Megint kultikus magyar és külföldi filmplakátok aukciója


SzerelemA Jedi ismét visszatér a BÁV 4. Plakátaukcióján (2017. április 19. 17 óra)!
JediSzinte minden műfajban kultuszfilmeket vonultat fel a BÁV 4. Plakátaukciója. Ezek az eredetileg tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások nem csupán a gyűjtőknek szánt filmművészeti kordokumentumok, de új lakberendezési alternatívát is nyújtanak. A Magyarországon még mindig alacsony áron kapható alkotások, a nemzetközi trendeket látva jó befektetésnek ígérkeznek.
Az április 19-én kalapács alá kerülő 150 plakát olyan hazai és külföldi klasszikusokat vonultat fel, mint A jedi visszatér, Szellemirtók, Vissza a jövőbe vagy a Hegylakó, a magyarok közül a Szerelem első és második vérig, A kenguru, az Ezek a fiatalok, Menekülés a győzelembe vagy a legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai.

Az árverés leginkább várt darabja mindenképpen A Jedi visszatér plakátja lesz, ami az amerikai, tehát a George Lucas által jóváhagyott eredeti változat japán feliratokkal. A Star Wars sorozat egy különleges darabja ez, hiszen a halálcsillag, a csillagközi rombolók, a sztárok vagy éppen egy zöld szörny (!) helyett egy üdvözlésre lendülő fénykard nyitja ki számunkra a galaxist. A múlt évben Helényi Tibor változata 420.000 Ft-ért kelt el, a japán plakát idén 30.000 Ft-ról fog indulni.
hagylakóA sci-fi rajongók további csemegéket is felfedezhetnek az aukciós anyagban. A Csillagok háborúja számos filmet ihletett, ilyen az angol Támadás a Krul bolygó ellen, vagy a francia-magyar koprodukcióban készült legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai. A Moebius látványtervei alapján, a Pannónia Filmstúdióban készült a remekműhöz Orosz István készített egy futurisztikus plakátot.
A Star Wars univerzumon túl olyan kultuszfilmek vonulnak fel az árverésen, mint a Vissza a jövőbe, a Szellemirtók, vagy a digitális filmkészítés atyja: a Tron. Utóbbi aktualitását máig megőrizte, hiszen az eredeti 1982-es filmnek 2010-ben jött ki a folytatása.
Helényi Tibor ismét egy remekbe szabott plakáttal képviselteti magát, amit a Christopher Lambert, Sean Connery által jegyzett Hegylakóhoz készített. Persze a Helényi féle csavar itt sem maradt el, hiszen az igen erőteljesre sikerült plakátot nem a hős, hanem a gonosz uralja…

menekülés a győzelembeTalán az egyik leghíresebb film, ami valaha Magyarországon forgattak a Menekülés a győzelembe. Az MTK-stadion zöld gyepén a II. Világháború alatt a Harmadik Birodalom válogatottja csapott össze a hadifoglyokkal, akiket nem csak hollywoodi sztárok (Sylvester Stallone, Michael Caine), hanem a kor sztárfocistái (Pelé, Bobby Moore) játszottak. Az 1980-ban több tízezer statisztával forgatott film igazi generációs élmény, ennek állított méltó emléket Árendás József alkotása. A 70 éves mester szerint az első vázlat egy labda felé rúgó lábat ábrázolt, de később egy újat készített, a film eredeti címét (Victory) véve alapul. A szögesdrótba tekert győzelem jele mintegy kvintesszenciája a filmnek. Személyes véleménye az volt, hogy a jelenetek, főleg fogolytábor nem volt túl hiteles, a készítők sokat feláldoztak a nézőszámért. Ez azonban végül őket igazolta, hiszen bőven megtérültek a sztárgázsik a mozipénztáraknál.

a kenguruAz idei aukció bővelkedik a zenés kultuszfilmekben. Időrendben a legkorábbi a 60-as évek beat korszakának csúcspontján készült Ezek a fiatalok igazi sztárparádéval ostromolta a mozikat, ráadásul olyan együtteseket nyert meg, mint az Illés, Metro vagy az Omega. A magyar film mellé a legendás angol: Egy nehéz nap éjszakája egy lenyűgöző plakáttal képviselteti magát. A 70-es évek road-movie-jának, A kengurunak a plakátján alig férnek el a zenei közreműködők: Fonográf, Koncz Zsuzsa, LGT, Generál, Omega és még sokan mások szerepelnek a film 13 kísérőzenéjében. Érdemes a plakát mellé újrahallgatni ezeket is. A 80-as évekből olyan megkerülhetetlen külföldi kultuszfilmek szerepelnek az aukción, mint a Házibuli vagy a Flashdance.
A magyar alkotások között is nagyon erős a felhozatal: a Szerelem első és második vérig igazán virtuóz plakátokkal képviselteti magát, de érdemes licitálni a Ballagásra is, amire főleg az Edda zenéje miatt emlékezhetünk.
híd a kwai folyónA háborús filmek között olyan alapművek között mazsolázhatunk, mint a Híd a Kwai folyón vagy A leghosszabb nap. Utóbbi plakátjára éppen hogy rá tudták zsúfolni a benne szereplő 42 világsztárt. Kalapács alá kerül Robert Merle regényéből készült Két nap az élet című francia filmhez készült remekbe szabott plakát is Jean-Paul Belmondóval a középpontban. Ráadásul itt van a legendás grafikus, Felvidéki András 1972-ben készített első filmplakátja is, amit a Murphy háborújához készített. Az akciófilmeket többek között a Nikita és Arnold Schwarzenegger Halálosztója képviseli.
A 70-es, 80-as évek nagy szamurájos-kungfus filmjei a magyar plakátművészet sokféleségében is egy üde színfoltot alkotnak. Az amúgy meglehetősen erőteljes és egzotikus plakátok sorából kilóg Masaki Kobayashi Harakirije, amihez a SO-Ky tervezőpáros (Sós László és Kemény Éva) egy igazán letisztult, drámai plakátot tervezett, amely bármelyik japán filmrajongó falán jól mutatna.Harakiri

Az árverés gyerek-szekciójában Herpai Zoltán Hugó a víziló plakátja igazán méltó a magyar-amerikai rajzfilmhez, amit Kovács Kati és Máté Péter fülbemászó dalai is emlékezetessé tettek.
101 kiskutyaA Walt Disney egyik leghíresebb rajzfilmje a 101 kiskutya sem maradhatott ki az idei felhozatalból. A kifejezetten felnőtteknek készült mesefilm átdolgozás, a Hófehér is helyett kapott. Romhányi József szövegeivel az abszurd humor egyik alapművének számít, nem csupán a film, de maga a plakát is.

A magyar filmek közül ki kell emelnünk Görög Lajos plakátjával a Húsz órát, a vígjátékok közül a Hattyúdalt, Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistot, illetve a trilógia befejező darabját a Hanussent. Utóbbi plakátját, amelyet a grafikus: Kemény György, a rendező: Szabó István, az operatőr: Koltai Lajos, illetve a szereplők: Cserhalmi György és Bánsági Ildikó is dedikáltak, a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány javára árverezzük el. További információk a jótékonysági tételről!

mephistoMiért különleges a magyar plakátművészet? A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített plakáttervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozikba kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett így a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát a plakátművészet. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi ezeket a magyar plakátokat.
A nemzetközi piacon a legdrágábban eladott plakát Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Az utóbbi években komoly művészeti gyűjteményt létrehozó színész egy 1927-es Metropolis poszterét 690.000 dollárt fizetett 2005-ben. A plakát értékét ma már közel 2 millió dollárra becsülik. Magyarországon Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai számítanak a legértékesebbnek.

rocky horrorKIÁLLÍTÁS: 2017. április 8–18. (nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva)

TÁRLATVEZETÉSEK
:
2017. április 11., kedd 17.30

Csábításra született – Eszter Szőnyeg-Szegvári, művészettörténész
2017. április 15., szombat, 11.00

Filmszerész a plakátrengetegben – Kovács Gellért Filmszerész, filmkritikus, újságíró
 
ÁRVERÉS: 2017. április 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3., bejárat az ékszerbolton keresztül
További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS!
Még 1-2 személyes kedvenc:
a halálosztóa sziciliaiak klánjaTámadás a Krull bolygó ellenmozibaChaplin A diktatortronkét nap az életaranyoskámhanussencharly

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Bébi úr
Következő cikk Carrie Fisher tribute és a 40. évfordulós találkozó