Kultfilmek mellékvágányon I.rész – George Lucas és a családi sztorik


Ismert tény, hogy a legnagyobb, legsikeresebb filmekről az alkotók szeretnek minél több rókabőrt lehúzni, sebészi pontossággal és mézcseppenként adagolva az újabb, néha fontos, néha kevésbé fontos momentumokat. Univerzumépítés közben jön-megy a fantázia, és a végeredmény többségében valóban tökéletesre sikeredik, hozzáadva a szükséges pluszt az alapfilmhez, ám sajnos nem mindig lehet maradandót összehozni. Számos rendező és ötletgazda tollából láttunk már rosszul megírt mellékvágányokat, ezekből szemezgetünk most egy csokorra valót.

George Lucas és a családi sztorik
(The Star Wars Holiday Special, A bátrak karavánja és Harc az Endor bolygón)endor tsia

1977-ben a Csillagok háborúja sikerét látva Lucas elindított egy világot meghódító franchise-t, és rá egy évre már meg is érkezett egy mellékszál, amivel a családokat és a kisebbeket vették célba. Ezek első darabja az 1979-as  The Star Wars Holiday Special, ami egy igazi klasszikussá nőtte ki magát az évek folyamán, de nem pozitív értelemben.holiday special

Az imdb-n jelenleg 2.4-es ratingen álló, közel 100 (!) perces tévéfilm a Chewbacca-famíliát mutatja be, akikhez idővel a többi SW-szereplő is becsatlakozik. Mivel Lucas szabad kezet adott a film készítőinek, így az tele van logikai és történeti bakikkal, rosszabbnál rosszabb jelenetekkel: megjelenik benne az (elvileg) halott Greedo, Leia énekel a főcímzenére, Han Solo ripacskodik, Luke értelmetlenül motyog pár sort, musical- és rajzfilmbetétek váltják egymást; totál káosz az egész. Nem véletlen, hogy a tévében egyetlen egyszer mutatták be, azóta sorban semmisítik meg a kópiákat (az egyik rendező, David Acomba még a nevét is levetette utólag a stáblistáról, és Lucas is a saga legrosszabb filmjeként hivatkozik rá), ám hála az internetnek és a fanatikus rajongóknak, azóta is elérhető valahol… jelenleg itt nézhető meg:


Kis szünet következett, és tanulva a Holiday Special hibáiból, Lucas íróként való felügyelete alatt 1984-ben megjelent az Endor bolygó ewokjainak (a folytatásban „macók”-ra keresztelt medveszerű teremtmények) külön története.

John Korty rendezésében egy hajótörést szenvedett család, az ewokok és egy őket terrorizáló Gorax nevű manófejű űrszörny közötti kalandjáratot nézhetünk végig. A három főszereplő, Eric Walker (Mace), Aubrey Miller (Cindel) és persze a Wicketet alakító Warwick Davis elviszi a hátán a filmet, azonban a szánalmas forgatókönyv és a rááldozott 3 milliós büdzsé miatt jókora bukás lett belőle (összesen 700 ezer dollárt termelt vissza), viszont bezsebelte a Primetime Emmy-díját, a kiemelkedő különleges vizuális effektek kategóriában, így szóba jöhetett egy folytatás is.

https://youtu.be/-lksCXH49DA

harc az EndorA Harc az Endor bolygón 1985-ben jelent meg, és különlegessége, hogy a három film közül csak ez jelent meg idehaza, méghozzá meglehetősen jó szinkronnal (Józsa Imre, Gruber Hugó és Kránitz Lajos).harc az endor 2

Lucas megírta a történetet, majd lecserélte a rendezőt a Wheat-fivérekre (akik később a Riddick-filmekkel futottak be), és hárman összedobtak egy normális forgatókönyvet. Így született meg a Bátrak karavánja folytatása, új-régi szereplőkkel, grandiózusabb és sötétebb vizuális effektekkel. Kiemelkedik Cindel-Wicket-Uzsgyi hármasa, Noa szerepében Wilford Brimley remekül alakítja a zsémbes, ámde szerethető öregembert, a másik oldalon a Dűnében is szerepet kapó Siân Phillips remekel, Carel Struycken pedig Terak szerepében olyan emlékezetes alakítást nyújt, mint később az Addams Family Lurch-eként .  Összességében jobban sikerült az előző résznél, és bár kasszát nem robbantott, de nem is lett olyan veszteséges, mint elődje (4,5 millió dollárból 3,9 jött vissza).

https://youtu.be/FhLPpetZ34s

A folytatásban kivesézzük a Wachowski-tesók Mátrix szériájának mellékzöngéit, az Animátrixot és a hozzá kapcsolódó két játékot, szóba kerül az Alien és Predator filmek legrosszabbika is, és beszélünk a Múmia-filmek spin-offjáról, a Skorpiókirályról is.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (143.)
Következő cikk Genzo mozija

1 Comment

  1. […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]