A balszerencse áradása 1. évad- kritika


A Series of Unfortunate Events, készítő: Mark Hudis, szereplők: Neil Patrick Harris, Patrick Warburton, Malina Weissman, Louis Hynes, K. Todd Freeman, amerikai dráma, fekete komédia, csatorna: Netflix, 50 perc, 1 évad, 2017-

Nyomasztó esti mese

Vannak könyvek, amik nagyon hálás alapanyagok, amikor megfilmesítésről van szó, mert olyan hangulatot árasztanak magukból és olyan vizuális képet tárnak elénk már a lapokon is, hogy az könyörög a nagyvászonért. Viszont vannak könyvek, amik egyszerűen nem működnek egyetlen filmbe összezsúfolva. Ilyenkor választhat a készítő, vagy filmsorozatban kezd el gondolkodni, vagy megpróbálja a kisképernyőre átültetni az alapanyagot. 2004-ben Jim Carrey főszereplésével olyan nevek közreműködésével próbálták meg vászonra vinni A Series of Unfortunate Events (Itthon A balszerencse áradása) című könyvsorozatot, mint Meryl Streep vagy Jude Law. És ugyan a film kritikai fogadtatása nem volt rossz, a megnyirbált történet és a szokatlan hangulat nem nyerte el kellően sem a könyvrajongók, sem pedig a moziközönség szívét. Röpke tizenhárom évvel később viszont gondoltak egyet Netflixék és nekiveselkedtek a Baudelaire testvérek nyomasztó, de roppant izgalmas és szórakoztató történetének, immár sorozatként.

A fiatal Baudelaire testvérek, Klaus, Violet és Sunny elveszítik szüleiket az otthonukat sújtó rejtélyes tűzesetben, ezután pedig a számukra ismeretlen Olaf grófhoz kerülnek gyámságba, akinek nem titkolt szándéka megszerezni a Baudelaire család vagyonát. A Baudelaire testvérek azonban jóval talpraesettebbek, mint az átlag gyerekek és mindent megtesznek azért, hogy kikerüljenek számító gyámjuk markából, aki gyilkolni sem rest, ha a pénzről van szó. Így pedig kezdetét veszi Olaf gróf és Baudelaire-ék macska-egér játéka, ami ahogy már a nyitó képsorokban is elhangzik, se nem túl kellemes, se nem túl vidám. Már ami Baudelaire-éket illeti. Mert nekünk nézőknek, olyan hangulatos élményt nyújt a testvérek kalandja, amit nagyon kevés film, vagy sorozat eddig.

A történet tele van izgalommal, rejtéllyel, mindez egy sorozathoz képest kiemelkedő szereplőgárdával. Az évad végére csodálkozni fogunk, ha találunk olyan mellékszereplőt, akit látván nem vakarjuk tűnődve a fejünket, hogy hol is láttuk már az adott színészt.  A teljesség igénye nélkül: Neil Patrick Harris legalább annyira brillírozik Olaf gróf szerepében, mint annak idején Jim Carrey tette azt, Patrick Warburtont élmény hallgatni, ahogy a könyvek fiktív írójaként, Lemony Snicketként, narrálja a történéseket, de itt van Will Arnett, Cobie Smulders és még sorolhatnám, de nem szeretném ellőni az összes szereplőt, ugyanis tényleg nagyon kellemes meglepetéseket okoz az, amikor váratlanul belebotlunk egy-egy ismerős arcba. A Baudelaire testvéreket alakító színészek neve ugyan kevésbé ismert, de annál ígéretesebbek az itt nyújtott teljesítményük alapján, már ami a két idősebb testvért illeti. Malina Weissman alakítja Violetet, Louis Hynes Klaust, a csöpp Presley Smith pedig Sunnyt, bár nála a kora révén még aligha beszélhetünk színészetről. K. Todd Freemant szintén érdemes kiemelni, mert ugyan őt is csak néhány film mellékszereplőjeként láthattuk eddig, Mr. Poe szerepében nagyon ügyesen megtalálja a helyét az illusztris szereplőgárdában.

A látványvilág kellően nyomasztó, de egyben meseszerű is. Talán a Halottnak a csók (Pushing Daisies) az egyetlen olyan sorozat, ami kicsit eszembe juttatja A balszerencse áradásának hangulatát, de ott inkább az eltúlzottan vidám színvilág volt azt, ami a történet morbid fennhangját kiemelte, itt a sötét látványvilágból tűnik ki az az optimizmus és kitartás, amit a három Baudelaire gyermek áraszt magából. Mert végtére is erről szól a sorozat, három testvérről, akik akkor is összetartanak, amikor érezhetően a világ összes balszerencséje, mi több tragédiája rájuk szakad, teszik mindezt hatalmas szívvel, talpraesetten, izgalmasan és szórakoztatóan.

Egy könyv egyébként kétszer ötven percben van feldolgozva, szóval kellő részletességgel láthatjuk a képernyőn is a sztorit. A januárban debütált első évad nyolc részből áll, ez a könyvsorozat első négy kötetét foglalja magába. A folytatás miatt nem kell aggódnunk, a második évad valamikor a jövő év elején érkezik a Netflixre, majd nagy valószínűséggel rá még egy évre megkapjuk a Baudelaire testvérek történetének lezárását is a harmadik évaddal. A lezárásra pedig nagyon is szükség lesz, mert az első évadban feldobott kérdések csak egy része válaszolódik meg a nyolcadik epizód végére. Ez persze ne rémítsen meg senkit, pont annyi választ és elvarratlan szálat kapunk, amennyi kellően kielégíti a kíváncsiságunkat. Arra, hogy a beharangozott boldogtalan befejezést tényleg megkapjuk-e a sorozat végén, vagy csak ügyesen és meggyőzően megvezetnek minket, még várnunk kell, de addig is kár lenne nem belevágni ebbe a tényleg páratlan történetbe.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Harry Potter filmek első és utolsó jelenete
Következő cikk Kingsman: The Golden Circel előzetes