Guillermo del Toro filmje nyerte el a Velencei Filmfesztivál fődíját


borito 8

Guillermo del Toro fantasy-kalandja, a The Shape of Water nyerte el a 74. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán fődíját szombat este. A hidegháború idején játszódó történetben a Sally Hawkins által megformált néma takarítónő egy kísérleti kormányzati laboratóriumban bukkan rá egy vízi lényre, mellyel hamarosan szoros kapcsolatot alakít ki. A különleges ismerkedés ezt követően horrorba fordul át és kénytelen lesz felismerni, hogy az élete veszélybe került.

Del Toro eklektikus karrierje az 1990-es években indult el, korai filmjeit, mint a Cronos vagy a az Ördöggerinc elismeréssel fogadták. Majd Hollywoodba költözve olyan nagy költségvetésű – de kétes megítlésű – filmeket készített, mint a Mimic – A júdás faj, a Pokolfajzat 1-2, a Penge 2 vagy a Tűzgyűrű. A 2006-os A faun labirintusa alkotását gyakran nevezték a legjobb filmjének és a 21. század legjobb filmjei listákon rendre felkerült.

guillermo
Guillermo del Toro a 2017-es fődíj átvételekor

A direktor úgy néz ki ismét önmagára talált, a műfajokat keverő The Shape of Water című rendezésével, melynek ősbemutatója a Velencei Filmfesztiválon, augusztus 31-én volt. Szombat este pedig 21 versenyfilm közül  elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt. A korai értékelések igencsak pozitívan véleményezték a filmet, del Toro 18-as korhatáros darabját sokan a legjobbnak tartják A faun labirintusa óta. Selly Hawkins-t is külön kiemelték a történetből, aki állítólag az Oscar-szezonban erős indulóként vehet majd részt alakításával.

A zsűri nagydíját Sámuel Máoz izraeli rendező Foxtrot című filmje érdemelte ki. A legjobb rendezőnek kijáró Ezüst Oroszlán-díjat Xavier Legrand elsőfilmes francia rendező vihette haza a Jusqu’a la garde-ért. A legjobb színész kategóriában Kamel el-Basa diadalmaskodott a libanoni Ziád Duejri L’Insulte című darabban nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő díját Charlotte Rampling vihette haza Andrea Pallaoro Hannah című filmjéért, míg Martin McDonagh Three Billboards Outside Ebbing, Missouri sötét komédiájáért a legjobb forgatókönyvért járó díjjal távozhatott. A Velencei Filmfesztiválon Stephen Frears angol rendező pedig Oroszlán-életműdíjat kapott.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (207.)
Következő cikk Mozart a dzsungelben 1-3. évad - kritika