Bébi úr


the boss baby 3840x2160 baby costume best animation movies 12768Bébi úr (The Boss Baby), rendező: Tom McGrath, eredeti hangok: Alec Baldwin, Lisa Kudrow, Steve Buscemi, Tobey Maguire, Jimmy Kimmel, amerikai családi animációs film, 2017, 97 perc (6)

Így neveld a multigenerációt

bébi úrIgazából hiánypótló alkotásnak lehetünk szemtanúi, ahol rávilágítanak, hogy nem lehet elég korán megmutatni a gyerekünknek, milyen egy nagyvállalat ranglétráján fel és lemászkálni, milyen szuper hasznos előnyei vannak, ha egy multinál dolgozol, akár már pólyás korod óta. Mindezt megfűszerezve a családi idill bűbájos hangulatával.

A Bébi úr első ránézésre nagyon idegesítően hat, ugyanis totál elidegenítő, ha egy nagyfejű mély férfihangon beszélő csecsemő életviteli tanácsokat, mindezt az üzletpolitikára kivetítve. Azonban a trailerből levont előítéletek rögvest megszűnnek, amint elkezdődik a film és máris bevon minket ennek az abszurd világnak a humora. Nagyon mókás popkult utalások vannak klasszikus filmekre, mint például Ace Ventura, Toy Story, Gyűrűk ura és a fiatal bátyó, Tim fantáziavilágának képeit elképesztően látványosan kivitelezték,  mintha Kubo és a varázshurok stop-motion animációját néznénk 2D-s rajztechnikává átalakítva. Épp ezért teljesen felesleges a 3D-s mozira jegyet váltanunk, mert ugyanolyan élvezhető sima 2D-ben is alkotás.

A történet szerint a Bébi úr fentről küldetett le (de nem ő Jézus, még így húsvét közeledtével sem), hogy állítsa meg a gonosz Kisállat vállalatot, ami egy olyan kiskutyát készül piacra dobni, ami elveszi a cukiságfaktort a bébik elől, így soha többé nem akarnak majd az emberek babát maguknak. Eme szent küldetéshez azonban Bébi úrnak bele kell születnie a Földre egy családhoz, méghozzá Timékhez, ahol a szülők mit sem sejthetnek abból, hogy egy értelmes, felnőtt nyelven kommunikáló ufót(?!) nevelnek.
Igazából egy fordított E.T. történetről van szó, ahol nem a felnőtteknek kell elfogadnia a kívülállót és mindenféle előítéletet mellőzve befogadni a szívükbe és a családjukba, hanem a testvéri szeretet kialakulásának rögös útját hivatott tanulságként megmutatni ez a vegyesen gyerekeknek való alkotás.the boss baby 2A fiúk Jégvarázsa ez, ahol két fivér viszontagságait és egymás elleni viaskodását, majd szeretetét ábrázolja eléggé kifordított módon. Pont emiatt a nagyon bújtatott mondanivaló miatt kétséges, hogy a gyerekek is megértik, ami a film egyik megkérdőjelezhető hibája. A gyerekeknek való részek leginkább a vizualitás és a gegek, viszont néha vannak benne igazán ijesztő horrorfilmes elemek, amik kicsit vastagítanak ezen a 6-os karikán. A humor legmókásabb elemei inkább szóban hangzanak el, így a Beatlesre való utalást sem feltételen érthetik a kisebbek.

Mindenesetre egy kellemes hangulatú, a magyar szinkront (is) jól eltaláló mókás kikapcsolódás, kicsiknek és nagyoknak, de sajnos az arany középutat nem sikerült annyira magabiztosan megtalálni, pedig volt már pár jó ellenpélda erre az animációk történelmében,  lehet ezt jobban is csinálni. Az újszerű célzott humorát persze azok fogják a legjobban értékelni, akik egy multinál dolgoznak, hiszen ők tudhatják a legjobban, hogy milyen komolyan el tud durvulni egy céges parti, milyen magas röptű gondolatokat indíthat el egy jól megírt memo az agytekervényekben, és milyen kiváltságnak számít az, ha  valaki kap egy irodát saját bilivel.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Danny Trejo elárulja, ki a legkeményebb fickó a Földön
Következő cikk Megint kultikus magyar és külföldi filmplakátok aukciója