Az igazi törődés – kritika


 

az igazi törödésAz igazi törődés (Hjertestart), rendező: Arild Andresen, szereplők: Kristoffer Joner, Ellen Dorrit Petersen, Marlon Moreno, Kristoffer Bech, norvég-holland-dán-kolumbiai dráma, 102 perc, 2017. (16)

az igazi torodes

Apa csak egy van

Kjetil bármeddig hajlandó elmenni, hogy bebizonyítsa, mennyire pocsék apa, miközben ezzel saját magának mond ellent. Az igazi törődés egyszerre hat az érzelmekre és a gondolatokra.

A kifejezetten szimpatikus norvég házaspár, Camilla és Kjetil (Kristoffer Joner) 3 éve közösen nevelik 6 éves kisfiúkat, Danielt, akit Kolumbiából hoztak magukkal. A férfi egy olajfúró tornyon dolgozik, beosztása eléggé hektikus, így ritkán tud együtt lenni a család. Kjetil ezt kudarcként éli meg, és igazából a szófogadatlan, lázadó természetű kisfiú sem könnyíti meg a dolgát, aki nem tekint rá apaként. A dolog akkor csúcsosodik ki, amikor Camilla egy autóbalesetben életét veszti és ők ketten egyedül maradnak. A férfi eljut odáig, hogy legszívesebben visszacsinálná az egész örökbefogadást, de ez nem ilyen egyszerű. Mérnökember lévén ezért a másik oldalról közelíti meg a problémát, Daniel igazi anyját próbálja meg felkutatni Bogotában. Ittléte során természetesen olyan, az európai emberre jellemző beidegződések is előjönnek, mint a vaskos pénzköteg meglebegtetése (ami ugyan nem ritka, de teljesen más, ha egy helyi teszi mindezt).

kep 2 9A film egyik nagy erénye, hogy a Tavoval és családjával (valamint a helyiekkel) való beszélgetések közben nem tolakodó és szájbarágós módon ütköztetik az eltérő kultúrából, életkörülményekből és -felfogásból adódó véleménykülönbségeket. Az igazi törődés nem emelkedik coelhoi magasságokba, hanem megmarad a realitás talaján. Néhány, a szereplők szájába adott mondat talán túl magasztos, túl sok, de így még jobban körül tudja járni a témát. Az egyéni sorsokon túlmutatva így sikerül olyan kérdéseket is feltenni, minthogy mi a jobb, helyben kezelni a problémát, vagy kiemelni a gyereket ebből a közegből és ezer kilométerekre elvinni gazdag szülőkhöz? Hiszen látjuk Tavoékat, azt, hogy nem minden kolumbiai gyerek születik szegénynek, potenciális bűnözőnek.

Persze a legfontosabb kérdés az, hogy mit jelent szülőnek lenni? A rendelkezésére álló információk birtokában Kjetil úgy hozza meg a döntést, hogy a megoldás mindvégig ott van a szeme előtt: nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minősége számít.

75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az akciófilm - könyvjáték
Következő cikk Stranger Things vs. Bonanza Banzai - Soundtrash (2.rész)