Lángelmék – kritika


langelmekLángelmék (Masterminds), rendező: Jared Hess; szereplők: Zach Galifianakis; Kristen Wiig, Owen Wilson, Jason Sudeikis, Kate McKinnon, Leslie Jones (és egy kis szerepben Devin Ratray, Buzz a Reszkessetek betörőkből); színes amerikai balhé-vígjáték, 96 perc, 2016 (16)

Kisemberek Nagy balhéja

langelmek1997 márciusában, Jacksonville-ben esett meg az USA történetének addigi legnagyobb „bankrablása”, amikor Philip Noel Johnson sofőr, 18,8 millió dollárral tette könnyebbé pénzszállítóját. Na, ezt irigyelte meg pár Charlotte környéki vidéki figura.

Persze nem azt, amikor Johnsont – megtalálva az összes pénzt Mexikóban – augusztusban letartóztatták (máig ül). Neeheem. Ők Amerika legnagyobb „sikeres” rablását tervezték. Bár pár részlet kísértetéjesen hasonlított (mindkét esetben a Loomis Fargo – filmünk egyik munkacíme: Googlén még mindig így jön be – volt a cél, ill. a mexikói bújócska filmünk tárgyánál is szerepet játszott), ennek ellenére mondhatjuk sikeresnek. Ugyan a tettesek lebuktak, David Ghanttet már ki is engedték – a film munkálataiban pedig segített is –, de a pénz egy része máig nem került elő. A Lángelmék is bemutat egy alternatívát, hogy mégis hol lehet, de túl nagy útiköltséget ne áldozzunk ennek ellenőrzésére, nem valószínű, hogy kb. kétmillió dodóval meggazdagodnánk.

Szereplőihez hasonlóan a film sorsa is rögös utat járt be, hiszen eredetileg Jim Carreyvel jelentették be, ám a munkálatok nagyon lassúak voltak: castolták ugyan Owen Wilsont, de Carrey közben (feltehetőleg a Dumb és Dumber folytatás miatt) lelépett. Aztán mikor összeállt minden, megvolt a forgatás, már tavaly tavasszal kiadtak egy trailert, hogy augusztusában bemutassák a filmet. Amiből aztán október lett „a 18 éves évforduló” miatt, ám hamar kiderült, hogy a film ugyan kész, de ősszel is dobozban kell maradnia, hiszen Relativity a csőd szélére jutott. Noha ez „csak” az USA-t érintette, megálljt parancsolt a többi országnak is, ahol – a britek kivételével – a Universal startra készen állt a bemutatóval. Talán emlékszünk, hogy a magyar mozik is játszották a korai előzetest.

Ahogy rendeződtek az anyagi dolgok, úgy ismét beindult a kampány (hátha az emberek elfelejtették, hogy ez mikorra lett ígérve…), sőt, az eredeti négy eladható névből a Saturday Night Live-nak és az időközben beelőző Szellemirtóknak köszönhetően hat lett: bár Kate McKinnon és Leslie Jones nagyon mellékszereplők, mégis rákerültek a végleges plakátra. Noha nem feltétlen a szellemek miatt, a forgalmazónál nyilván próbálták menteni a menthetőt, hiszen McKinnon itt is hozza a formáját: jellegzetes karakterszínészi mivolta ugyan rosszabbul sül itt el, mint az őrült techzseni esetében, de ehhez az idegesítő, monotonon bambuló és beszélő figurához pont ő illett. Aki látta már SNL-ben pl. Justin Bieberként, tudja miért. Aki nem, annak szimplán irritáló fekete pont marad egy emlékezetes monológgal.

langelmekÍgy utólag persze az ember tudat alatt is keresi a Szellemirtók „reunion”-okat, ám hiába: mindhárom komika csak egy-egy jelenetben találkozik a másikkal (nem egyszerre), ám érdekes belegondolni, hogyha az eredeti premiert tartják, akkor ezen jelenetektől mekkora internetes lenézést övezte volna már előzetesük előtt is a csajokat. A McKinnon-Wiig találkozás pl. nagyon kínos (jó időzítéskor egy besülő geg), talán a film legrosszabb pillanata – ami alapján jogos utálat lett volna már előzetesen is –, ám a Leslie Jones magasságával játszó beszólás a film egyik, ha nem a legjobbja… legalábbis sportszeretőknek.

Jones karakterénél nincs kifejtve, hogy miért az FBI nyomoz, de a rablás másnapján valóban kihívott rendőrök egyből őket értesítették, hisz – ha helyileg nem is – ez lényegében egy bankrablás volt, ami a híres hárombetűsek területe. Az ellopott zsozsó ugye pénzintézetek tulajdonában állt. A filmben egyből az FBI jön, de bár ez lenne a legnagyobb ferdítése!

Félreértés ne essék, a legtöbb alkotás nagyon sok dolgot cserél ki a valósággal, ugyanakkor a Lángelmékben még a valódi eseményeket is annyira átalakítják, hogy megírtnak hassanak. Ott van például a teljes bérgyilkosos szál, amiből kb. csak annyi igaz, hogy volt. És miután ő megérkezik Mexikóba, onnantól kezdve a letartóztatáson (mondjuk…) kívül minden fikcióvá válik. Ami nem feltétlen baj, sőt a filmbe illik, az elejétől ezt a stílust követi, csupán maga az eset a valóságban is elég abszurd volt, így minek azt még jobban kiszínezni?langelmek

Persze azért, mert ez elsősorban vígjáték és nem balhéfilm. Majd ha netán valamikor készül ebből egy kimondottan heist movie, az biztosan reálisabb lesz. Ezzel csak azokat akarom óva inteni a filmtől, akik inkább ezen szálát részesítették előnyben. Ennek ellenére, ha az előzetesek egyike bevonzott valakit, az talán nem fog csalódni. Mert bár itt is kirakható a sztori és jó pár humorforrás el lett lőve korábban, pont ezért olyan a film, mint a trailere. És a fentebb már kiemelt két momentum (a monológ és a magassági poén) pont nem szerepeltek ott, így az előzetes alapján betévedő nézőnek biztos jó időtöltést nyújt majd a Lángelmék.

A nagyobb nevek hozzák, amit kell. Kristen, Zach és Owen átlagosak, ám a bérgyilkosként felbukkanó Jasont kiemelném. Ugyan ő sem a film fénypontja (van olyan?), tőle is láttunk már jobbat, csupán itt tudott lubickolni a szerepében és élt is vele. Több már talán sok lett volna belőle, pont eltalálták, és ez jó, csak jeleneteinek majdnem felét már részben ellőtték.

Technikai frontról nincs mit kiemelni, bár a ’90-es évek ábrázolása hol nagyon jó, hol alig érezni. A valódi, ismert dolgok, amire költöttek a rablás után nem sokkal (pl. a BMW) többnyire benne vannak, de ezeken kívül nincs meg az az igazi ’90-es évek feeling. Apróság ez, nem feltétlen elvárás, de ez az „az úgy nagyjából jó” érzés végig jelen van…

Összességében tehát a Lángelmék semmiben nem teljesít kiemelkedőt, de amit (amennyit) előzetesei alapján ígért, azt maradéktalanul, sőt helyenként jobban teljesít. Bár sokat ellőnek a promó anyagok, ha valaki azok látta megtekintése nélkül, csak a sztori és a nevek alapján, netán nagy balhéfilm rajongóként ül be, az könnyen padlót foghat. Joggal.
De ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Az alkotók pedig betartották. Bár az ünnepekkor már aligha fogunk rá emlékezni. Talán csak Kevin seggfej bátyja miatt!10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jack Reacher: Nincs visszaút
Következő cikk Tom Cruise eljátszotta karrierjét 8 percben, persze kicsit manírosan