Waco – kritika


MV5BMjA5MjIyNTk1MF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTkzODc2MzI@. V1 SX1777 CR001777999 ALWaco, készítők: Drew Dowdle, John Erick Dowdle, szereplők:  Michael Shannon, Taylor Kitsch, Paul Sparks. amerikai krimi és dráma minisorozat, 47 perc, 2018. 

A Paramount Pictures egy hat részes minisorozatot készített a Texas államban történt 93-as tragédiáról, ahol egy 51 napig tartó ostromban vívott állóháborút a pedofíliával is megvádolt szekta vezetője és annak fanatikus követői az FBI és az ATF tagjaival. Lassan építkező igaz történet, amit már csak Michael Shannon miatt sem érdemes kihagyni.

Akinek nem ismert a történet, annak tartogathat meglepetést a végkifejlet, de a 90-es években eléggé megrázta Amerikát a Waco-ban történt esemény. A sorozat nem csupán az ostromot dolgozza föl, hanem kicsit azelőttről indít, hogy megismerjük ezt a kezdetben a semmi közepén élő kommunát, akik Dávidista vallásúak. A vezetőjük, David Koresch (Taylor Kitsch), prófétának vallotta magát, akit vakon követtek hívei, mint ahogy az általában a szektákra jellemző. Első bemutatásra nem is tűnik semmi furcsának, csak egy vidám közösséget látunk, akiknek a tagjai a Biblia szava szerint élnek. Vezetőjük azonban olyan szinten karizmatikus személy volt, hogy kedvére formálta a vallásának mozdulatait, amihez mindenki alkalmazkodott és itták a szavait.wacoMég az első részben sem derül ki, hogy miért is szálltak rá erre a csoportra, de aztán egyre több elszólás jön a szereplőktől, ami miatt körvonalazódik, hogy a vezetőjüknek több beteg cselekedete is akadt. A kommunában például ő volt az egyetlen, aki szexuális kapcsolatba léphetett a nőkkel még akkor is, ha azoknak az asszonyoknak volt férje és mindezt azzal magyarázta, hogy leveszi a többiek válláról a szex terhét. Természetesen rengeteg gyerek és terhes nő élt az épületben, a poligámia vádja is napirenden volt Koresch-nél, de ami még súlyosabb, hogy pedofíliával is gyanúsították. Az FBI és az ATF (alkohollal, dohánnyal, lőfegyverek tartásával foglalkozó szövetségi rendőri szerv) azonban nem is emiatt látogatta meg őket házkutatási paranccsal, hanem az illegális fegyverarzenáljuk miatt. A szekta ugyanis elég jól el volt látva puskákkal.

weeks ahead 1920Az ügy nem csak a tragikus végkifejlete miatt vált ismertté és érett meg arra, hogy true crime sorozatot forgassanak belőle, hanem a mind a mai napig tisztázatlan kérdései miatt is. Például, hogy ki nyitott tüzet kire először és mekkora volt a rendőri szervek felelőssége a szomorú végkifejletben. A Waco egyik erőssége, hogy nem foglal állást és nem igazán mutat be senkit jó színben. A szektás fanatikusoknak is ad esélyt, hogy megértsük a motivációikat és ugyanannyi időt szán az épület előtt állomásozó FBI és ATF tagok bemutatására is. Valójában annyira nem billen semerre a mérleg nyelve, hogy végül egyik társaságot sem értjük meg, de ahhoz elég jól mesél, hogy mind a két oldalról lássuk a logikát a lépésekben.

Nagy jelentőséget kapott még a sorozatban, a Michael Shannon által megformált FBI-os túsztárgyaló, aki érzelmileg túl mélyre megy a feladatban és már az állását kockáztatja a szakmai hozzáállásával, miközben nem csak azzal kell megküzdenie, hogy megoldást produkáljon és elérje, hogy a szekta engedjen ki legalább pár gyereket a kommunából, hanem a munkatársaival is meg kell harcolnia, hogy ne erődemonstrálással akarjanak eredményt elérni. A legnehezebb az volt, hogy még az egyik oldalnak ez az egész esemény tulajdonképpen egy elvégzendő munka volt, addig a szekta ezt az összecsapást végzetként fogta föl, ami eléggé megnehezítette a folyamatokat, ezért is tartott majd két hónapon át az ostrom.

A sorozat talán abban gyenge, hogy a vallási fanatizmussal nagyon nehéz megfogni a nézőt, mert ez egy olyan téma, amivel érthetően kevesen tudnak azonosulni, így egyből a másik félnek drukkolnak, Michael Shannon karaktere azonban egy nagyon jó híd volt a két fél közt, de sokszor volt lassú a sorozat, ami a történéseken kívül igyekezett bemutatni a politikai helyzetet, valamint a társadalom reakcióját is az eseményekre. Ami azonban biztos, hogy a vége megrázó volt, főleg ha valaki nincs tisztában a végkifejlettel.

A színészek között rengeteg egyéb sorozatból ismert karakterszínészt látunk, egy bizonyos szinten egy kisebb Gengszterkorzó találkozónak lehetünk tanúi, de a szekta vezetőjét alakító Taylor Kitsch-nél tényleg csak Michael Shannon jobb, de tőle ez egyáltalán nem meglepetés.
Erős a téma, az igaz történetek feldolgozásait kedvelőknek ajánlott, de akkor sem érdemes kihagyni, ha csak egy kicsit szembesülni akarunk vele, hogy mennyire elcseszett világban élünk néha.75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az utolsó Jedik bakiparádéjában BB-8-nak titkolt gyereke van
Következő cikk Minden film összefügg