Az elátkozott: Robert Durst halálos élete – kritika


robert durst 2Az elátkozott: Roberts Durst halálos élete (The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst), készítő: Andrew Jarecki, amerikai dokumentumfilm minisorozat, 41 perc, 1 évad, 2015. (12) 

Az HBO olyan minisorozatot készített egy amerikai milliárdosról, amiben annyi csavar van és olyan dramaturgia, amivel nemhogy dokumentumfilmekben nem találkozunk, de még nagyon jól megírt sorozatokban sem. A Robert Durst életét feldolgozó széria igaz története sokkolja a nézőket; a valaha készült nyomozós sorozatok talán összes eddigi része együttvéve nem volt ilyen komplex és izgalmas mint ez a valós sztori.az elátkozottEbben a sorozatban az a legjobb, hogy nem csak a dokumentumfilmekért rajongók fogják imádni, hanem azok is, akik csak egy izgalmas sorozatot néznének. Maga a tény, hogy ezek az események valóban megtörténtek, iszonyatosan sokkolják a nézőt. A címszereplőnek több balhéja volt, amelyek közül pár a médianyilvánosság előtt zajlott le, de itthon valószínűleg kevesen hallottak Robert Durstről, az amerikai milliárdosról. Robert Durst egy ingatlanmágnás gyereke, aki már hetvenes éveit tapossa. Több rendőrségi ügy is köthető a nevéhez – főleg gyilkosságok, illetve a felesége eltűnése – de valahogy mindig megúszta és ártatlannak nyilvánították, vagy a kellő bizonyítékok hiányában meg sem vádolták.az elátkozottAz HBO minden szempontból hibátlan munkát végzett; nem csak dramaturgiailag építették föl élvezhetően a sorozatot, de nagyon korrekt munkát végeztek abból a szempontból is, hogy maga a készítő – Andrew Jarecki is – nyomozásba kezdett. A családtagoktól kezdve, ügyvédeken, ügyészeken, rendőrökön, régi barátokon, hozzátartozókon, szemtanúkon át, egészen a szomszédokig, mindenkit megszólaltattak. Ezzel azt érték el, hogy a néző saját maga hozhatja meg az ítéletét úgy, hogy teljesen biztosítva érzi a véleményét azáltal, hogy minden szempontot és részletet figyelembe vett; a sorozat ugyanis aranytálcán pakolja elénk az információkat és a véleményeket minden oldalról. Ráadásul – mint néző – még magát a koronatanút is kihallgathatjuk, ugyanis Robert Durst önként vállalta, hogy interjút ad és segít a minisorozat elkészítésében, arra azonban ő sem számíthatott, hogy ez a napokon át tartó részletes interjú olyan csavarral szolgál az ő jelenlegi életében, amilyet a legjobb filmekben sem látunk gyakran.robert durst 1

Az történt ugyanis, hogy Andrew Jarecki 2010-ben megrendezte a Véres Románc című filmet Ryan Gosling főszereplésével, amihez szintén Robert Durst életéből merített ihletet, a mozi ugyanis egy milliárdosról szól, akinek eltűnt a felesége. Ennek hatására kereste fel Robert Durst a rendezőt és ajánlotta fel szolgálatait arra vonatkozólag, hogy szívesen adna egy részletes interjút, hogy az emberek az ő szemszögéből is megismerhessék a történetét, amiben Robert Durst természetesen végig ártatlannak tünteti fel magát, mint tette azt annyiszor előtte a bíróságon is. Ráadásul ezelőtt soha nem volt hajlandó megszólalni senki kamerája előtt. Így kezdődött meg Az elátkozott forgatása, amiben Durst gyerekkoráig ásnak vissza.
A sorozat keményen kezd. Az első jelenetben ugyanis arról magyaráznak a rendőrök, hogy találtak egy hullát az öbölben, aminek a testrészei le voltak vágva és külön-külön be voltak zacskózva. Ha ez egy CSI sorozat kezdő képkockája lett volna, örömmel nyugtázzuk egy eljövendő darabolós gyilkos jelenlétét, akit majd valószínűleg az 50. percben magabiztosan lecsuknak a kedvenc nyomozóink. Azonban maga a tudat és a felvételek/fényképek, amik igazolják, hogy igaz történettel van dolgunk, egyből felkavarják a néző gyomrát és érzéseit. robert durstAztán ahogy haladunk előre a történetben, kapunk még egy rejtélyes gyilkosságot, illetve egy eltűnt lány történetét (ami a feltételezések szerint szintén halállal végződött, azonban holttestet sohasem találtak). Ezekben a sztorikban az a közös, hogy mindegyikhez borzasztóan szorosan köthető Robert Durst személye. A sorozatot úgy építették fel, hogy minden esetet külön szedtek, amit nagyon aprólékosan kezelnek, egyre és egyre vadregényesebb tényekkel és eseményekkel állunk szemben, amiben már szerepel börtön, gengszterbandák, fenyegetve érzett családtagok és sztárügyvédek. Nagyon szép ívet adnak a történetnek és nem is érdemes azokat jobban kifejteni, mert akik most találkoznak Robert Durst nevével először, azoknak valószínűleg le fog esni az álluk minden egyes csepegtetett információval és a történet előrehaladtával.

az elátkozottKözben ott ül ez az ember, Robert Durst, ez a hetvenes, öreges, fura mosolyú férfi, aki egy masszív, életnagyságú rejtély, miközben az egész fickó nagyjából 40 kilót nyom, a haja őszül és furán tikkel a szeme, és arról magyaráz, hogy ő ártatlan, pedig a tekintetéből akaratlanul is árad valami pszichopata nyugalom, ami megrémít mindenkit. Ez a legfélelmetesebb ebben a dokusorozatban, hogy a legnagyobb alakítást azt maga a főszereplő hozza, aki nem egy színész, hanem egy hús-vér ember, aki a saját történetét meséli, miközben a sorozaton edződött generáció hősnek/antihősnek titulál olyan szereplőket, mint Tony Soprano, Frank Underwood vagy éppen Dexter, sőt még drukkol is ezeknek a karaktereknek, mert tudja, hogy csak a fikció szülte őket.

Végig azt próbáljuk kideríteni és úgy állítják a mérleg két nyelvét, hogy azon kelljen töprengnünk, hogy ez az ember vajon egy megszállott gyilkos vagy a legszerencsétlenebb személy a világon, aki mindig rosszkor volt rossz helyen. Majd négy évtizednyi történetet ölel föl az HBO, három bűncselekménnyel, amiket körülölelnek a titkok és a legszebb az egészben, hogy miközben halad előre a múlt története, közben még a forgatás alatt is újabb bizonyítékok kerültek elő a csatorna kutatómunkájának hála. Egy múltat feldolgozó dokunál arra számítunk, hogy van egy lezárt történet, amit kielemeznek minden szempontból, de az, hogy ebben az esetben újabb reakciók és események indulnak meg a forgatás miatt, az nagyon sok extrát ad a sorozathoz.
A doku tempója 10 pontos, a hat rész pont elegendő, a felépítés hibátlan, az izgalmi faktort kimaxolták és a végén a plot twist akkorát üt, hogy még le sem ment az utolsó képkocka, a néző garantáltan átvált önjelölt oknyomozó újságíróba a Google segítségével és megpróbál még több információt szerezni Robert Durst halálos életéről.10_9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Rejtélyek városkája 1-2. évad - kritika
Következő cikk Stephen Hawking új hangja Liam Neeson lesz?