Rólunk szól (This is Us) 1. évad – kritika


This-Is-UsThis Is Us, készítő: Dan Fogelman, szereplők: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Chrissy Metz, Susan Kelechi Watson, Chris Sullivan, amerika dráma és vígjátéksorozat, 45 perc, 1 évad, 2016- 

A legutóbbi Golden Globe jelöltjei között találtuk a Rólunk szólt (This is Us), ami az NBC új nagy dobása. Egy kedves családi sorozatról van szó, ami a dramedy kategóriában evezget magabiztosan és elég jelentős nézettséggel bír. Nagyon sokan megszerették, mert valóban kiváló pilottal indított, aminek szép íve volt egy jó csavarral és szerethető karakterekkel eladva. Viszont el kell róla mondani, hogy a sorozat biztonsági játékot játszik, amiben a nagy pillanatoknak nincsen sem igazi mélysége, sem igazi magassága, inkább csupán aranyos marad, amit nehéz szívvel szólunk le, de tényleg nem lett kiemelkedő darab.

This Is Us - Season 1A Rólunk szól biztosan nagy tömegsorozat lesz, mert nagyon sokféle és szerethető karakterrel dolgozik. Az első epizód struktúrája hangulatában hasonlít az Őrült, dilis, szerelem című filmhez, ami nem meglepő, hiszen mindkettő megálmodója Dan Fogelman volt. A pilot ugyanakkor egy kicsit emlékeztetett a Modern család kezdetére is, hiszen ott is kaptunk különféle karaktereket, akiknek a története aztán okosan összefonódott. Itt sincs ez másképp, de maradjon meglepetés hogyan. A lényeg, hogy kapunk négy fontos színteret, melynek szereplői mind késői harmincasok.

Egyrészről ott egy házaspár, akik halálszerelmesek egymásba és éppen születendő hármasikreiket várják és borzasztóan izgatottak a szülővé válás gondolatától. Aztán van a túlsúlyos csaj, akinek nem megy a diéta, pedig még gyűlésekre is jár, bár legalább így talál egy udvarlót (akit Chris Sullivan alakít A sebészből). Megismerjük a szépfiúnak szánt karaktert is, aki a showbusiness rögös útját tapossa és hiába híres, mégis lenézi azt amit csinál. Végül az afroamerikai férfival (Sterling K. Brown az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügyből) találkozunk, aki kiegyensúlyozott családi életet él és remek munkája van, azonban 36 év után felkeresi a biológiai apját, aki annak idején otthagyta őt egy tűzoltóállomás előtt; arra készül, hogy jól elküldi a francba, de amikor találkoznak, az érzelmei mást diktálnak és inkább meg szeretné ismerni a vér szerinti apját.

this is usEzen karakterek sorsa majd egy ponton valóban érdekesen összekötődik, azonban erre az egyetlen pilotban elsütött csavarra nem lehet felépíteni egy egész sorozatot. Jól látszik, hogy a változatos szereplőkkel arra törekedtek, hogy mindenki megtalálhassa a maga kedvencét és ezzel együtt az azonosulási pontot. A Rólunk szólra azonban végig jellemző ez a biztonsági játék. Igazán szomorú vagy drámai soha nem történik benne, pedig feszegetnek kemény témákat; a humora kellemes, de nem kapkodsz levegő után a röhögéstől. Pontosan látod, hogy milyen megszokott panelekből építkeznek, hogy hol akartak szomorúságot kiváltani és hol nevetést. Hiába tűnt ígéretesnek az első rész, később már inkább csak a hatásvadász jelző ugrik be. Erre mondják azt, hogy jó iparosmunka. Például a durván túlsúlyos lány története, ahol nem érzem át, hogy ő mennyire szenved a diétától csak azért, mert néha azt mondja „éhes vagyok”, miközben eszembe jutnak a Rekviem egy álomért című film jelenetei, amiben az anyuka fogyókúrája valódi tortúrának tűnt.

A Rólunk szól az a fajta sorozat, ami egyértelműen sikerre van ítélve, ám ez nem feltétlenül jelent minőséget. Be is rendeltek még két évadot és tényleg nem rossz egynek, ráadásul tud nagyon cuki lenni és volt egy-két őszintén megható pillanata, de ettől még rettenetesen felszínes. Lehetne bátrabb, odamondósabb és ütősebb, amire tényleg nagy szüksége lenne, mert a karakterek történetei sem futnak sebesen. Biztosan ki vannak már találva a drámai fordulatok és csúcspontok, de nem hiszem, hogy bármelyik kiszámíthatatlan meglepetést fog okozni.

Sokan hasonlítják a Parenthoodhoz és egy sima családi sorozatnak teljesen jó ez. Lehet azért ez a nagy siker, mert már kicsit nehezen fogadja be az ember gyomra ezt a sok durva, szomorú sorozatot, szóval aki nem vágyik Breaking Bad adta mélységekre és eredetiségre, csak egy kis kellemes kikapcsolódásra és egy olyan sorozatra, amit főzés közben is lehet nézni, mert nem baj, ha kihagyunk belőle pár percet, amíg daraboljuk a hagymát, akkor vágjon bele a Rólunk szólba, de vigyázzunk, mert tényleg teljes mértékben kimeríti a kedves unalom fogalmát.10_7

Február 6-tól a VIASAT műsorán!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ének az esőben a Kaliforniai álom stílusában
Következő cikk A számolás joga - kritika