnénk hősként beállítani Ambrus Attilát, azt szeretnénk, ha a végén a karakterről maga a néző hozna ítéletet. A múltunk egy időszakának az érdekes és figyelemfelkeltő személyként tekintettünk rá.

A készítők egy bűnügyi akciófilmet szeretnének készíteni, amely egyszerre szórakoztató és látványos formában igyekszik majd látleletet nyújtani a kilencvenes évek korszakáról, ezzel illeszkedve az olyan bűnfilmek sorába, mint a Bonnie és Clyde, vagy a Nagymenők. A cselekmény Ambrus Attila gyerekkorától követi végig az eseményeket egészen a Gyorskocsi utcából való szökéséig, ugyanakkor a rendező szerint nem kell attól félni, hogy a tengerentúli műfaji filmek másolata lesz, elmondása szerint az akciók és bűncselekmények ábrázolása mellett iszonyatos lelke lesz az alkotásnak. Érzelemdús formában Attila fikciós szálakkal teletűzdelt történetén keresztül mutatja be az akkori világra jellemző általános csalódottságot, a morális értékek eltűnését, illetve a pénzközpontú gondolkodást.

Antal Nimród arról is beszélt, hogy egy ízig-vérig magyar alkotással szeretné elkápráztatni a közönséget: „A családom, a szakmai karrierem is innen indult. Én csak magyar filmet tudok készíteni, ezért ennek a filmnek a szíve és a lelke is teljesen magyar lesz. A sajátos humorunk, makacsságunk és mentalitásunk mind visszaköszön majd ebben a történetben.”

a viszkisAz antihős megformálója a 23 éves Szalay Bence lesz, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves hallgatója, aki mögött elsőfilmesként komoly és helyenként fájdalmas felkészülés áll: Mivel Ambrus Attila jó kiállású, izmos férfi volt, így komoly fizikai edzésbe kezdtem három személyi edző segítségével. Mindemellett, ahogy a karakterem fiatal korában úgy én is rengeteg hokiedzésre ellátogattam. A szerep kedvéért még Nimród fájdalmas kérését is vállaltam a felkészülés során és gyantáztattam.” A fiatal színész számára a legfontosabb momentum mégis az Ambrus Attilával való találkozások voltak: Amikor Attilával leültünk beszélgetni, nem a bankrablásokról és a börtönben töltött időről kezdtem el faggatni, egyszerűen csak beszélgettünk vallásról, politikáról vagy éppen szerelemről, sikerült megismernem mint embert.” A Viszkis szerelmét szintén egy pályakezdő színésznő fogja alakítani, az Aglaja című filmben megismert Móga Piroska, míg a macska-egér játék nyomozóját a Radnóti Színház művésze, Schneider Zoltán formálja majd meg.

Antal Nimród kitért a produkcióval kapcsolatos legnagyobb félelmére, a magyar filmek rákfenéjére, a nézők érdektelenségére, melynek megtöréséhez szerinte varázslatra volna szükség: „Többnek kell annál történnie, hogy mi csak felvesszük ezt a filmet, egy konkrét mágiára van szükségünk. Azt gondolom, hogy Ambrus Attila ismertsége és a Kontroll című filmem akkori szép fogadtatása adhat egy olyan egyveleget, amely által megtudjuk teremteni azt az érdeklődést, ami a nézőket újra becsábítaná a mozitermekbe.”

Kifejezetten tudatosan készülünk arra, hogy a filmet már a forgatás időszakában ismertté tegyük, illetve ezt a fokozódó érdeklődést lehetőség szerint a bemutató napjáig képesek is legyünk fenntartani.” – tette hozzá Hutlassa Tamás.

A Ragadozók és a Wayward Pines sorozat rendezője már 13 éve várt arra, hogy a Viszkis rabló életéből filmet csinálhasson, a Kontroll munkálatait követően azonnal szeretett volna neki kezdeni, de addigra a jogdíjak már átszálltak máshová. Szóba hozta, hogy az ellenőrök kisarkított és elvont történetét mai napig a legjobb filmjének tartja. Az Ambrus Attila életét feldolgozó darabjának lehetséges sikerét pedig ott kell keresni valahol a metrók földalatti járataiban: „A Kontroll azért tudott működni, mert nem lehetett behatárolni a műfaját, és a mostani filmemre bár azt mondjuk, hogy egy bűnügyi akciófilm, ez is sokkal több lesz annál.”

Hutlassa Tamás végezetül megemlítette, hogy bár jelenleg még nincs hazai forgalmazója a filmnek, az érdeklődés már most nagy.

A bankok rémálma egyenlőre még nem kapott pontos dátumot, hogy mikor is fog újból fosztogató körútra indulni, valószínűleg majd csak 2017 tavaszán futhat be, melyben Ambrus Attila is tiszteletét teszi majd egy rövidke jelent erejéig. Antal Nimród továbbá azt is szeretné, ha magával a nagy Rózsa Sándorral tehetné igazán magyarrá a filmet, melyben megformálóját, Oszter Sándort biztonsági őrként vezetné be, ezzel egy Civil Wart kialakítva a két kultikus bandita között.

Azért bízunk benne, hogy ennél a dokunál erősebb lesz! 🙂

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mr. Darcy nem vetkőzik – 3. rész
Következő cikk Máris hiányzol - kritika