A Marvel Moziverzum kisfilmjei – 1. fázis


MCUP1shortAmikor e sorok születnek a Marvel Moziverzum 16 filmből és 11 évadnyi sorozatból áll, de utóbbi 9-cel nőhet a következő szezonban. 2010-től azonban az univerzum kitermelt magából több, mint 90(!) rövidfilmet is, így most ezeket vesszük egy csokorba – fázisonként. Első körben belevetjük magunkat a Stark Expóba, megtudjuk hogy ki Tony egyik takarítója és mi van akkor, ha egy idegen fegyver piti tolvajokhoz kerül…

Mielőtt azonban elkezdenénk videózni, azért megjegyzem, hogy a többi képregényfilmes univerzum is használt ilyen megoldásokat (pl. az X-Men alternatív történelmi aktái, vagy a Budai Várnak kinéző Gotham City Operaház), de filmjeik számával arányosan, ezekből is kevesebb van. Noha Deadpoollal a Fox próbált kapaszkodni, ez nem jött igazán össze, hiszen a Marvel Moziverzum (továbbiakban MCU) kapcsán folyamatosan jönnek az apróságok…

Nagyjából kiadási időrendben, de logikával fogunk haladni.

Hulk öngyilkossági kísérlete és Bruce brazil mindennapjai – A hihetetlen Hulk
Pont egy kivétellel kell kezdeni az összeállítást, hisz ez volt legkorábban. A lenti két és félperc egy kimaradt jelenet a 2008-as filmből, amit közvetlenül az eredetet bemutató nyitómontázs után képzeltek el az alkotók. Cikkbe kerülésének pikantériája két érdekesség: egyrészt erre (vagy ehhez nagyon hasonlóra) utal a Bosszúállókban már Mark Ruffalóként Dr. Banner, másrészt a végén feltörő jégréteg bizony egy későbbi ismerős sziluettjét rejti magában, jól láthatóan egy csillagos pajzzsal a kezében…

Idevág, hogy ezen kívül még 43 perccel rövidítették meg az alkotást. Hasonló a helyzet, mint a 2003-as Daredevilnél, hisz nem akciókról lévén szó ténylegesen befejezett, történetmélyítő elemektől, sőt egy egész komoly sztoriszáltól is megszabadultak. Noha rendezői változat nem készült, a Blu-Ray kiadásra mindent felpakoltak, amikből a film elejét tökéletesen kiegészítő, érdemi párbeszédet nem tartalmazó brazíliai jeleneteket érdemes külön is meglesni, mert már-már egy különálló előzmény rövidfilmnek is elmegy (pláne így összeillesztve).

(Azért ha valaki tud ebből jobb minőségű forrást adni,  jár egy virtuális pacsi!)

A Burger King család – Vasember, A hihetetlen Hulk, stb.
A Burger King anno igen hangosan reklámozta a Marvellel való együttműködésük kezdetét (2004), és amikor csak lehetett, kreatívan próbálták ezt tálalni. A gyorsétterem reklámjaiban az amerikai tévénézők 2007 és 2009 között egy átlagos család hétköznapjaiba kaphattak betekintést, melynek négy jelenete is Marvel kötődésű. Az MCU-t a két 2008-as mozi képviselte, ráadásul a Vasemberhez készült akár simán játszódhatna a film után is.

Helyhiány miatt az idővonalon nem elhelyezhető, vagy filmes/sorozatos karaktert direktben nem felvonultató dolgok csak hivatkozva lesznek, így a család találkozása is Hulkkal. És bár nem MCU, a teljesség kedvéért álljon itt a másik kettő is abból a korból, mikor még nem univerzumokban, csak trilógiában gondolkoztak a stúdiók: Fantaszikus 4-es és Pókember reklám 2007-ből.

A Stark Expo felhozatala – Vasember 2
A 2010-es Stark Expo kapcsán a Marvel egy nem kevesebb, mint kilenc videóból álló csomaggal készült. Elsőre nézzük meg a kisebb horderejűeket: a ’74-es Expo logóit (az egyik kivetítőn pörögnek ezek a háttérben a filmben is), valamint a ’74-es és a 2010-es esemény TV reklámját. A ’74-esből talán kapunk valamikor egy hosszabb változatot is, kombinálva ezt és John Slattery többi felvételét. A spot apró érdekessége, hogy már ott is kirajzolódik a Tonyt megmentő „új anyag”, és a Vasember páncél formavilága együttesen. Az pedig az ifjabb Starkról mond el sokat, hogy ő nem adta magát saját Expója reklámjába…

És akkor most jön az igazi feketeleves, avagy négy termék, ami képviselteti magát 2010-ben. Az első a Stark Industries telefonja hologram kijelzővel, a második az AccuTech műkarja végtaghiányosoknak, a harmadik a CordCo. hanghullámokkal tüzet oltó kesztyűje, a negyedik pedig a Stark japán leányvállalatának okosszemüvege. A CordCo videóban elhangzik, hogy a technikát Tony páncéljának tanulmányozása után a Starkkal és az AccuTech-kel közösen fejlesztették ki. Mindjárt egy prezentáció felvételét láthatjuk, melynek házigazdája csak reméli, hogy a nézők között senki nincs a Hammer vállalttól (őt játszotta ugye Sam Rockwell). A japán szemüveg pedig 2020-ra ígéri a sorozatgyártást, és kissé bár érthetetlen, ahogy kezeinkkel is nyomhatunk gombokat, de a Google Glass mindenkinek az eszébe juthat. Szóval… 2020?

A film eleji Expo megnyitó kapcsán az Audi hirdetett meg egy innovációs versenyt. A felhívás illeszkedik ugyan az MCU-ba is, de a valóságban indították el a kihívást.

A sort a családdal eddigre szakító Burger King zárja, reklámjukban előadják, hogy ők is kiállítók az Expón. Hiába passzol szegről-végről a sztoriba, ez inkább paródia, pláne mikor kabalájuk Vasember páncélos változata is megjelenik…

Pepper sisakcsókja – Vasember 2, alternatív kezdés
Mind a film első trailere, mind az AC/DC videoklipje tartalmazta azt a népszerű, de a filmből aztán meglepetésre hiányzó snittet, ahol az Expo megnyitó előtt Pepper megcsókolja Tony sisakját, majd kidobva a gépből, utána küldi főnökét. A jelenet cold openként szolgált volna, végül azonban a Rourke figuráját bemutató montázsra cserélték, ami karakterépítésileg és vágásilag ugyan jó, de messze nem annyira menő, mint az iszákos pánikrohamban lévő Tony. Az enyhén Ayrton Senna ihlette pillanat ötletét a trilógiazáróra továbbvitték, de itt csak a promózott részlet effektjeit fejezték be.

Mi történt Tony garázsában Monaco alatt? – Vasember 2, Dr Pepper reklám(ok)
Tonynak bizony van takarítószemélyzete is (egy nem akármilyen cameóval) akik, miközben ő a Monacói Historic autóversenyen volt, nekiálltak kitisztítani a garázst is. A bőröndből előhúzható páncél már az ötödik volt a sorban, de a korábbi négy sepregetése közben váratlanul bekapcsol JARVIS. Gonosz, de rávalló tréfa volt ez Tonytól…

A történetbe már nem beilleszthetően térnek vissza ketten a Thor kapcsán készült, hasonlóan szellemes szpotban is, azonban a Bosszúállókban is meglévő szponzor harmadik hirdetésében már „csak” Stan Lee maradt a színen. Ez utóbbi az MCU helyett a „mi valóságunkban” játszódik, azonban az öreg miatt kihagyhatatlan egy ilyen válogatásból.

Okosodó telefonok – Vasember LG reklámok
Az első két Vasember pont egy időben érkezett az okostelefonok kirobbanásával, az LG pedig meglátta a lehetőséget a milliárdos zseni techújításai és saját – a filmekben is fel-felbukkanó – termékei párhuzamában. Az első részhez kijött talán az MCU első 4. falát tartalmazza, a második részé viszont az első, az idővonalon konkrétan elhelyezhető reklám az univerzumban. Kezdetnek nem rossz, de mindkét műfaj hozott még jobbat.

WHIH Newsfront, nulladik rész – Vasember 2
Az Első Fázis díszdobos kiadására kerültek még exkluzív extrák, a Vasember 2-höz pedig járt egy híradórészlet is… Vajon már itt elkezdték tervezgetni a később visszatérő formulát?

Coulson úton-útfélen… – A Tanácsadó / Útban Thor pörölyéért: az összekötő kisfilmek
A sok apró expóvideó után a Marvel elkezdett nagyobban gondolkozni. Mivel a Vasember 2, a Hihetetlen Hulk (kivéve nyitójeleneteiket), a Thor és a Kapitány kiolvasztása ugyanazon a héten történt („Fury Nagy Hete”), így adva volt a lehetőség némi kiegészítésre. A Hulk stáblistás jelenetében Tony felkeresi Ross ezredest, abban a szerepkörben, amit a Vasember 2 végén kap. Az még a Hulk közepén játszódik, az egyetemi balhé látható a háttérben. Addigra Coulson már Új-Mexikóba utazott egy másik incidens kapcsán, s mint azt megtudjuk a stáblista után, ez Thor érkezése miatt történt. Itt ismerjük meg Sitwell ügynököt is.

Na, ez alapján kell valahova elhelyezni az első rövidfilmet, mely megmagyarázza (mi több, picit mutat is belőle) Tony rejtélyes tárgyalásának mibenlétét Ross-szal. Mint látható, Coulson és Sitwell (aki gondosan Dr Peppert szürcsöl) beszélgetései a Thor helyszínén történnek.

Marvel One Shot The Consultant
Katt ide, ha érdekel a videó feliratosan (a YouTube ezt már visszadobta…)

A második ilyen kis szösszenet az univerzumhoz keveset ad hozzá, de legalább akciójelenetet láthatunk és időben is könnyű elhelyezni. A két rövidfilm 80%-ába ez került, ezért maradt a másik simán beszélgetős. Itt Malibuból Új-Mexikóba tartva Coulson éjjel tankolásra adja fejét egy helyi Roxxon kúton „lízingelt” Acurájával (jópofa rejtett szponzorációs geg), ahol egy rablás tör ki. Jelenleg ez az egyetlen, nem reklámfilm az MCU-n belül, ahol sehogy sem szerepel képregényből vett karakter, hiszen Coulsont a Vasemberben láthattuk először.

Marvel One Shot Thor Hammer
A videó – szintén feliratosan – itt érhető el.

Összeállás a láthatáron – Thor, Amerika Kapitány: alternatív/bővített befejezések
2011-ben miközben Thor és Rodgers kapitány első kalandjait játszották a vásznak, ők már forogtak a Bosszúállók kamerái előtt, a net pedig majd’ felrobbant a türelmetlenségben. Pláne azok után, hogy egyik film rendes befejezése sem tartogatott konkrét átkötést a stáblista előtt a nagy eseményre. Pedig a szándék az megvolt!

A két alkotás extrái között ugyanis megtalálhatóak az „átkötés pozitív” variánsok is, a Thornál Selvig utal a SHIELD-del való munkára (mindjárt jobban működik a stáblista utáni!), míg a modern világtól megrémült Steve és Fury beszélgetése is hosszabb, amiben a Kapitány megtudja a világháború kimenetelét. Dr. Selvig amúgy eredetileg utalt volna Hank Pymre is, mint ex-kollégára, a SHIELD felbukkanásakor neki írt volna, ha nem viszik el a laptopját. A két jelenet tényleg jobb folytonosságot ad, de ezt még fokozzuk mindjárt…

Coulson, az idegenvezető – AMC Mozimaraton
Az AMC mozihálózat nem aprózta el a Bosszúállók premierjét. Sőt, világpremierjét! Műsorra tűzte premier előtt, azzal a feltétellel, ha előtte végigülöd az MCU másik öt filmjét és a fenti két Coulson rövidet. Fél napra beköltözni a moziba annyira nem is nagy cucc Shia LaBeouf pár évvel ezelőtti akciójához képest (mondjuk az AMC ezt a Végtelen háború előtt megismételte 30+ órányi anyaggal…), de a türelem legalább új képsorokat termelt a nézőknek, akiket minden film előtt Coulson köszöntött ilyen kis egy-egy perces felkonfokkal. Persze szerepben maradva, minimális összefüggő történetet adva magának az eventnek.

Lentebb tehát ez a hat snitt látható, sorrendben a Vasember, a Hihetetlen Hulk, a Vasember 2, a Thor, az Amerika Kapitány – Az első bosszúálló és a Bosszúállók előttről. A nagyérdemű ezeket az Első Fázis díszdobozos kiadásában kapta meg extraként, de hála a kínaiaknak, a WHIH részlet után ezeket is megtekinthetjük, mi mezeiek is.

A YouTube zenefelismerő algoritmusa miatt Thort csak a kattintás után konferálhatja Coulson.

Szép új világunk, avagy Steve és a modern élet – Bosszúállók előzmény
Ha már Coulson előtt az összekötésekről volt szó, akkor érdemes kitérnünk az első Kapitány stáblista utáni jelenetére, a boxolósra, amiről később kiderült, hogy valójában már a Bosszúállókhoz tartozik. Ahogy a boxzsák pofozása előtti kimaradt jelenetsor is, holott ez karakterépítésileg igencsak fontos. Steve először kutakodik a világháború dokumentumaiban (az acrhivok később a Tél katonája múzeumos jelenetében köszönnek vissza), fél felkeresni Peggy-t (további két évig…), elsétál egy Acura reklám előtt (erre visszatérünk), továbbá találkozik a New York-i szuperhősök kérdésében szkeptikus öreggel és azzal a pincérnővel, akit a kész filmben is látunk ugyan, de gőzünk sincs, hogy kicsoda pontosan…

A fenti jelenetsor megtekintése után álljon itt a szintén megvagdalt pincérnős szál komplett verziója is, ami így mindjárt sokkal jobban érthető: a filmben ugyebár ő (és Stan Lee) csak a végén nyilatkoznak a híreknek. Apró érdekesség még, hogy a rendőrt alakító színész később a Carter ügynök sorozatban Peggy szerelmi szálát testesítette meg. Lehet kapunk erre is majd valamiféle családi magyarázatot, ahogy a Marvel ezt nemrég már megtette mással

Akkurátus Acurák – Thor, Bosszúállók: Accura reklámok
Nem tudom, hogy a Marvel az autómárkákkal vajon ábécé sorrendben köti-e a szerződéseket, de az Audi mellett a másik hosszútávú partnerük az Acura volt. A Honda leányvállalatával a Thor (és kapcsolódó rövidje) során találkozhattunk először, a SHIELD pedig évekig használta a járgányokat. Az első fázishoz kiadott mindkét reklámjuk egy-egy jelenet kiegészítése volt. A Thornál az „Ez Stark új fegyvere? – Nem tudom, Stark nekem soha nem mond semmit!” poén utáni pillanatban vagyunk a SHIELD egyik autójának belsejében. A reklámozott típus a filmben is ott áll, ám gyorsan lekeverik a dolgot, de itt láthatjuk, hogy pont az az egy nem robbant föl, miközben az összes többi (amúgy szintén Acura) igen. Aha. Jó. Fogadjuk el.

A Bosszúállók kapcsán egy sokkal kevésbé kilógó, tényleg simán a filmbe illeszthető spotot kaptunk, ami a New York-i csata egy nem látott részletébe ad betekintést egy átlagos pár szemszögéből. Kissé olyan ez, mint a Batman Superman ellen nyitánya Metropolisban és később a Polgárháború kapcsán az Audi is készített egy hasonlót. Hogy az Acurát mennyire ihlette meg a Kapitány egy másik kimaradt, családmentős jelenete (ahol egy ideig élt a teória, miszerint a kissrác Peter Parker, aki a Stark Expón is részt vett), nem tudom, de érdemes összevetni a reklámmal, vannak koncepciós összecsengések.

Maria Hill kihallgatása – Bosszúállók, alternatív keretes szerkezet
Az eredeti tervek szerint a Bosszúállók egy nagy flashback lett volna, amit kihallgatása során Hill ügynök emlékeiben látunk. A film így egy keretes szerkezetet kapott volna és sanszosan Fury végső jelentése is a vágóasztalra kerül (vagy szimplán csak nem voltak más felvételeik a jelenet kiadásához), azonban ez a sötétebb kezdés mindenképp hatásos lett volna. Talán túl hatásos is és ezért maradt ki. Érdekes amúgy, hogy a tanácstagokat itt teljes pompájukban látjuk és nincs köztük a Powers Boothe által játszott, a SHIELD ügynökeiben később fontos szerepet kapott Gideon Mallick, csupán a Tél katonájában látott Hawley, akinek arcát a Fekete Özvegy is felveszi. Vajon már itt előkészítették a HYDRA szálat?

És még mielőtt elhagynánk a Bosszúállókat, a cikk tematikájától függetlenül ide emlékül beszúrom az eredeti megjelenés óta elhunyt Harry Dean Stanton cameójának kihagyott részét. Ennek is lett volna értelme a filmben maradnia, elvégre Bruce tőle kapja a motort.

JK Simmons és az MCU – Bosszúállók, Farmers Insurance reklám
A Bosszúállók blokk végére hagytam a csattanót. A fenti szabályaimat erősítő kivételként ez azért megérdemli a beágyazást. Bár JK Simmons itt nem a kb. felső tagozatot kezdő Parkertől kér képeket, ám poénnak remek ez a félperc. De hogy miért azt reklámozza, amit?

Ismerősen cseng, ha megélhetőségi bűnözők kezébe kerül egy idegen fegyver? – A 47-es
A harmadik One-Shot (ezt a nevet amúgy képregény kiadásoktól vették) a Bosszúállók csatájának közvetlen hatásával foglalkozik, ahol a Lizzy Caplan által játszott csaj és párja Bonnie és Clyde szerű párost alkotva folyamatosan rabolja a bankokat – egy chitauri puska segítségével. Nem a Hazatérés használta tehát először ezt alapnak. A 47-es (nem a villamos) volt az első komolyabb OS, immáron stáblistás jelenettel (itt még csak snittel).

Marvel One Shot Item 47
Ez is kattintós, feliratos. Itt találjátok.

A SHIELD-szál miatt simán szolgálhatott volna ez backdoor pilotként is, de később csak Blake ügynökkel találkoztunk az itt bemutatott trióból. Meg eleve egy évvel a SHIELD ügynökei premiere előtt jött ki a Bosszúállók DVD-jén. De ha már a sorozat!

Az Árhullám (Rising Tide) és Skye vírusvideói – Első Fázis és A SHIELD ügynökei pilot
A berendelés után nem sokkal indult egy hackercsoport által üzemeltetett weboldal, ahová folyamatosan töltöttek föl biztonsági kamerás és telefonos felvételeket az aktivisták, miután kitudódott a SHIELD léte. Az egyik, Skye nicknevű hacker öt, pármásodperces, néma vírusvideót osztott meg, melyből az első három Vasember első repülését, a harlemi csatát és a Stark Expo ostromát mutatja meg más szemszögből, míg az utolsó kettő egy rejtélyes SHIELD tevékenységbe avat be minket, amit se filmben, se sorozatban nem láttunk. Ám mire megtudtuk volna, pontosan mit is ábrázolnak, az oldalt lelőtték, helyén pedig fekete háttérrel ez szerepelt: „Visszatérünk, mikor a SHIELD legkevésbé várná!” (Lásd a cikk bélyegképén az üzenetet.)

A SHIELD ügynökei pilotjára időzítették az újraéledést és Skye további videókat – immár hangalámondással – osztott meg (párat a fentiekből is látunk az epizódban, a többit sajnos extraként sem adták ki azóta), melyek legfrissebbjéből indul ki maga a cselekmény. Az első részt a fentiek tudtában érdemes meg/újranézni. Az Árhullám még egyszer tűnt föl később, azonban egyik ex-tagjuk szerepel a Netflix Megtorlójában.

Carter… Peggy Carter! – Carter ügynök One-Shot
Amit az előbb hiányoltam, azt itt megkaptuk: egy backdoor pilotot. Noha ez a sorozat után játszódik, a stáblista zenét később megtartották főcímnek. Ugyan fizikailag ez már a Második Fázisban jelent meg (a Vasember 3 korongjain), nem volt okom odasorolni, hisz maga a rövid is úgy indul, ahogy a harctól nem megriadó erős női karakter aggódik a világháborúban épp önmagát, repülővel feláldozó jóképű, izmos Steve katona életéjért, akit Chris játszik.

Marvel One Shot Agent Carter

Szóval a Wonder Captain közös jelenete után egy évvel járunk, ahol Peggy titokban lerendez egy küldetést. Akiknek bejött ez a negyedóra, szívből ajánlom a későbbi 18 részes kalandot is, a hangulat és a korábrázolás ott is hasonló. A kisfilm (amiben Shane Black is cameózik) valódi érdekessége az MCU egyik legjobb, és méltatlanul elfeledett stáblistás jelenete!

A többi One-Shothoz hasonlóan Cartertől is csak egy kattintás választ el. A feliratokért a Feliratok.info stábjának jár a jogos köszönet.

Az Első Fázis kapcsán tehát ennyi kiegészítést sikerült összeszedni. Itt még csak a filmekhez készültek (nyilván). Persze memóriám csalhat, ha emlékeztek még ilyenre, akkor szívesen frissítjük az összeállítást. Ez a későbbi posztokra is érvényes, a harmadik eleve elég élő lesz.

Legközelebb – immár összességében hosszabb anyagokkal – a Vasember 3 kínai jelenetei után meglátogatjuk Ben Kingsleyt a börtönben (ahol egy különleges vendég is raboskodik és arra is fény derül, Paul Rudd-dot miért csukták le), megtudjuk mi lett az első két Vasember szőke riporternőjével, kapunk galaxis útikalauzt, kémkedünk és vizsgázunk a SHIELD-ben, majd benéztünk Stan Lee kurzusára és megtudjuk azt is: kinek drukkol a Polgárháborúban?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dwayne Johnson freskót fest és az űrbe megy
Következő cikk James Bond 2019-ben visszatér, Daniel Craiggel vagy nélküle