Amerika Kapitány: A 100 éves szűz – 2. rész


Szexelnek-e a szingli szuperhősök?Hulk-black widow

Tovább boncolgatjuk képregényhőseink titkos magánéletét. Az előző részben Amerika Kapitány ártatlansága volt a fő téma. Már vele kapcsolatban felmerült az önkéntes cölibátus kérdése, de nyilván Hulk esete ebből a szempontból a legegyértelműbb: nem szexel. Ráadásul mivel ez az ő döntése, melyről tájékoztatja is a nézőt, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy talán mégis. Bruce Bannert lényegében Edward Norton herélte ki. Az első Hulk filmben – nyilván azért mert részben eredettörténetet forgatott Ang Lee – Bannert még szexuálisan aktív férfiként ismerhetjük meg. Hogy zöld szörnnyé változásában szerepet játszanak balesete hatására az erőteljes hangulatváltozások, az már első körben kiderül. A folytatásban azonban emeli a tétet az író, és az erőteljes hangulatváltozások tárgykörébe helyezi a nemi vágy ihletett pillanatokban történő megjelenését is.

Bruce Banner tehát abbéli félelmében, hogy nagy boldogsága közepette Hulkká lesz, inkább lemond a további testi örömökről. Ehhez A Hihetetlen Hulk című epizód óta minden folytatásban tartja magát. Világtól, és minden földi jótól való elvonulását azzal érzékeltetik, hogy elrejtik a dzsungelbe dühöngésre hajlamos tudósunkat, és csak akkor rángatják elő, ha a világ segítségre szorul. A képregényhőst megtestesítő színészek alkalmasságának növekedésével egyenes arányban vált egyre hangsúlyosabbá a karakter ziláltsága, és a Mark Ruffalo által életre keltett Bannert már minden női néző – vállalva a kockázatot – megvigasztalta volna. A hősünkben fokozódó feszültséget legutóbb (a Bosszúállók: Ultron kora című képregénymoziban) egy gyermeteg szerelmi szállal igyekeztek tompítani az írók. Itt Hulk Fekete Özveggyel kerül közelebbi kapcsolatba. Banner elmélete amúgy megdőlni látszik, legalábbis itt nem válik megalapozottá, ugyanis egy váratlan csóktól nem zöldül be. Sőt, mintha Romanoff ügynök nem tudna az ártatlan kis mozdulat személyesen a tudóst fenyegető veszélyéről, és amolyan figyelemelterelésnek szánná ezt a lépését, mielőtt belökné a szakadékba, hogy felbosszantva előcsalogassa Hulkot, akire a cselekmény azon pontján szüksége van a csapatnak. Pedig ha a még Norton által megszemélyesített Banner doktor helyesen spekulált volna, elég lett volna Natashanak vágykeltően rávetnie magát a kívánt hatás eléréséhez. Így tehát még van remény Hulk számára. A fenti példából kiindulva a továbbiakban talán váratlan kalandok jelenthetik számára a megoldást, vagy megpróbálkozhatna a tantrikus szex-szel…

ak14Hulk karaktere különben is a legellentmondásosabb a Marvel szereplők között, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy szexuális frusztrációja a legtekintélyesebb mind közül.

Fekete Özveggyel egy női taggal is kiegészül a felsorolás. Nem mintha nagy lett volna a választék, tekintve, hogy sok női szuperhőssel nem bír a képregény-világ. Natasha Romanoff Vasember, Bosszúállók és Amerika Kapitány filmekből szép lassan kibontakozó múltja bizonyossá teheti a nézőt, hogy „tökös” csajról van szó. Egy olyan figuráról, akit próbára tett az élet, így a szükségesnél több gátat feltehetően nem szab magának. Ezért tehát prüdéria lenne azt feltételezni, hogy szűzi életet él. De biztos, ami biztos, a Marvel csapata erről mélyen hallgat. Főleg, hogy az Özvegy átlag szombat estéjét még annyira sem mutathatják be, mint Amerika Kapitányét, vagy Pókemberét. Merthogy nő. Hiába írunk 2016-ot, még mindig az a bájos felfogás virágzik, amely szerint egy pasi, aki sok hódítással büszkélkedhet, óriás csődör, míg egy kikapós nő, céda. Így tehát, ha egy hímnemű szuperhős szexuális élete tabu, mégis mire számítson egy női bosszúálló?

Romanoff attitűdje nyilván nem minden nézőnek szimpatikus. Feltehetően nem is ez volt vele a cél. Azonban kacér természetére (több különböző Marvel filmben flörtöl Vasemberrel, Amerika Kapitánnyal, Hulkkal és Sólyommal is) még magyarázatot is találunk, ha valamiért csípik a szemünket a pisztoly dörrenések hangját félbeszakító pikáns mondatok: a vörös hajú szuperhős eredetileg bérgyilkos volt, aki megszokta, hogy „testét” is használnia kell egy akció sikeréért. Megosztó személyisége egyébként egyre kevésbé megosztó. Az írók ugyanis beleestek abba a hibába, amelyet már oly sokszor elkövettek, hogy az időről időre, filmről filmre felbukkanó karaktereket egyre puhábbra főzik, hogy mindenki könnyen lenyelhesse. Megpróbálván azért megőrizni Fekete Özvegy eredeti figuráját, olyan mondatokat adnak a szájába, mint „A szerelem gyerekeknek való”, de nem sokkal később emberi érzéseket kezd táplálni Banner iránt, és irritálóan cukiskodik Barton feleségével.

A következő részben arról olvashattok, hogyan vigyáz a Marvel-család a kiskorú szuperhősök erkölcseire.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ha már besokalltál a Minyonoktól...
Következő cikk Szex, mámor, rock’n’roll