Arnold Schwarzenegger 70


Arnold Collage

Az Osztrák Tölgy 70 éves!

Arnold Alois Schwarzenegger az ausztriai Thalban született, ahol az apja volt a rendőrfőnök. Szerényen éltek és jó katolikusként vasárnaponként templomba jártak. Apja hatására több sportot is kipróbált, a foci mellett kezdett edzőterembe járni, hogy 14 éves korára végérvényesen az utóbbi mellett tegye le voksát. Ekkortájt a mozikban gyakran mutattak be olyan filmeket, melyekben – egykori – sportolók szerepeltek (pl. Johnny Weismuller). A kötelező egyéves sorkatonai szolgálat letöltése után 1965 és 1970 között hétszer nyerte el a Mr. Olympia és hatszor a Mr. Universe címet.

1968-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba. Nehezen kiejthető neve és erős akcentusa sokáig akadályozta az előrelépésben. Az 1976-os Maradj éhen!-ért a legjobb elsőfilmesnek járó Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Az 1982-es Conan, a barbárért a legrosszabb színész kategóriában Arany Málnára jelölték, de Arnie számára innentől nem volt megállás. A VHS korszak egyik legemlékezetesebb alkotása sikert sikerre halmozott, több alkalommal is megtöltve Havanna lakótelepi lakásunk nappaliját. A Bruce Lee-filmek egyeduralmát megtörő hangalámondásos mozi nem csak nálunk verte rommá a Vörös Szonját (1985).

Volt Conan, Kalidor, T-800, Dutch, Ben Richards, Ivan Danko, Julius Benedict, Douglas Quaid/Hauser, Kimble, Jack Slater, John Kruger, Howard Langston, Mr. Freeze/Dr. Victor Fries, Jericho, Adam Gibson, Gordy Brewer, Trench, Ray Owens, Rottmayer, John Wharton és Roman.

A filmezés mellett a magánéletben sem tétlenkedett, John F. Kennedy néhai amerikai elnök unokahúgát vette el, akitől 4 gyermeke született. 2011-ben derült ki, hogy a házvezetőnőnél is betalált, a kis Joseph Baena ekkor volt 10 éves.

A Republikánus Párt színeiben indulva 2003 és 2011 között volt Kalifornia kormányzója. Lemondásának hátterében – többek között – az állt, hogy 7 év alatt meghétszerezte az állam adósságát (ahogy mondta, Kalifornia egész történelme arról szól, hogy többet költ, mint amennyi bevételre szert tesz). A korrupciós ügyek, a börtönlázadások, az áramkimaradások, a vízhiány és a pusztító tüzek ellen még a Terminátor is tehetetlennek bizonyult. Ezen időszak alatt egyetlen filmben sem láthattuk, 2013-ban tért vissza a vászonra.

A már említett Conan, a barbáron kívül még 8 Arany Málna-jelölése van, de Bravo Otto, Bambi, Kid’s Choice, MTV Movie, Teen Choice és egyéb díjakból és jelölésekből is van egy szekérderéknyi. A Juniorért 1995-ben Golden Globe-díjra jelölték, van egy Primetime Emmy-je 2014-ből, és azokon a filmes eseményeken, ahol egyébként addig nem nagyon jutalmazták, a 2000-es évektől elkezdett életműdíjakat gyűjtögetni. 1987 óta van csillaga a hollywoodi Hírességek sétányán.

Játszott a San Francisco utcáin sorozatban (1977) és a Kaktusz Jackben (1979), megrendezte a Karácsony Connecticutban (1992) című tévéfilmet és a Mesék a kriptából sorozat (1990) egyik részét.

26 filmje csaknem 4 milliárdos bevételt (mozijegy eladások) ért el világszerte (az USA-ban 1.625), ezzel a 34. helyen áll a ranglistán.

goldenglobesSchwarzenegger1977 620 011113
Arnold Schwarzenegger a Golden Globe-díjátadó után

Az 1970-es Herkules New Yorkban című kalandfilmjéért 12 ezer dollárt kapott. Ebben még nem a saját hangján szólalt meg, a DVD kiadás menüjében már választhatjuk ezt az opciót is. Gázsija a nyolcvanas évek végére elérte a 8, a kilencvenes évek végére pedig a 22 millió dollárt. A 2000-es évek elejére kevés híján sikerült elérni a 30-at, majd jöttek a politikusi évek és a családi botrány.

Tíz év kényszerpihenő után a 2013-as Erőnek erejével című akciófilmjéért 5 milliót és 25 %-os (ún. first dollar) részesedést kért. A film a mozikban elhasalt, de a DVD és Blu-Ray eladások visszahozták a gyártási költségeket. Legutolsó, nálunk bemutatott filmje az Utóhatás volt (10.5 millió dollárból forgatták), ahol drámai szerepben láthattuk. Arnie meggyőző alakítása sem mentette meg a filmet attól, hogy idejekorán lekerüljön a mozik műsoráról.

Jelenleg 5 filmje van készülőben.

young arnold schwarzenegger conan

Érdekességek az életéből:

Olyan házban nőtt fel, ahol nem volt telefon, hűtőszekrény és WC.

Az Egyesült Államok előtt Angliában próbált szerencsét, ahol heti 30 fontos bérért dolgozott.

Gyerekkori barátai elmondása szerint gyakran beszélt arról, hogy elmegy Amerikába, ahol híres színész lesz és egy Kennedy lányt fog elvenni.

Bátyja 1971-ben hunyt el.

1979-ben diplomázott.

A The Incredible Hulk sorozat (1978-1982) főszerepére is esélyes volt.

1983-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot.

1997-ben diagnosztizáltak nála szívelégtelenséget.

2000-ben adott túl a Planet Hollywood érdekeltségein.

2004-ben egy speciális Arany Málnát kapott, mint az elmúlt 25 év legrosszabb vesztese.

A bevásárlóközpontok gyakran adnak helyszínt az akciójeleneteinek.

Nagy szivarrajongó, filmjeiben is gyakran szivarozik.

A grazi sportcsarnok az ő nevét vette fel.

Ő volt ez első civil Humvee tulajdonos.

Így segíts Schwarzeneggernek, ha a torkán akad egy súlyzó!

A Flash Gordon (1980) címszerepére is esélyes volt.

Cameron eredetileg a Terminátor filmben Kyle Reese szerepét szánta neki, de ő ragaszkodott a géphez. Mikor a rendező tiltakozott, csak annyit mondott, „bízz bennem”.

Kalifornia hetedik szenátora, John Downey volt a másik, aki külföldön, Írországban született.

Öt filmjében hal meg.

Ő az egyetlen, akit ugyanazért a filmért (A 6. napon) jelöltek a legrosszabb főszereplő és a legrosszabb mellékszereplő – mint saját klónja – címre is.

Az I’ll be back eredetileg I’ll come back volt.

A Ragadozó (1987) forgatása alatt barátkozott össze Jesse Venturával, aki Minnesota állam kormányzója lett.

arnold

Az osztrák zöldpártiak el akarták vetetni az állampolgárságát, amiért Kalifornia kormányzójaként támogatta a halálbüntetést.

A színész, Ronald Reagan is Kalifornia kormányzója volt.

Kormányzói irodájába magával vitte Conan kardját.

Kormányzósága alatt lemondott a javadalmazásáról, hivatalos repülőútjait is maga finanszírozta.

Dredd bíró (1995) szerepét végül Sly kapta meg, de ugyanígy nem láthattuk az Acéllövedékben (1987), a Halál napjában (1995), Az elnök különgépében (1997), az Armageddonban (1998), a Legenda vagyokban (2007), vagy a Watchmen: Az őrzőkben (2009) sem.

 

A Conan, a pusztító mérsékelt sikere miatt ritkán vállalt el folytatásokat, a kivétel a Terminátor és a Feláldozhatók (a Kommandónak nem lett folytatása, mint ahogyan a Két tűz közöttnek és a Total Recall – Az emlékmásnak sem, illetve a Ragadozó 2. nélküle forgott).

Az Ovizsaru (1990) a kedvenc saját filmje!Képkivágás 13

Az Osztrák Tölgytől hallhattad:

„Jól vésd az eszedbe, zsebre tett kézzel nem lehet megmászni a siker létráját.”

„A testem olyan, mint a reggeli, az ebéd és a vacsora. Nem agyalok rajta, csak van.”

„A bukás nem opció. Mindenki sikerre született.”

„Köztudott, hogy bevándorló vagyok. Bevándorlóként érkeztem, a lehetőség, amit kaptam, és ahogy most itt állok előttetek, Amerika tárt karjainak köszönhető. Befogadtak, Amerika örökbefogadott engem.”

arnold interview

„Ha keményen dolgozol és betartod a játékszabályokat, ez az ország megnyílik előtted. Bármit elérhetsz.”

„A politikai bátorság nem politikai öngyilkosság.”

„Van magángépem, de környezetvédelmi konferenciákra kereskedelmi járatokkal utazom.”

„Nem vagyok tökéletes.”

„Tudják, örök optimista vagyok.”

„Előrelátó emberek vagyunk, előrelátó kormányzatra van szükségünk.”

„Ebben az országban nem számít, hol születtél. Ebben az országban nem számít, kik voltak a szüleid. És hozzám hasonlóan nem számít, hogy nem beszélsz angolul, amíg a húszas éveidbe nem lépsz.”

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 7+1 film, ahol a főhős egyedül küzd a mozivásznon
Következő cikk Arnold Schwarzenegger TOP 10 filmje