A balszerencse áradása 1. évad- kritika


series of unfortunateA Series of Unfortunate Events, készítő: Mark Hudis, szereplők: Neil Patrick Harris, Patrick Warburton, Malina Weissman, Louis Hynes, K. Todd Freeman, amerikai dráma, fekete komédia, csatorna: Netflix, 50 perc, 1 évad, 2017-

Nyomasztó esti mese

series of unfortunate events to hit netflix 462487Vannak könyvek, amik nagyon hálás alapanyagok, amikor megfilmesítésről van szó, mert olyan hangulatot árasztanak magukból és olyan vizuális képet tárnak elénk már a lapokon is, hogy az könyörög a nagyvászonért. Viszont vannak könyvek, amik egyszerűen nem működnek egyetlen filmbe összezsúfolva. Ilyenkor választhat a készítő, vagy filmsorozatban kezd el gondolkodni, vagy megpróbálja a kisképernyőre átültetni az alapanyagot. 2004-ben Jim Carrey főszereplésével olyan nevek közreműködésével próbálták meg vászonra vinni A Series of Unfortunate Events (Itthon A balszerencse áradása) című könyvsorozatot, mint Meryl Streep vagy Jude Law. És ugyan a film kritikai fogadtatása nem volt rossz, a megnyirbált történet és a szokatlan hangulat nem nyerte el kellően sem a könyvrajongók, sem pedig a moziközönség szívét. Röpke tizenhárom évvel később viszont gondoltak egyet Netflixék és nekiveselkedtek a Baudelaire testvérek nyomasztó, de roppant izgalmas és szórakoztató történetének, immár sorozatként.

A fiatal Baudelaire testvérek, Klaus, Violet és Sunny elveszítik szüleiket az otthonukat sújtó rejtélyes tűzesetben, ezután pedig a számukra ismeretlen Olaf grófhoz kerülnek gyámságba, akinek nem titkolt szándéka megszerezni a Baudelaire család vagyonát. A Baudelaire testvérek azonban jóval talpraesettebbek, mint az átlag gyerekek és mindent megtesznek azért, hogy kikerüljenek számító gyámjuk markából, aki gyilkolni sem rest, ha a pénzről van szó. Így pedig kezdetét veszi Olaf gróf és Baudelaire-ék macska-egér játéka, ami ahogy már a nyitó képsorokban is elhangzik, se nem túl kellemes, se nem túl vidám. Már ami Baudelaire-éket illeti. Mert nekünk nézőknek, olyan hangulatos élményt nyújt a testvérek kalandja, amit nagyon kevés film, vagy sorozat eddig.

balszerencse aradasaA történet tele van izgalommal, rejtéllyel, mindez egy sorozathoz képest kiemelkedő szereplőgárdával. Az évad végére csodálkozni fogunk, ha találunk olyan mellékszereplőt, akit látván nem vakarjuk tűnődve a fejünket, hogy hol is láttuk már az adott színészt.  A teljesség igénye nélkül: Neil Patrick Harris legalább annyira brillírozik Olaf gróf szerepében, mint annak idején Jim Carrey tette azt, Patrick Warburtont élmény hallgatni, ahogy a könyvek fiktív írójaként, Lemony Snicketként, narrálja a történéseket, de itt van Will Arnett, Cobie Smulders és még sorolhatnám, de nem szeretném ellőni az összes szereplőt, ugyanis tényleg nagyon kellemes meglepetéseket okoz az, amikor váratlanul belebotlunk egy-egy ismerős arcba. A Baudelaire testvéreket alakító színészek neve ugyan kevésbé ismert, de annál ígéretesebbek az itt nyújtott teljesítményük alapján, már ami a két idősebb testvért illeti. Malina Weissman alakítja Violetet, Louis Hynes Klaust, a csöpp Presley Smith pedig Sunnyt, bár nála a kora révén még aligha beszélhetünk színészetről. K. Todd Freemant szintén érdemes kiemelni, mert ugyan őt is csak néhány film mellékszereplőjeként láthattuk eddig, Mr. Poe szerepében nagyon ügyesen megtalálja a helyét az illusztris szereplőgárdában.

balszerencse aradasa 1A látványvilág kellően nyomasztó, de egyben meseszerű is. Talán a Halottnak a csók (Pushing Daisies) az egyetlen olyan sorozat, ami kicsit eszembe juttatja A balszerencse áradásának hangulatát, de ott inkább az eltúlzottan vidám színvilág volt azt, ami a történet morbid fennhangját kiemelte, itt a sötét látványvilágból tűnik ki az az optimizmus és kitartás, amit a három Baudelaire gyermek áraszt magából. Mert végtére is erről szól a sorozat, három testvérről, akik akkor is összetartanak, amikor érezhetően a világ összes balszerencséje, mi több tragédiája rájuk szakad, teszik mindezt hatalmas szívvel, talpraesetten, izgalmasan és szórakoztatóan.

Egy könyv egyébként kétszer ötven percben van feldolgozva, szóval kellő részletességgel láthatjuk a képernyőn is a sztorit. A januárban debütált első évad nyolc részből áll, ez a könyvsorozat első négy kötetét foglalja magába. A folytatás miatt nem kell aggódnunk, a második évad valamikor a jövő év elején érkezik a Netflixre, majd nagy valószínűséggel rá még egy évre megkapjuk a Baudelaire testvérek történetének lezárását is a harmadik évaddal. A lezárásra pedig nagyon is szükség lesz, mert az első évadban feldobott kérdések csak egy része válaszolódik meg a nyolcadik epizód végére. Ez persze ne rémítsen meg senkit, pont annyi választ és elvarratlan szálat kapunk, amennyi kellően kielégíti a kíváncsiságunkat. Arra, hogy a beharangozott boldogtalan befejezést tényleg megkapjuk-e a sorozat végén, vagy csak ügyesen és meggyőzően megvezetnek minket, még várnunk kell, de addig is kár lenne nem belevágni ebbe a tényleg páratlan történetbe.

10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Marvel Maraton Budapesten - 500 forintos jegyár és garázsvásár várja a szuperhős rajongókat
Következő cikk Kingsman: The Golden Circel előzetes