A setét torony – Toronymagasról a setét mélybe


A setét torony (The Dark tower), rendező: Nikolaj Arcel, Szereplők: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, amerikai akció-fantasy, 95 perc, 2017. (16)

Nincs is rosszabb annál, amikor ott van a potenciál egy filmben, de az alkotók nem képesek mihez kezdeni vele. A setét torony lehetett volna a Harry Potterhez, vagy A Gyűrűk Urához hasonló sikersorozat, ehhez képest egy unalmas, tucat fantasyvé degradálták Stephen King regényfolyamát.

Stephen Kinget talán senkinek sem kell bemutatni, a horror nagymestere ott van napjaink legismertebb írói között. Könyvei számtalan feldolgozást megéltek már, akadt köztük mestermű, és egyenesen borzalmas adaptáció is. King munkásságának egyik központi pillére, a Setét torony széria, ami eddig, 1982-től kezdve összesen nyolc könyvet foglal magába. A horror, fantasy és western (!!) elemeket vegyítő sorozat igazán emlékezetes filmszériává válhatott volna, de valaki a Sony-nál úgy döntött, inkább csinálnak belőle egy újabb sablonos, semmitmondó fantasztikus filmet, ha még nem lenne velük tele a garázs.

setettorony

A sztori szerint, itt van nekünk Jake (Tom Taylor), a fiatal, apját gyászoló fiú, akinek furcsa álmai vannak egy toronyról, az Idris Elba által alakított harcosról, Rolandról, és egy fekete ruhás férfiról, aki esküdni mernék, hogy ugyanúgy néz ki, mint Matthew McConaughey, csak épp, ő színészkedni szokott ripacskodás helyett. Na de erről később. Szóval, Jake álmodik, eközben a világot hatalmas, megmagyarázhatatlan eredetű földrengések érik, amiknek a fiú szerint köze lehet a látomásaiban megjelenő toronyhoz. Innen persze már ti is kitalálhatjátok a történetet, a srác elindul megkeresni a hős pisztolyforgatót, hogy együtt akadályozzák meg a világokat összekötő épület ledöntését, és még a szűnni nem akaró homlokizzadással megátkozott fekete ruhás férfit is legyűrjék útközben (lehet, nem lenne ennyire zabos az univerzumra szegény fazon, ha valaki szólt volna neki, hogy egy sivatagi bázison, nem szerencsés fél-elegáns metál rajongónak öltözni).

setettorony2

A történet sajnos pont ennyi, mint amit feljebb leírtam, igaz, megpedzegetnek olyan témákat, amik kifejtése további (vagy egyáltalán bármennyi) mélységet adhatna a filmhez, ráadásul A setét torony világa a filmben is tele van izgalmas, de parlagon hagyott motívumokkal és karakterekkel. Van ezek helyett egydimenziós pisztolyhős Idris Elba, és McConaughey, aki bármennyire is jó színész, úgy tűnik elszalad vele a ló, ha nincs mellette egy tapasztalt rendező, aki segítene csiszolni a játékán. Bár nem kizárt az sem, hogy csak abszolút hidegen hagyta őt ennek az egész filmnek a forgatása. Egyébként, a fekete ruhás férfi gonoszsága, és úgy általában az egész lénye kimerül abban, hogy csúnya dolgokat mond embereknek, amiktől azok eszeveszett módjára megölnek valakit, vagy spontán elfelejtenek lélegezni. Ja, és szeretné uralma alá hajtani a(z összes) világot, de hát melyik „Zs” kategóriás gonosz nem. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehet ennyire slendrián szkriptet írni egy olyan minőségi alapanyagból, mint King könyvei. Értem én, hogy le kellett rövidíteni a nyolc regényt, de azt, amit itt forgatókönyvnek neveznek, egy óvodás is feltudja firkantani egy papír fecnire.

setettorony3

Azt már most látni, hogy a hatalmas buktát, amit A setét torony el fog könyvelni, szegény Nikolaj Arcel rendezőre fogják majd, mivel már jóval a film megjelenése előtt cikkeztek róla, hogy egy tapasztaltabb direktor felügyeletével újra akarták vágatni a filmet, de a költségvetés miatt erre nem került sor, helyette két új producerrel, Ron Howard és Akiva Goldsman bevonásával próbálták helyrerázni a filmet. Sőt 6 millió dollár értékben a rossz tesztvetítések miatt utóforgatásokat is elrendelt a stúdió, hogy a két fő karakter közötti ellentéteket jobban kidomborítsák. A tornyuk összedőlését fenyegető komolyabb hézagok foltozgatásait végül a vehemens reklámkampánnyal fejelték meg, majd elérték, hogy egészen a premier napjáig egy csepp információ se szivároghasson ki arról, mennyire félrement ez a blockbuster. Így tulajdonképpen a fekete ruhás férfi legfőbb csatlósa maga a stúdió lett és csak elérte általa, hogy összedőljön az a fránya égig érő építmény.

Hogy valami jót is írjak, a King rajongók néha elmosolyodhatnak majd a film alatt, mert tényleg teletűzdelték A setét tornyot mindenféle apró utalással az író többi sztorijára, bár ezek jelentős részét már a trailerben kilehetett szúrni, szóval sovány vigasz. Pedig az ő munkásságában tényleg lenne potenciál egy szuper kis horror-univerzum felépítésére.

Összességében hatalmas csalódás A setét torony, mert adott volt egy remek alapanyag, kiemelkedő színészek, és elegendő költségvetés egy jó blockbusterhez, de a végeredmény csak egy unalmas katyvasz lett. A King rajongóknak ki kell tartania még őszig, talán az Az, majd kielégíti a vágyaikat, ha pedig Elba vagy McConaughey miatt vennétek meg a mozijegyet, akkor inkább nézzétek újra valamelyik régebbi filmjüket, jobban jártok. Ja, és még valami. Nem tudom kinek az ötlete volt, hogy a neveket magyarosítva szinkronizálják (Roland és Walter), de már a Wonder Womannél is zavaró volt, hogy Dianának hívták a főszereplőt. A végén még Égjáró Lukácsként definiálja magát újra a decemberi Star Wars Luke-ja.

5.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? - könyvajánló
Következő cikk A tanulmányok szerint a Rotten Tomatoes befolyásolja a filmek nézettségét