25 bizarr afrikai filmes poszter, ami annyira rossz, hogy már jó


A 80-as 90-es évek során Ghánában az afrikai művészek feladata volt, hogy a hollywoodi moziplakátokat minél izgalmasabb formában dolgozzák át. Kézi rajzolású műveiknek jegyeket kellett eladniuk, a marketing vezető egyéniségeiként hazájukban rajtuk múlott Spielberg, Schwarzenegger vagy Tom Cruise sikere. Az alábbi 25 bizarr poszter, ha nem is teljesítette a küldetését a szemeket biztosan megakasztotta furcsa elképzeléseikkel.

Persze a plakátok láttán azt már sejteni lehet, hogy nem azért kreáltak egyedi és saját posztereket a nyugati filmekhez, mert olyan tehetséges művészekkel lettek volna megáldva. Afrikában az 1970-es 80-as évek diktatúrájában a megszorító intézkedések megtiltották az ofszet nyomdagépek (a legolcsóbb közvetett nyomtatási technika, ami a festéket egy alumínium lemezre viszi fel, majd innen a papírra) importját, amit a világ minden táján előszeretettel használtak, így a ghánaiak a 90-es években kénytelenek voltak kézzel festett filmes plakátokat és egyéb képeket készíteni. Az egyetlen megkötés csak a vásznak nagysága volt, ugyanis illeszkedniük kellett az 50 kg-os liszteszsákok egyik oldalához.

A politikai helyzet enyhülésével és a technológia fejlődésével a történelmi jelentőségű poszterek elavulttá váltak, de ez nem maradt így sokáig, és a nyugati művészek felfigyeltek ezekre a kincsekre. Jelenleg az eredeti példányok igen keresettek és 15 ezer dollárért kelnek el aukciókon, ahogy pedig globális szinten megnyílt a helyi művészek előtt az afrikai plakátok iránti kereslet, újra nekikezdtek a mókás képek gyártásának. Ezekből szemezgettük ki a 25 legjobbat.

képek forrása: boredpanda

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Lars von Trier új filmjének előzetesében Matt Dillon élvezi a gyilkolást
Következő cikk A sebhelyesarcú 35 éves osztálytalálkozója