Mr. Darcy nem vetkőzik – 4. rész


Mr. Darcy nem vetkőzik – 4. részAz 1., 2. rész és a 3.rész után folytatjuk…

Amikor a Büszkeség és balítéletről és Mr. Darcyról van szó, természetesen nem hagyhatjuk ki a Bridget Jones filmeket, illetve az alapjukul szolgáló regényeket.

Az egyértelmű, hogy a szétszórt szingli története Jane Austen klasszikusának egyfajta modernkori remake-je. Annak minden félreértésével, sablon figurájával, és mesebeli szerelmi szálaival. Így már nem is olyan fura, hogy a BBC sorozatért rajongó Helen Fielding Dracynak kereszteli hősét. Bár az itt a kevésbé vonzó Fitzwilliam helyett a Mark nevet kapja. És persze ki más játszhatná a mozgóképes adaptációban, mint maga Colin Firth. Ez a szerep nem csak Darcy, de Firth visszatérése is volt a romantika porondjára. Már épp kezdtük elfelejteni, hogy milyen hűvös-szexi pillantása van, ha nagyon igyekszik, mikor újra magára ölthette azt a bizonyos zord külsőt, amely érző szívet takar. Színészi kvalitásait mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a romantikus drámai hőstől (amely karakter eleinte elválaszthatatlan volt tőle) egy teljes kört leírva visszatért a már több dimenziós, de újra csak drámai hősig (pl.: A király beszéde). Ha innen nézzük, hihetetlennek tűnnek bukdácsoló lúzerei, akiket időközben adott nekünk. Az Igazából szerelemben, vagy éppen a Mamma Mia-ban például épp karakteréből kifolyólag fiatalabbnak tűnik, mint az évekkel korábban készült Büszkeség és balítélet mini-sorozatban.

(Az csak egy érdekes bulvár adalék, hogy sorozatbéli partnerével, Jennifer Ehle-lel a munkakapcsolatukból egy időre szerelem lett, majd A király beszédében láthattuk őket újra együtt egy közös jelenet erejéig. Míg a Joe Wright rendezte filmben a Lizzyt játszó Knightley a gaz Wickhamet alakító Rupert Frienddel gyúlt szerelemre. Szégyengyalázat. De úgy tűnik az Austen-rosszfiúk az elvárhatónál is vonzóbbak, hiszen Emma Thompson például az Értelem és érzelem forgatásán talált rá jelenlegi férjére, aki Willoughby-t alakította.)

22

Az 1., 2. rész és a 3.rész után folytatjuk…

Colin Firth megkérdőjelezhetetlen Darcyságát tehát nemcsak az bizonyítja, hogy Fielding egyértelműen neki írta Bridget Jones szerelmének figuráját, hanem az is, hogy a filmváltozatban is ő keltette életre. Ez egy igazán cuki megoldás volt az alkotók részéről, csak éppen azzal nem számoltak, hogy döntésükkel egy mókás ellentmondásba keverhetik majd magukat. A regény második részében ugyanis még hangsúlyosabban előkerül az írónő Büszkeség és balítélet iránti rajongása. Pontosabban annak BBC-s változata iránti rajongása. Sőt, ha egészen pontosak akarunk lenni, a nevezetes fürdőzős jelent iránti rajongásról van szó. A Bridget Jones: Mindjárt megőrülök című részben egy érzelmi vészhelyzet orvosolására érkeznek Bridgethez barátai, és életmentő gyorsasággal keresik meg a sorozat említett pajkos részletét, hogy azt lejátszva tompítsák hősnőnk bánatát. De mindez nem volt elég Fieldingnek, és úgy csavarta a történetet, hogy a második részre már „valódi” újságíróvá avanzsált Jonesnak alkalma nyílik Colin Firth-szel, a színésszel, vágyai tárgyával interjút készíteni. Ezt olvasva már tudtuk, hogy a cselekmény e része kivitelezhetetlen lesz, ha ebből a kötetből is film készül.

24Készült, de jól tudjuk, hogy annak vajmi kevés köze volt az eredeti második részhez. Nem gond. Mindkettő másképpen volt rossz. Három apró utalás azonban belekerült a filmbe, amely jelezni kívánja a Büszkeség és balítélettel való rokonságot. A cselekmény lezárásához közeledve megjegyzi Bridget, hogy reméli, Darcy majd visszakönyörgi magát, lehetőleg átázott fehér ingben (!); továbbá ebben a részben valósul meg tulajdonképpen a hős titokban megmenti szerelmét meseelem; valamint az elmaradhatatlan verekedős jelenetre is sor kerül, amely egy szökőkútban végződik. Igen. Csak kilenc évet kellett várni, és újra vizes ruhában hódít Mr. Darcy. Bár ebben a verzióban Wickham…khm…bocsánat Daniel Clever is vele tart.

És vajon mi történik majd a 3. felvonásban Mr. Darcy-val?

https://youtu.be/D6Fxx5CBfEU

A következő részben a Jane Austen élettörténetét feldolgozó filmekről olvashattok; valamint arról, hogy ki lehetett az írónő igazi Mr. Darcyja.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (141.)
Következő cikk Stanley Kubrick és Wes Anderson filmek találkoznak egy remek videóban

1 Comment

  1. […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]